Drumeție în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

Caraș-Severin, ROMÂNIA – 

Astăzi vom face împreună o drumeție de 6 ore în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, aflat în județul Caraș-Severin. Traseul pe care îl avem de parcurs este destul de solicitant, așa că strângeți-vă bine șireturile pentru că avem mult de mers.

În zona Banatului există o comoară pe care puțini oameni au văzut-o. Este vorba despre Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, o arie protejată de interes național aproape neatinsă de om, situată în sud-vestul țării, în județul Caraș-Severin. Vă invit să intrăm în această zonă, să mergem pe poteci înguste și să ne bucurăm de frumusețea și diversitatea peisajului. Acest parc se mândrește cu o floră și o faună pe cât de variată, pe atât de neobișuită. Aici trăiesc specii de păsări răpitoare, precum acvila de munte, șerparul și șoimul călător. Tot aici întâlnim vipera și șarpele de alun, dar și câteva specii de lilieci. Lupul, jderul, râsul, cerbul, ursul carpatin sunt doar câteva specii de mamifere pe care le întâlnim aici.

1

Pornim așadar la drum din localitatea Carașova. Mergem în șir indian pe poteci înguste și urmăm marcajul traseului – triunghiul albastru. Suntem încântați de peisajele râului Caraș: văi verzi, peșteri, piscuri amețitoare, păduri întinse și vegetație diversificată. Pe potecă întâlnim foarte multe pâlcuri de ferigi, copaci îmbrăcați cu iederă și stânci acoperite cu mușchi. La un moment dat facem o scurtă pauză pentru că ne iese în cale un păr sălbatic plin cu pere galbene. Strângem de pe jos câteva pere, le ștergem de tricou și le mâncăm. Foarte, foarte bune!

6

Drumul continuă și ne bucurăm în liniște de peisajele frumoase din chei. Din loc în loc avem puncte de belvedere către poienile superbe ale râului Caraș. În scurt timp observăm un indicator. Am ajuns la peștera Văleaga. Aflăm de la ghid că peștera are o lungime de 1300 metri și îți permite să descoperi două galerii, una dintre acestea te duce până la un lac. Timpul scurt pe care îl avem nu ne permite să vizităm această peșteră și ne continuăm traseul. Poteca dispare pe alocuri din cauza căderilor de pietre și dacă nu ești atent pe unde calci riști să te accidentezi. Există câteva nereguli pe traseu, dar cei care iubesc turismul de aventură pot face față.

7

Pe traseu ni se deschide o poiană foarte mare. Facem un scurt popas, admirăm peisajul și traversăm râul de câteva ori. În această poiană zărim de la distanță peștera Liliecilor. Nu o putem vizita, dar ascultăm câteva informații de la ghid: peștera adăpostește un număr mare de lilieci și pentru a o vizita e necesară o condiție fizică bună pentru cățărarea unui perete de stâncă de aproximativ 5 metri. În această poiană există câteva buturugi. Ne așezăm și ne tragem sufletul. Poiana este împânzită de urzici, scaieți, flori de lumânărică, frunze uriașe de brusture și mentă înflorită.

IMG_1140
Drumul spre peștera Liliecilor

Avem o oră de mers până acum. Traseul devine accidentat și periculos de traversat în unele zone. Ne ajutăm unul pe altul să înaintăm și mergem mult mai încet. Râul Caraș curge învolburat și spumos, iar noi ne uităm de pe malurile acestuia înalte de 2 metri. Pe peretele unei stânci abrupte descoperim o plăcuță. Ne întristează mesajul: Aici s-a accidentat mortal X de 19 ani din Timișoara – 9 august 1996. Înaintăm pe potecă și descoperim un alt indicator. Acesta ne anunță că avem de mers 10-15 minute până la Peștera de sub Cetate. Trebuie să traversăm râul, dar nu ne încumetăm să mergem la peșteră. E târziu și trebuie să ajungem cât mai repede la destinația promisă de ghid.

17

Poteca ne surprinde cu foarte multe locuri. Ajungem peste jumătate de oră la o altă peșteră, situată chiar pe traseu. Este vorba despre Peștera din drumul Prolazului. Citesc panoul de informare situat lângă peșteră și aflu că a fost reabilitată de o agenție pentru protecția mediului din Timișoara. Există și câteva sfaturi adresate turiștilor pentru a proteja habitatul peșterilor: „Aprinderea focului la intrarea în peșteri poate ucide lilieci și alte viețuitoare din peșteri și afectează pereții galeriilor, stalactitele și stalagmitele; Aruncarea animalelor moarte și a deșeurilor poluează grav, pe termen lung, apele subterane, pânza freatică și izvoarele; Obturarea intrărilor de peșteri reduce numărul de lilieci.” Intrarea în peșteră este inaccesibilă, iar de pe panou aflăm că are o lungime de doar 11 metri.

29
Pestera din drumul Prolazului

Simțim oboseala drumului lung, ni se face sete și vrem să ne odihnim. Ajungem foarte repede la Poiana Prolaz. Acolo stăm un sfert de oră pentru că mai avem mult de mers. Zona este amenajată cu buturugi pe post de scaune, dar și un loc special pentru focul de tabără. Descopăr multe specii de ciuperci cu nuanțe de galben, alb și roșu. În apropiere de poiană găsim o punte peste râul Caraș. Nu riscă nimeni să o traverseze pentru că se află într-o stare avansată de degradare. De ce să te accidentezi când poți foarte ușor să treci râul în picioarele goale?! Nu după mult timp, ajungem la punctul final al drumeției noastre.

31
Puntea peste râul Caraș

După ore bune de mers ne bucurăm în sfârșit de un peisaj spectaculos. Ne aflăm în cel mai strâmt sector al cheilor, iar apele râului Caraș sunt liniștite și mult mai adânci. Descoperim un canion de toată frumusețea cu peisaje exotice: apele de culoare albastră ale Carașului, stâncile acoperite de mușchi, copacii sânzurați de iederă, ciripitul isteric al păsărilor și foșnete stranii care se aud de la mică distanță. Nu stăm mult aici pentru că soarele bate în retragere, iar frigul ne dă târcoale. Avem același drum de parcurs la întoarcere așa că băgăm vitează. Ajungem la capăt pe la ora 19:00. Suntem morți de oboseală, dar fericiți pentru că am făcut-o și pe asta. Ronțăim biscuiți și bem cafea la Perla Carașului, aflată pe drumul național DN58. A mai trecut o zi și stăm cu gândul, firesc, la următoarea drumeție.

37

Unde se află Parcul Național Semenic – Cheile Carașului?

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului se află pe teritoriul județului Caraș-Severin. Considerat o arie protejată de interes național, parcul se întinde pe o suprafață de aproximativ 37 hectare. Pentru a ajunge în parc alegeți drumul național DN58 – Reșița – Carașova – Anina. Parcul se află la o distanță de 24 km de Reșița și la 479 km de București.

map_parcul_semenic

Galerie foto:

2345910111213141516181920212223242630323333a343639

Am vizitat Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cu agenția Scorilo Travel Vacanțe.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.