Capul Caliacra, înnebunești când îl vezi

Dobrich, BULGARIA – 

Să vezi și să nu crezi! Acum pot să spun că litoralul Mării Negre din Bulgaria e mult mai spectaculos decât litoralul românesc. În timp ce mă plimbam aveam senzația că mă aflu în Grecia și în Portugalia în același timp. Peisajele te cutremură la propriu!

Voi încerca să vă transmit emoțiile pe care le-a simțit când am ajuns aici. Nu credeam că bulgarii au un litoral atât de frumos. Drumul a fost obositor, dar s-a meritat. De la București și până la destinație am parcurs aproximativ 5 ore. La vamă am așteptat o jumătate de oră, timp în care am căutat să schimbăm lei, dar niciun exchange nu era deschis. După ce am primit pașapoartele, am pornit să descoperim litoralul Bulgariei. Pe traseu am zărit o pădure de turbine eoliene. Bulgarii au înțeles importanța energiei alternative, iar Dobrogea de Sud este o zonă proprice pentru dezvoltarea energiei eoliene.

96

Capul Caliacra (în bulgară Калиакра) este un monument al naturii din Dobrogea bulgărească (Cadrilaterul), format dintr-o cetate medievală și o rezervație naturală. În perioada dacilor în această zonă a fost ridicată o cetate numită Tirizis. Mai târziu grecii au denumit-o Kali Akra („bun adăpost”), denumire păstrată până în epoca bizantină. Când au preluat-o turcii, cetatea a căpătat denumirea de Celigra. În sec. al XIV-lea, Despotatul Dobrogei și-a stabilit aici capitala sa, în timp ce călugării au transformat peșterile din faleză în schit.

15

Cu noi am avut un ghid specializat care ne-a povestit istoria locului. Am aflat câteva dintre legendele locale și faptul că acest teritoriu a fost cândva pământ românesc. Mai exact între anii 1913-1916 și 1918-1940. În acea perioadă, capul a făcut parte din județul Caliacra, România. Una din legendele locale spune că 40 de fecioare s-au aruncat de pe faleză în mare ca să nu fie prinse de turci. Cetatea a fost ruinată definitiv, cisternele fiind distruse în acest război și în cele care au urmat. Am parcat în apropiere de monumentul eroilor din războiul ruso-turc din anul 1791. Se spune că amiralul Ushakov a fost sacrificat de biserică pentru această  mare victorie a rușilor.

Cetatea Caliacra

Poarta Cetății s-a conservat aproape intactă. Deasupra porții flutura în bătaia vântului drapelul Bulgariei. În cetate am văzut ruine de ziduri, biserici și băi romane, ruine de locuințe, pietre funerare vechi, monumente, alei de promenadă bine întreținute, un restaurant cu terasă, un muzeu, un schit, o fântână și o zonă a comercianților de suveniruri. Cel mai mult m-au impresionat peisajele Mării Negre, stâncile periculos de abrupte și ruinele zidurilor încojurate de maci înfloriți.

29

Muzeul Caliacra

Muzeul este săpat într-o stâncă, lângă un restaurant. Acolo am admirat o machetă cu Cetatea Caliacra în perioada ei înfloritoare, aflată în centrul muzeului. De asemenea, am văzut tot felul de cioburi, monezi, artefacte, cărți și alte obiecte vechi. Intrarea este gratuită, dar fotografiatul este interzis.

55

Restaurantul Castello di Kaliakra

În fața muzeului este un restaurant de toată frumusețea, cu terasă și vederi spectaculoase ale Mării Negre. Din păcate nu am avut timp ca să luăm masa aici, dar cu siguranță o voi face data viitoare. Am uitat să vă spun că în zona restaurantului am văzut o mulțime de smochini. Mi-au adus aminte de vacanțele mele din Grecia și Georgia. Restaurantul are un meniu destul de variat: fructe de mare, pește, specialități bulgărești și pulpă de porc sau de vită la proțap.

49

Poarta Mării Negre

Dacă ajungi la Capul Caliacra e musai să vezi poarta Mării Negre. Vei descoperi aici un tablou ireal. Înainte de a te aventura spre poartă există un panou care te atenționează că e periculos să mergi în acea direcție. Cobori atent scările și ajungi la o arcadă din piatră cu vedere spre Marea Neagră. Toată zona era împânzită cu maci înfloriți.

69

Schitul Sfântului Nicolae

Am încheiat excursia noastră la schitul Sfântului Nicolae, numit ocrotitorul marinarilor. Lăcașul pare destul de mic, cobori câteva trepte și descoperi o bisericuță pe buza unei stânci. În lăcaș erau câteva lumânări aprinse. Deasupra bisericii se află o cruce de fier și denumirea în bulgară a lăcașului: св. Николай параклис. 

91

Stâncile fecioarelor

De pe aceste stânci s-au aruncat cele 40 de fecioare care nu au vrut în ruptul capului să fie prizonierele turcilor. Se spune că tragicul eveniment cu fecioarele de la Caliacra s-ar fi petrecut prin anul 1421.

36

Unde se află Capul Caliacra?

Capul Caliacra se află în provincia Dobrich din Bulgaria. Capul este situat în nord-estul Bulgariei, la 60 km la nord-est de Varna și la 80 km la sud de Constanța.

kaliakra_map

Cât costă un bilet?

Trebuie să scoți din buzunar 3 leva pentru a vizita întraga zonă a Capului Caliacra. Vă sugerez să aveți leva procurați din România. În Bulgaria multe case erau închise, nu afișau cursul de schimb și în plus mai erai și țepuit.

Am vizitat Capul Caliacra cu agenția Scorilo Turism

Galerie foto: 

1234567891011121414=31616a1717a18202122242526272830313334353839404142444546475052535455575858a5959a636464a6768707272a737578808182838686a8788909293959899

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s