De ce merită să mergem la Orăștie?

Orăștie, ROMÂNIA – 

Astăzi vom vizita un mic oraș din inima Transilvaniei, numit „Orașul sașilor”. Cu multe secole în urmă aici s-a stabilit o populație de limbă germană, cunoscută în zilele noastre sub denumirea de sași. Este vorba de municipiul Orăștie din județul Hunedoara, atestat documentar din anul 1224. 

Majoritatea obiectivelor importante din Orăștie se află în centrul orașului, deci poti fi descoperite lejer la pas. Orașul este traversat de râul Orăștie și de afluentul acestuia Sibișel. Străzile sunt frumos amenajate, proaspăt renovate, cu multe terase și restaurante în zona centrului vechi, hoteluri, magazine și spații verzi. Acest oraș liniștit este un adevărat muzeu în aer liber cu foarte multe atracții turistice: Cetatea formată din Biserica Reformată și Biserica Evanghelică; Catedrala ortodoxă, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Primăria, Sinagoga, Steagul Dacic, Statuia Regelui Dac Burebista, Monumentul lui Decebal, Sabia Dacică, Grupul Statuar Palia și parcul de distracții Arsenal Park.

16

Mergem la pas prin Orăștie și vizităm principalele obiective turistice. Pentru a simți pulsul orașului este important să ajungem în zona centrală. Așadar vă poftesc să descoperim orașul împreună și să ne bucurăm de tot ceea ce vom vizita. Primul obiectiv pe care îl vedem de la distanță este vârful Bisericii Reformate. Înaintăm printre străduțe, admirăm casele săsești și în scurt timp ajungem în fața bisericii. În interior nu e nimeni, facem un rond al bisericii și câteva poze. Declarat monument istoric, lăcașul a fost construit în secolul al XIII-lea în stil gotic.

DSCF5898

La doi pași de Biserica Reformată se află Catedrala Ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Catedrala a fost ridicată timp de 7 ani, iar prin aspectul său atrage privirile tuturor. Unic în arhitectura bisericească, lăcașul îmbină mai multe stiluri arhitectonice: romanic, gotic și bizantin. Interiorul catedralei are picturi de factură neobizantină. Catedrala are în total cinci clopote de bronz.

11

Vă mai fac o recomandare. De fiecare dată când vizitați un oraș este important să intrați într-un muzeu pentru a înțelege istoria și cultura locală. La Orăștie putem vizita Muzeul de Etnografie și Artă Populară, aflat în apropiere de Primărie. Muzeul a fost fondat în 1952 și pune la dispoziția publicului una din cele mai importante colecții etnografice din județul Hunedoara. Nu degeaba orașul Orăștie poartă cu mândrie titulatura de Capitală culturală a județului Hunedoara. În muzeu veți descoperi crâmpeie din viața la țară a hunedorenilor, tradițiile și folclorul zonei, dar și o colecție de obiecte vechi.

muzeu4

Când ajungeți în piața Victoriei vă recomand să vă opriți preț de câteva minute în dreptul monumentului lui Decebal, regele Daciei. Bustul a fost realizat de Maximilian Schulmann, iar inaugurarea acestuia s-a desfășurat cu prilejul sărbătoririi a 750 de ani de la atestarea documentară a orașului Orăștie. Dacă nu vă mai țin picioarele de la atâta mers să știți că aici sunt multe băncuțe și vă puteți odihni. Trebuie să vă mai spun că lângă monumentul lui Decebal mai sunt alte două busturi: Aurel Vlaicu și Nicolae Olahus.

14

Rămâneți cu noi pe traseu pentru că urmează să vedem o clădire foarte frumoasă. Este vorba despre Primăria orașului Orăștie, aflată în piața Aurel Vlaicu. La prima vedere ai spune că seamănă cu o casă de vacanță sau cu un mic palat. Am aflat că Orăștie este înfrățit cu următoarele orașe: Criuleni (Republica Moldova), Raat (Israel), Helmstedt (Germania), Fenouillet (Franța), Jerash (Iordania) și Sliedrecht (Olanda).

52

Mergem mai departe și ajungem într-un loc drag mie. Aici simți cu adevărat pulsul orașului. Se adună multă lume, există multe terase, pub-uri și restaurante, se aude muzica mai tare, iar mirosurile de mâncare sunt din ce în ce mai puternice. Este vorba de centrul vechi din Orăștie, o zonă care m-a impresionat foarte mult. După ce am mâncat și am băut, vă invit să socializăm la pas cu o înghețată. Să descoperim clădirile istorice și să discutăm cu localnicii.

6

Când vizităm un oraș de fiecare dată privirea ne este furată de clădirile cele mai înalte, admirăm monumentele, dar foarte rar ne uităm la ce am putea descoperi la picioarele noastre. Este vorba de capacele de canalizare, pe care, aproape sigur, cel mai adesea nici nu le băgați de seamă. De fiecare dată când veți vizita un oraș vă recomand să admirați capacele de canalizare pentru că și acestea au de spus o poveste.

22

Unde se află Orăștie?

Orăștie se află în județul Hunedoara, România. Municipiul se află la o distanță de 24 km de orașul Deva, 94 km de Sibiu, 143 km de Cluj-Napoca, 239 km de Brașov, 371 km de București și 652 km de Chișinău.

orastie_map

Am vizitat orașul Orăștie cu agenția Scorilo Turism. Dacă vă doriți să ajungeți la Orăștie să știți că agenția Scorilo Turism organizează o excursie în județul Hunedoara în perioada 11-13 august 2017. Mai multe detalii aici

Galerie foto:

088a910111212a131518D

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s