Ce vizităm în orașul Deva?

Deva, HUNEDOARA – 

Dacă nu ai reușit să ajungi vara asta la mare sau la munte să știi că încă timpul nu este pierdut. Un weekend petrecut într-un oraș din România poate fi o alegere foarte bună. Îți propun o vacanță la Deva cu multe atracții turistice și diverse posibilități de distracție.

De ce să merg la Deva și nu la Brașov sau la Sibiu? Cu ce mă poate atrage această destinație turistică? Ce obiective turistice sunt în orașul Deva și în împrejurimi? Cât scoatem din buzunar pentru o vacanță și cât avem de mers până acolo? Unde ne cazăm și unde luăm masa în Deva? Te invit să petrecem împreună câteva zile frumoase în Deva și să descoperim la pas bijuteriile locale.

5

Deva este municipiul de reședință al județului Hunedoara. Atestat documentar în anul 1269, numele „Deva” provine de la cuvântul antic dava ceea ce înseamnă „cetate”. Deva se învecinează cu aria protejată Mădura Uroiului și cu munții Apuseni, munții Zarandului și munții Poiana Ruscăi. Orașul se află la o distanță de 118 km de Sibiu, 152 km de Timișoara, 167 km de Cluj, 263 km de Brașov, 395 km de București și la 674 km de Chișinău.

Ce vizităm în orașul Deva?

În Deva sunt multe obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Simbolul orașului este Cetatea, apoi mergi la pas și descoperi clădirile vechi, monumentele, terasele animate în timpul serii, localnicii și spațiile verzi. Deva este un oraș superb din toate punctele de vedere. Este o destinație ieftină, accesibilă și bogată în istorii și povești de care nu ai auzit până acum. Am stat un weekend în acest oraș frumos și m-am bucurat din plin de frumusețile locale:

1.Statuia lui Decebal

Fiind cazat într-un hotel amplasat în centrul orașului am ajuns foarte repede la furnicarul de atracții turistice. Statuia lui Decebal se afla la doi pași de hotel și a fost primul obiectiv pe care l-am vizitat. De dimensiuni impresionante, monumentul îl ilustrează pe regele dac Decebal călare ținând drapelul Daciei. Statuia ecvestră a regelui Decebal a fost realizată în anul 1976 de sculptorul Ion Jalea. Opera se află în Piața Victoriei în fața unei fântâni Arteziene și a Casei de cultură „Drăgan Muntean”. Localnicii numesc zona „La cal” atunci când își dau întâlnire în centrul orașului.

2.Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”

La doi pași de statuie, pe strada Mareșal Averescu se află Biserica Ortodoxa cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”. Lăcașul se află în spatele hotelului unde am fost cazat și lângă Parcul Operei. Când o vezi ai spune cu siguranță că este vorba de o catedrală. Lăcașul este un edificiu monumental în formă de cruce greacă, cu mai multe cupole și înzestrată cu 5 clopote mare care câtăresc câteva tone și alte 13 clopote mai mici. Biserica are trei intrări și o capacitate de aproximativ 2 mii de locuri.

3.Aleea Campioanelor de gimnastică

Nu știam că există și m-a suprins foarte tare să văd la Deva o alee dedicată marilor campioane din gimnastica românească. Aleea Campioanelor se află pe strada Solomon, la intrarea în Cetatea Deva și lângă Clubul Sportiv Cetate. Aleea numără 25 de busturi de bronz și le înfățișează pe campioanele Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivaş, Simona Amânar, Gina Gogean, Maria Olaru, Andreea Răducan, Daniela Sofronie, Monica Roşu, Lavinia Miloşovici şi pe antrenorii Marta şi Bela Karoly, Mariana Bitang şi Octavian Belu. Nu degeaba a fost inaugurată această Alee la Deva pentru că de aici au pornit în lume cele mai bune gimnaste ale României.

4.Cetatea Deva

Dacă tot ai ajuns la Aleea Campioanelor să știi că te afli lângă cea mai importantă atracție turistică a Devei – Cetatea. Îți cumperi un bilet și urci să descoperi această bijuterie medievală. Un tur de o oră prin Cetate este suficient ca să explorezi istoria locului. Este important să aveți un ghid cu voi pentru a vă relata poveștile dramatice ale acestei fortărețe. M-a impresionat foarte tare această cetate și vă spun că se poate vedea din orice colț al orașului. Aș spune că Cetatea veghează asupra orașului. Despre Cetatea Devei am scris un articol separat pe care îl puteți citi aici.

5. Panorama orașului Deva

Din vârful Cetății ai ocazia să admiri panorama orașului Deva. Este o priveliște foarte, foarte frumoasă. Nu stai degeaba și te lași furat de peisaj! Scoți aparatul de fotografiat și… blitz!

6. O cafea la balconul hotelului

În răcoarea unei dimineți de vară ieși în picioarele goale la balcon și savurezi cafea fierbinte și puternic aromată. Am stat 30 de minute la balcon și m-am bucurat de peisajele Devei. După ce s-au consumat momentele de meditație și cafeaua am intrat în cameră ca să-mi planific următoarele vizite.

7. Deva by night

Nu se poate să nu descoperi pe-nserat orașul Deva! Ți-ai luat prietenii și pleci în centrul orașului să dați startul la distracție. Deva este foarte animată seara, terasele sunt asaltate de tineri, străzile pietonale sunt pline de turiști, iar clădirile vechi sunt luminate și arată superb. Ca să te bucuri din plin de veselia orașului trebuie să ajungi în zona pietonală a străzii 1 Decembrie 1918. Mai întâi mergi la pas și descoperă următoarele clădiri și monumente: Prefectura, Colegiul Național Decebal, Primăria, Statuia lui Traian, Teatrul de Artă, La Broaște, Parc Cetate, Casa memorială Doctor Petru Groza, etc. Cred că e timpul să vă așezați la o terasă și să vă povestiți impresiile.

8. Deva, punct de plecare spre alte destinații

Dacă te-ai cazat pentru câteva zile la Deva să știi că ai posibilitatea să faci câteva excursii de neuitat prin împrejurimi. Poți să faci un tur de oraș în Orăștie, să descoperi Castelul Hunedoara, să vizitezi Sarmizegetusa Regia și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, un traseu prin Munții Orăștiei, o plimbare de vis prin Parcul Dendrologic Simeria, o vizită la Mănăstirea Prislop, etc. Cred că v-am spus toate argumentele pentru a avea o vacanță de neuitat la Deva și în împrejurimile acesteia.

Cazare în Deva:

Hotelul Sarmis**** este o alegere foarte bună! Localizat în centrul orașului pe strada Mareșal Averescu, hotelul se află la o distanță de cel mult 700 metri de gară și autogară. Hotelul Sarmis pune la dispoziția turiștilor 113 camere (60 cu pat matrimonial și 53 cu două paturi). Prețul unei nopți de cazare este 188 lei cu mic dejun inclus (septembrie 2017). Hotelul dispune de un restaurant, bar, parcare gratuită, camere pentru nefumători, săli de conferințe și petreceri.

Am vizitat orașul Deva cu agenția Scorilo Turism! Mulțumesc Scorilo Turism!

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.