Cum arată peștera Muierii?

Baia de Fier, GORJ – 

Astăzi am intrat în peștera Muierii! În această peșteră există o numeroasă colonie de lilieci și dovezi incontestabile privind traiul leului de peșteră și al ursului de cavernă. Peștera Muierii este faimoasă și datorită descoperirii de resturi fosile ale omului modern timpuriu.

Călătoria noastră prin subteran va dura aproximativ o oră. Aerul din peșteră este destul de rece (ajunge până la -9 grade) așa că vă recomand să vă îmbrăcați bine și să aveți încălțămintea potrivită pentru că s-ar putea să alunecați pe traseu. Cu noi va merge un ghid care ne va povesti legenda locului și ne va explica cum s-a format această peșteră. Pentru un bilet de intrare trebuie să scoți 20 lei din buzunar. Noi eram un grup mai mare și am achitat doar 10 lei/persoană.

1

Peștera Muierii sau Peștera Muierilor se află în comuna Baia de Fier, județul Gorj. Peștera a fost sculptată în calcar de către râul Galben. Cu o lungime de peste 8 kilometri, peștera Muierii are două intrări și poate fi vizitată de turiști doar pe câteva sute de metri. Aici s-au descoperit urși de cavernă complet pietrificați, iar în prezent își duce traiul o numeroasă colonie de lilieci. Un alt aspect important este faptul că peștera Muierii este prima peșteră electrificată din România (1963).

13

Ce vedem în peștera Muierii? Ne deplasăm în șir indian după ghid prin galerii slab luminate și descoperim frumoasele stalagmite. Există câteva spații foarte înguste și joase, iar deplasarea devine dificilă. Mergem mai mult aplecat și intrăm în mai multe încăperi: Galeria ElectricienilorSala Altarului, Sala TurculuiSala Minunilor, Sala cu Guano, Galeria Urșilor și Galeria Mușteriană. Printre atracțiile acestei peșteri se numără: Stânca Însângerată, Vălul MuieriiCascadele împietriteCadâna, TurculMoş CrăciunBazinele MiciBazinele Mari, Domul Mic şi Domul Mare. Cel mai mult mi-a plăcut Galeria Urșilor pentru că acolo am văzut pentru prima dată un schelet al ursului de cavernă.

IMG_0410

Pe traseu nu scăpați de lilieci. Există mii de exemplare în această peșteră, iar în ultimii ani au apărut și mai mulți. Îi vezi cum zboară în toate direcțiile sau chiar la câțiva milimetri deasupra capului. Mi s-au părut foarte agitați și scoteau sunete extrem de puternice și ascuțite. La un moment dat am zărit un liliac care stătea suspendat și m-am apropiat. Pe spate avea o culoare maronie, iar pe abdomen avea o pată mare albicioasă. Nu știu ce specie era, dar mă bucur foarte tare că am reușit să văd un exemplar de la mică distanță.

IMG_0397

Poate vă întrebați acum de ce se numește Peștera Muierii? Există două legende care sună în felul următor: Prima spune că, în trecut, atunci când bărbații plecau să apere țara de dușmani, femeile luau în grabă copii și bătrânii pentru a se adăposti în peșteră, unde stăteau ascunși până la trecerea luptelor; A două legendă spune că denumirea peșterii ar veni de la faptul că în zilele de secetă, femeile veneau să toarcă la gura peșterii, unde aerul răcoros din interior le ușura munca de răsucit a firului. Femeile intrau în peșteră, unde, în gurile cu apă, puneau inul și cânepa la muiat.

IMG_0374

Program de vizitare:

Peștera Muierii poate fi vizitată în următoarele perioade:

1 mai – 30 septembrie în intervalul orar: 9:00 – 18:00

1 octombrie – 30 aprilie în intervalul orar: 9:00 – 16:00.

2

Cât costă un bilet?

Prețul unui bilet de intrare costă 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și 10 lei pentru pensionari. Există o taxă foto de 20 lei și o altă taxă video de 40 lei. Pentru achiziționarea tichetului de acces e necesar să vă prezentați la casa de bilete cu minim 10 minute înaintea orei de intrare..

Galerie foto:

012345610IMG_0367IMG_0368IMG_0370IMG_0372IMG_0384IMG_0389IMG_0393IMG_0403IMG_0404IMG_0405IMG_0411IMG_0418IMG_0420IMG_0422IMG_0428IMG_0445IMG_0448IMG_0457IMG_0460IMG_0463IMG_0466IMG_0469IMG_0473IMG_0480IMG_0487

Am vizitat peștera Muierii cu agenția Scorilo Travel Vacanțe.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.