Ars de soare pe plajele din Italia

Cervia, ITALIA – 

Aproape de două luni sunt pe litoralul Mării Adriatice. Soarele arde puternic în fiecare zi, apa mării este caldă de dimineața până seara târziu, nisipul amestecat cu scoici îți frige tălpile, plajele sunt puțin aglomerate, dar amenajate cu mii de șezlonguri. 

De obicei preferam să merg pe plajele libere. Mi se părea scump să scot din buzunar câte 7-10 euro pe zi pentru un șezlong. Oricum nu stăteam toată ziua la mare. Să vă povestesc acum ce emoții te copleșesc atunci când intri în apă. Evident că la început ai senzația că e rece, dar cu cât înaintezi în adâncurile Adriaticii te obișnuiești cu valurile și îți trece. Pe bune, apa este caldă, dar este până la genunchi pe o distanță de aproximativ 100 de metri. După ce traversezi bucata asta de mare, de obicei aglomerată cu copii, te înghit adâncurile și te lovesc cu putere valurile. Poate vă întrebați cum e apa!? Ei bine, nu e atât de curată lângă țărm, câteva alge îți vor gâdila picioarele, cu foarte multe scoici (atenție să nu te tai!) și foarte sărată. Dacă îți dorești foarte tare să te aventurezi în larg să știți că există multe ambarcațiuni.

20170627_183632

Ce să vă spun despre nisip?! Murdar în timpul zilei, foarte curat dimineața și seara. Nisipul este amestecat cu scoici, destul de fin și te arde puternic la amiază. Cred că cei mici ar spune că e și o foarte bună materie primă pentru ridicarea castelelor. Trebuie să știți că vă puteți răcori dacă intrați în mare sau să vă băgați picioarele mai mult în nisip. Sub stratul de nisip fierbinte vei descoperi un nisip umed și rece. E o plăcere să stai cu picioarele în nisip și să citești o carte. Obligatoriu trebuie să ai crema de soare la tine pentru că în aproximativ o oră te poți arde serios. Poate vă întrebați ce vegetație există pe plajele de aici?! Unele zone amenajate cu șezlonguri au și câteva plante exotice în ghivece. Mai găsești mici urme de sălbăticie în zonele libere. Acolo vei vedea un fel de iarbă de câțiva centimetri. Așa ceva am văzut pe plajele din Ucraina.

20170626_171021

Ca să v-o spun pe aia dreapta, plajele din Italia sunt extrem de liniștite. Nu auzi muzică dată la maxim, turiștii nu sunt gălăgioși, iar pescăruși aproape că nu există. E adevărat că s-ar putea la un moment dat să te deranjeze un comerciant care te întreabă dacă ți-e foame. Are el în traistă tot felul de bunătățuri. Nu îți recomand! Ceea ce îmi displace aici este faptul că sunt foarte multe șezlonguri. S-au transformat plajele în piscine, destul de comerciale și scumpe. Nu ai cum să te bucuri din plin de sălbăticia autentică a mării. Șezlongurile sunt închiriate mai mult de familiști și de persoanele în vârstă. Tinerii preferă plajele libere unde își pot așterne prosopul direct pe nisip. Am ales și eu de multe ori plajele libere pentru că doar acolo simți cu adevărat că ești la mare.

10a

După ce ți-ai obosit mușchii de la atâta înotat și ți-ai înroșit pielea e timpul să mâncăm și să ne răcorim cu o bere. Sunt multe terase, baruri, gelaterii, restaurante, pizzerii. Dacă vrei să mănânci ceva în grabă să știi că îți poți cumpăra piadine, o lipie umplută cu carne afumată, diverse tipuri de brânză, legume, salată, etc. O piadină costă de la 4 la 6 euro, iar un euro dai pe o apă plată. Ca să mănânci cu adevărat italienește trebuie să mergi într-un restaurant. Pentru un prânz vei scoate din buzunar vreo 20 euro/persoană. O bere costă 3 euro, iar pe o înghețată dai 2,50 euro.

01

După ce v-ați potolit foamea vă recomand să mergeți în parcuri. Luați loc pe o bancă și stați o oră, două. Poate vă întrebați de ce v-am adus în parc?! Ei bine, în parcurile de aici cresc doar conifere, umbra este deasă, aerul e plăcut și e răcoare. Simți puternic mirosul de brad. În parcuri am văzut multe persoane care făceau jogging la miezul zilei, mulți tineri care se plimbau cu bicicletele și bătrâni odihnindu-se pe bănci.

20170626_195025

Galerie foto:

28a571216813

Text&Foto: Mircea Mirofan

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s