Ce vizităm în orașul Reșița?

Reșița, CARAȘ-SEVERIN – 

Ne aflăm în Reșița, orașul în care s-a scris istoria metalurgiei românești. Vă invit să mergem împreună să descoperim la pas atracțiile turistice ale acestui oraș. 

Ce potențial turistic are Reșița? Ce obiective turistice are acest oraș? Unde se poate caza un turist străin și cât costă o noapte de cazare? Cu ce mă poate surprinde acest oraș? Cum se distrează tinerii în centrul orașului? Ce atracții turistice există în împrejurimi?

3a
râul Bârzava

Reșița este municipiul de reședință al județului Caraș-Severin. Atestat documentar în anul 1673, orașul Reșița a fost de-a lungul timpului cel mai vechi și important centru metalurgic de pe continentul european. Aici s-au produs sute de locomotive cu abur, dar și echipamente pentru căile ferate europene. Și vă mai zic una pe care cu siguranță nu o știați: Turnul Eiffel din Paris a fost construit din oțelul produs la Reșița.

Ce vizităm în Reșița?

Din punct de vedere turistic orașul pare o fantomă. Reșița este un oraș liniștit, cu străzi bine întreținute, clădiri sinistre, puțini oameni pe străzi și puține oportunități de distracție. La o plimbare prin centrul orașului vei constata că zona e pustie, localurile sunt deschise dar fără clienți, hoteluri și mai puține, iar străzile sunt fără mașini în timpul serii. Acest oraș mi-a adus aminte de Băile Herculane. Reșița are nevoie de mari investiții în domeniul turismului. În prezent orașul poate atrage turiști doar prin intermediul peisajelor și a locurilor deosebite din împrejurimi. Deocamdată vă invit la o plimbare de seară prin centrul orașului.

01

1. Muzeul Locomotivelor cu Abur

Muzeul este principala atracție turistică a orașului. Vizitatorii au ocazia să vadă singurul muzeu de locomotive cu abur din lume. Colecția cuprinde 16 locomotive cu abur și sunt expuse în aer liber. Nu există taxă de intrare.

2. Muzeul Banatului Montan

Pentru a cunoaște adevărata istorie locală este importantă să faceți o vizită la Muzeul Banatului Montan. Aici veți descoperi un patrimoniu impresionant de 76 mii de piese sau exponate din mai multe domenii de activitate: artă, arheologie, etnografie, numismatică, istorie industrială și mineralogie. Muzeul a fost fondat în anul 1957.

3. Palatul Cultural și statuia lui Ion Românu

Palatul Cultural din Reșița are o mare valoare arhitecturală în întreagaa zonă a Banatului. Se spune că este singura clădire cu influențe brâncovenești din Caraș-Severin. Această bijuterie arhitectuală a fost construită în perioada anilor 1928 – 1929. În fața Palatului Cultural se află statuia lui Ion Românu, un important muzician al Banatului.

IMG_0722

4. Râul Bârzava

Foarte aproape de Palatul Cultural își duce domol apele râul Bârzava. Bârzava este un râu ce izvorește în Munții Semenic și ajunge până în Serbia, în zona provinciei Voivodina. De-a lungul timpului, râul Bârzava a ajutat populația cu transportul lemnelor pe apă și mult mai târziu la producerea de energie electrică pentru uzinele din Reșița. În prezent, râul reprezintă o frumoasă arteră fluvială ce oferă peisaje spectaculoase atât ziua cât și seara.

1

5. Fântâna cinetică

Este unul dintre simbolurile orașului. Fântâna cinetică a fost construită în centrul orașului de sculptorul Constantin Lucaci. Oferă cu adevărat un spectacol de lumini în timpul serii, iar locul pare a fi un punct de atracție pentru locuitorii orașului. Fântâna are o înălțime de 7 metri și a fost construită în anul 1984.

0

6. Sala polivalentă

Lângă Fântâna cinetică se află Sala Polivalentă, o clădire cu o capacitate de aproximativ 1700 locuri. Vopsită în alb și albastru, clădirea poate fi numită deșteptătorul orașului pentru că are un ceas care anunță ora exactă.

3

7. Podul de la Vamă

Nu departe de Sala polivalentă descoprim un pod amenajat cu flori. Este vorba despre Podul de la Vamă amplasat peste râul Bârzava. Se spune că este cel mai vechi pod nituit și sudat din România. A fost construit în anul 1937 și a fost numit așa pentru că făcea legătura între Reșița Română și Reșița Montană. În prezent, acesta este un pod pietonal.

1

8. Funicularul

Deasupra Podului de la Vamă vei observa un uriaș funicular. Acesta este nefuncționabil și la prima impresia ai zice că parcă stă să cadă. Ce frumoasă ar fi Reșița dacă ar amenaja acest funicular în scop turistic. Să-l transforme într-un pod pietonal, iar locuitorii și turiștii se vor bucura din plin de panorama orașului.

1

9. Teatru de Stat Reșița

Se află pe strada Libertății, lângă parcul Carașana. Teatrul de Stat reprezintă o clădire de dimensiuni impresionante și aș spune că seamănă cu un adevărat palat. De-a lungul timpului, în acest edificiu se organizau toate manifestările culturale din Reșița.

IMG_0738

10. Parohia Ortodoxă Română Reșița

În apropiere de Teatru de Stat Reșița se înalță un lăcaș. Este vorba despre Parohia Ortodoxă Română Reșița Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

 

 

11. Monumentul lui Iulian Vitalis Cojocariu

Monumentul se află în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița. Bustul a fost realizat de doi artiști bulgari și aduce un omagiu marelui pictor reșițean Iulian Vitalis (Bebe) Cojocariu (1935-2013).

IMG_0746

12. Monumentul „NOKIA”

Vă prezint un obiectiv mai puțin obișnuit care mi-a atras atenția pe o stradă din Reșița. Este vorba despre un telefon Nokia de mari dimeniuni amplasat în fața unui bloc de locuit de pe strada pietonală Piața 1 Decembrie 1918, în apropiere de Palatul Cultural.

2

13. Alte obiective turistice din Reșița

Următoarele obiective și atracții turistice din Reșița nu le-am vizitat, dar dacă aveți mai mult timp la dispoziție vă recomand să le vedeți: Muzeul de Artă, Teatrul „George Augustin Petculescu”, Universitatea „Eftimie Murgu”, Primăria, Prefectura, Grădina Zoologică, Parcul Tricolorului, Biserica Schimbarea la Față, Parcul Intim, etc.

Cazare în Reșița

Ne-am cazat în apropiere de centrul orașului, la Hotelul Rogge***. Hotelul se află pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 12. Mi-a plăcut foarte mult locul și îl recomand cu încredere pentru cei care vor să meargă la Reșița. Hotelul dispune de un restaurant și o terasă, un bar, o parcare privată, zonă de wellness (saună, cadă cu hidromasaj, centru de fitness). Camerele sunt spațioase, frumos amenajate, paturi și canapele confortabile, dotate cu televizor, telefon, minibar, seif. În baie găsim prosoape moi, curate și parfumate, articole de igienă, uscător de păr. Hotel Rogge din Reşiţa este parte a grupului Best Western.

 

 

Reșița, punct de plecare spre alte destinații

Din Reșița putem pleca spre alte atracții turistice din apropiere. Putem face o drumeție de o zi în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, să vizităm cea mai frumoasă peșeră a Banatului – Comarnic, să mergem în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, să vizităm Cascada Bigăr sau Lacul Buhui, să ne plimbăm prin centrul orașului Caransebeș, etc.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.