Cea mai colorată peșteră din România

Bănița, jud. HUNEDOARA – 

În această peșteră există o explozie de culori, unele galerii și poduri din peșteră sunt albastre, altele roșu aprins sau portocaliu strălucitor. Este vorba despre Peștera Bolii, una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din țară. 

Coborâm multe scări în șir indian până la gura uriașă a peșterii. Observăm pârâul Jupâneasa, un curs de apă ce se pierde în adâncurile peșterii. În galeria principală admirăm câteva picturi rupestre și un spațiu dedicat cândva săpăturilor arheologice. Simțim umezeala și ne pare rău că nu avem o haină mai călduroasă. Ne fură privirea Podul Luminiloro punte albastră peste râul Jupâneasa. Pe traseu descoperim trei icoane: Icoana Nașterii Maicii Domnului, Icoana Sf. Mucenițe Mare Varvară (ocrotitoarea minerilor) și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Înaintăm prin galerii de dimensiuni impresionante și dăm peste al doilea pod al peșterii, numit Podul Liliacul.

12

Peștera Bolii se află într-o zonă împădurită, în apropiere de localitatea Bănița din județul Hunedoara. Peștera poartă numele unei familii înstărite din această zonă, familia Bolia care a avut multe proprietăți și păduri în perioada secolului al XV-lea. Situată pe o suprafață de 10 hectare și cu o lungime de aproximativ 500 metri, peștera este accesibilă dintr-un capăt în altul. Peștera Bolii aparține ariei protejate a Parcului Natural Grădiștea Muncelului- Cioclovina. Un bilet de intrare costă 5 lei pentru un adult și 2,5 lei pentru copii.

18

După ce am traversat podul Liliacul ajungem în scurt timp la al treilea pod, numit Podul Sabia Dacică. Acest pod de lemn este susținut pe cabluri, puțin curbat și unicul de acest fel în țară. Intrăm în Sala Liliecilor și aflu de la ghid că în această peșteră trăiesc două specii de lilieci. N-am avut norocul să-i vedem, dar ne bucurăm de frumusețea calcaroasă a acestei galerii. Această parte a traseului este slab luminată și ne deplasăm mult mai încet. În scurt timp ajungem pe un platou utilizat ca depozit de muniție în primul război mondial. E din ce în ce mai răcoare, semn că ne aflăm în una dintre cele mai adânci zone ale peșterii. În față zărim un alt pod, numit Podul Stalactitelor de gheață, o bijuterie a grotei în perioada iernii.

19

Am ajuns la capătul călătoriei noastre prin subteran și facem cale întoarsă. Traversăm galeriile și cele patru poduri peste râul Jupâneasa și ajungem în scurt timp la portalul peșterii, înalt de 10 metri. Zăbovim câteva minute aici pentru că suntem impresionați de intrarea în formă de arcadă a peșterii. Am uitat să vă spun că peștera Bolii are o acustică foarte bună, iar în acest sens a fost construită o scenă în galeria principală pentru organizarea diverselor activități artistice. Facem câteva fotografii la gura peșterii, apoi urcăm scările până la casa de bilete, acolo unde ne așteaptă microbuzul spre o altă destinație.

16

Unde se află peștera Bolii?

Peștera Bolii se află în localitatea Bănița, județul Hunedoara. Peștera se află la o distanță de 6 km de Petroșani, 67 km de Târgu Jiu, 160 km de Râmnicu Vâlcea, 178 km de Sibiu, 227 km de Cluj, 323 km de Brașov, 334 km de București și la 734 km de Chișinău.

map_pestera_Bolii

Program de vizitare:

Peștera Bolii poate fi vizitată în următoarele perioade:

1 iunie – 15 septembrie (luni – duminică) în intervalul orar: 9:00 – 18:00

16 septembrie – 31 mai (sâmbăta și duminica) în intervalul orar: 9:00 – 18:00

9

Cât costă un bilet de intrare?

Prețul unui bilet de intrare costă 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru copii. Pentru grupuri se poate organiza vizitarea peşterii contactându-se administratorii, cu minim 24 de ore înainte, la numerele de tel.: 0722559980; 0729065219; 0722207377.

Galerie foto:

0133a477a815161718192022262728313233

Am vizitat peștera Bolii cu agenția Scorilo Travel Vacanțe.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.