Grădina botanică din Balcic

Balcic, BULGARIA – 

Am cunoscut împreună multe locuri frumoase și ne-am bucurat de fiecare dată de amintiri de neuitat. Astăzi adăugăm o nouă destinație pe care merită s-o iubim și s-o vizităm. Este vorba de Grădina botanică din orașul Balcic, Bulgaria. 

Înainte de a intra în Grădină ne-a prins o ploaie cu grindină. Am așteptat minute bune ca să dispară urgia, apoi cu biletele în mână ne-am pornit spre intrarea în Grădină. O femeie și un bărbat ne-a rupt biletele și am intrat să descoperim acest colț de rai. Pe un bilet am dat 8 leva care avea anexat o hartă a întregii Grădini botanice.

1

Pe întreg arealul grădinii poți parcurge trei trasee tematice: traseul plantelor rare, traseul grădinilor și traseul clădirilor. Noi vom alege de această dată traseul grădinilor. În total sunt 12 grădini cu mii de specii de plante rare: Grădina lui Allah, Grădina Trandafirilor, Grădina Primăverii, Grădina Cascadei, Grădina Getsimanska, Grădina Engleză, Grădina Plângătoare, Grădina Garofițelor, Grădina de Rocă, Grădina cactușilor, Expoziția plantelor suculente și Grădina adaptată persoanelor cu handicap.

18

Grădina botanică din Balcic conține peste 3 mii de specii de plante. Unele dintre ele sunt specii rare. Există și o colecție impresionantă de aproximativ 250 de cactuși. Acest domeniu a fost la început un parc, transformat ulterior în grădină botanică.  Aceasta a fost amenajată la inițiativa Reginei Maria a României. În anul 1955, gradina a intrat sub tutela Universității din Sofia pentru studiul botanicii. Grădina se întinde pe 16 hectare și a fost amenajata imediat dupa terminarea castelului, de elvetianul Jules Janine, gradinarul-sef al imparatului rus Nickolai al II-lea.

2

Grădina cactușilor

Alei umbrite de cactuși înalți de 3-4 metri, oaze cu plante suculente, alei amenajate cu agave și zone cu plante exotice. Aici ți se face cald și sete. E o aglomerație de specii care mă dezorientează. Nu îi pot acorda atenție fiecărei specii. Cel mai mult mă atrag cactușii înfloriți: roșii, portocalii și galbeni.

5

Grădina lui Allah

Se află în imediata apropiere de Grădina cactușilor. Această grădină are o colecție impresionantă de cactuși în aer liber, plantați acum 80 de ani. Am traversat zona pe o alee îngustă și am descoperit printre cactuși câteva vase antice gigantice.

12a

Aleea cu chiparoși

Lângă această grădină există o alee umbrită cu chiparoși, înalți de 20-30 metri. Nimeni nu s-a aventurat să parcurgă această alee. M-am întrebat: Oare când voi mai avea ocazia să mă plimb pe o alee cu chiparoși giganți? Așa că am traversat-o dintr-un capăt în altul.

16b

Aleea vinului

Normal că ți se face sete după atâta umblat prin soare. Era binevenită o alee care să ne turmenteze nițel simțurile. Am ajuns la o casă ce avea scris pe o plăcuță denumirea Queen’s Winery House. Două fete drăguțe ne-a poftit să degustăm gratuit vinuri cu migdale, trandafir, cu miere, pepene verde, etc. Pe lângă toate acestea mai aveau țuică cu pepene, brandy, sirop din petale de trandafir și sirop de smochin. Vinurile sunt scose la vânzare pentru cei care vor să cumpere. Alături de această casă a vinului există o casă a dulciurilor de casă. Acestea de asemenea se pot degusta gratuit.

20

Grădina Cascadei

În apropiere de Castelul Reginei Maria se află această grădină. Până a ajunge la Grădina Trandafirilor vei traversa un pod. De pe acel pod vei descoperi o priveliște absolut spectaculoasă. Apa învolburată a unui răuleț cade de o o înălțime de aproximativ 9 metri.

26

Grădina Trandafirilor

După ce am trecut de Grădina Cascadei am ajuns într-o grădină plină cu trandafiri înfloriți: roșii, galbeni, albi, roz, portocalii. Din păcate nu am stat foarte mult în această grădină pentru că ploaia nu mai contenea și ne-am adăpostit sub un templu.

31

Templul apelor

Nimfeum sau Templul apelor este unul dintre cele mai romantice colțuri ale grădinii. Cu ziduri și coloane acoperite de iederă, templul oferă vizitatorilor emoții de neuitat. Noi când am ajuns aici cânta un bătrân la țambal.

35

Ai nevoie de câteva ore pentru a vizita Grădină botanică din Balcic. Vă sfătuiesc să vă păstrați biletele pentru că puteți fi verificați în anumite puncte de trecere prin Grădină.

Am vizitat Grădina Botanică din Balcic cu agenția Scorilo Turism.

Galerie foto:

34678910111213141515a16a16c17192122232425272829303233343637

Text&Foto: Mircea MItrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s