Acasă la ultimii olari de ceramică neagră

Marginea, BUCOVINA – 

140203032308_oala_sarmale1Astăzi mergem în nordul țării, într-o localitate din județul Suceava. Este vorba de comuna Marginea, o localitate cunoscută în lumea-ntreagă pentru producerea de ceramică neagră. 

Prima vizită pe care am făcut-o când am ajuns în sat a fost la un atelier de olărit. Când am intrat în atelier, meșterul frământa lutul cu mâinile goale, îl uda din când în când, apoi îl învârtea pe o roată. După câteva minute, bulgărele de lut se transforma într-o oală de toată frumusețea. În timp ce învârtea la roata de olărit, meșterul ne-a dezvăluit cum se produce ceramica neagră: se pregătește lutul, se prelucrează pe roată, se obține un vas care se decorează în ud, se lasă la uscat, apoi arde înăbușit în cuptor timp de 10 ore și în final vasul este lustruit cu o piatră de râu și decorat cu motive specifice zonei.

0

Marginea este o localitate din județul Suceava. Înconjurată de păduri, această comună din Bucovina este traversată de apele râului Sucevița. Atestată documentar în anul 1455, Marginea este unica localitate din România care produce ceramică neagră. Localitatea este amplasată într-o zonă cu sol argilos, iar acest lucru a făcut ca meșteșugul olăritului să nu dispară niciodată. În localitate există câteva familii de olari care dezvoltă meșteșugul din generație în generație. Pe stema localității veți descoperi un ulcior în stilul ceramicii de Marginea. În sat există un magazin cu produse de Marginea puse la vânzare.

6

Pare simplu la prima vedere, dar se depune o muncă titanică pentru producerea acestor vase de lut, unice în România. În atelier erau o mulțime de lucrări puse la uscat de diferite mărimi: ulcioare, căni, oale, vaze, farfurii și tot felul de obiecte decorative. Am observat pe vasele de lut că sunt aplicate diverse ornamente: linii drepte, spirale, ramuri de brad, flori, obiecte geometrice. Tehnica olăritului în această localitate este păstrată din generație în generație, iar secretele producerii de ceramică neagră sunt păstrate de sute de ani.

1

Unde se află localitatea Marginea?

Marginea se află în partea central-nordică a județului Suceava. Localitatea este situată în zona de contact a Podișului Sucevei cu Obcinele Bucovinei. Comuna Marginea se află la o distanță de 9 km de orașul Rădăuți, la 45 km de Suceava, la 185 km de Iași, la 356 km de Chișinău și la 478 km de București.

map_marginea_bucuresti

Lângă atelierul de olărit se află magazinul cu podusele de Marginea. Sunt o mulțime de obiecte decorative, oale pentru sarmale, farfurii pentru desert, farfurii decorative, căni, ulcioare, halbe, vaze, boluri, sfeșnice decorative, clopoței, plăcuțe ornamentale, coșulețe, scrumiere, obiecte din lemn, ouă decorative și multe altele. Prețurile produselor sunt pentru toate buzunarele așa că trebuie să vă cumpărați neapărat un vas de ceramică neagră pentru bucătăria voastră.

4

Dacă aveți timp la dispoziție sau rămâneți mai multe zile în această localitate să știți că puteți vizita muzeul din sat. Am aflat că are o frumoasă colecție de obiecte de ceramică, covoare și țesături confecționate de femeile din localitate. Pentru cazare nu vă faceți griji pentru că sunt pensiuni și localnici ospitalieri gata să vă primească. O noapte de cazare la pensiune costă între 50 – 200 lei. Dacă vă este foame să știți că lângă atelierul de olărit se află Restaurantul Marginea. Aveți ocazia să savurați mâncare tradițională gătită în vase de lut: sarmale, fasole cu ciolan afumat, tochitură bucovineană, etc. Restaurantul este deschis în fiecare zi de la ora 9:00 până la ora 21:00.

9

Text&Foto: Mircea Mitrofan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.