Coboară de pe munte și vinde brânzeturi

jud. Hunedoara, ROMÂNIA – 

În creierii munților își duce traiul. Coboară și urcă muntele în fiecare zi pentru a-și câștiga existența. Este vorba despre o bătrână din județul Hunedoara care străbate pe jos kilometri întregi împreună cu nepoata sa pentru a vinde brânzeturi la marginea drumului. 

Plecasem de la Sarmizegetusa Regia și în drum spre Orăștie am văzut o bătrână care vindea brânzeturi. Nu era nimeni în zonă, erau doar dealuri împădurite și vârfuri înzăpezite în depărtare. Femeia aștepta lângă o masă acoperită cu un prosop alb. Pe masă erau frumos aranjate tot felul de produse: telemea de oaie, caș proaspăt, brânză de burduf, etc. Toate făcute după rețete tradiționale.

2a

Am coborât cu toții din autocar ca să testăm și să cumpărăm produsele bătrânei. Am gustat o bucată, încă una până am scos banul din buzunar. Erau atât de bune. Aveau gustul și mirosul ală de țară, ca la mama acasă. Lângă aceste produse mai erau și câteva sticle cu tărie autentică românească. Ghidul a cumpărat o apă de gură pentru turiști.

2

Femeia era ajutată de o nepoată. Din când în când îi făcea câte un semn să mai aducă brânză din cabană. Copila umplea căldarea în doi timpi și trei mișcări, apoi alerga spre bătrână. Masa cu produse se umplea și se golea în același timp. Până la urmă nu a rămas cu nicio bucată de brânză. E adevărat că eram și flămânzi.

1a

La plecare mi-a atras atenția două ii care erau spânzurate de cabană.

31b4

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s