Papă bun în Istanbul!

Istanbul, TURCIA – 

Te previn de la început că acest articol o să-ți lase gura apă. Vă voi prezenta câteva specialități turcești pe care trebuie neapărat să le încerci când ajungi la Istanbul. Afiyet olsun! (Poftă bună!)

Nu e ușor să scrii un articol despre mâncare, dar fără o experiență culinară relatată pe blog nu veți înțelege ce înseamnă cu adevărat orașul Istanbul. Știu că o să vă plouă în gură, o să înghițiți în sec, o să vă înnebunesc cu tot felul de pofte, o să trimiteți pe cineva din familie să cumpere ceva de la un magazin turcesc din cartier, s-ar putea să mă înjurați la un moment dat și tot așa mai departe. Sunt multe specialități pe care le-am încercat la Istanbul, dar nu toate m-au dat pe spate.

1

Bucătăria turcească este un repert important în gastronomia lumii. Având influențe din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și din zona Balcanilor, bucătăria turcă are o istorie îndelungată moștenită din perioada otomană. Există o grămadă de rețete turcești în diferite zone ale Turciei. Printre cele mai cunoscute specialități se numără: kebab, keskek, manti, gozleme, baklava, kadayif, sucuk (cârnaț iute turcesc), börek, pastirma, simit, pogaca, helva, etc. În mâncarea turcească se folosesc mult măslinele și uleiul din acestea. Se consumă mult pește, porumb, legume (roșii, castraveți, ardei, vinete, fasolei), brânză (beyaz peynirkasar), ouă și verdețuri.

IMG_2386

În Istanbul e musai să încerci specialitățile din pește în zona podului Galata. Acolo vei descoperi o mulțime de restaurante cu foarte multe rețete pe bază de pește. Podul Galata este asaltat în fiecare zi de pescari ce își încearcă norocul în apele Bosforului. Am mâncat la un restaurant aflat sub podul Galata, cu vedere spre frumoasa strâmtoare Bosfor. Chelnerii erau într-o agitație continuă, îți prezentau peștii pe un pat de gheață, negociau porții cât mai mari, dar am ales ceva simplu pentru că n-am vrut să facem multă risipă de mâncare. Ne-au adus farfuriile pline ochi într-un timp record, am primit desert și ceai din partea casei și ne-am simțit extraordinar de bine.

În imediata apropiere de podul Galata vei descoperi trei vaporașe care vând tot felul de specialități din pește. Aceste vaporașe „Deniz yıldızı” (Steaua de Mare) vând celebrul fish sandwichBucătarii îți pregătesc sandwich-ul la vedere în timp ce vaporul se leagănă cu putere. E un adevărat spectacol culinar de acrobație pentru bucătari, dar și pentru spectatori. Bucătarii sunt îmbrăcați în port tradițional, vorbesc bine engleză și sunt puși pe șotii atunci când au în față vreun străin. Un fish sandwich m-a costat 10 lire.

Dacă te-ai săturat de pește, salate și alte specialități gătite la tigaie, îți propun să încercăm din ispitele stradale. E știut faptul că în Istanbul se găsește foarte multă mâncare stradală. Nu ai cum să rămâi flămând în acest oraș pentru că găsești la fiecare colț câte o gheretă cu ceva bun. Eu îți propun să mușcăm dintr-un covrig din ăla mare doldora de susan. Găsești gherete cu covrigi peste tot. Sunt calzi, moi când îi rupi și ți se topesc în gură. Pe un covrig am dat două lire. În gaura covrigului vedeți  Moscheea Suleymanyie.

IMG_3409

Vreau ceva dulce așa că îmi doresc să ajung la un chioșc cu înghețată. Nu se poate să plec acasă fără să fiu păcălit de un turc care face show-uri cu înghețata „Maras Dondurma”. M-a distrat atât de tare, iar în final am savurat o înghețată foarte bună la gust. Această înghețată este făcută numai din lapte de capră, se mai adaugă praf din tuberculii de orhidee și se amestecă până se obține o textură gumoasă și elastică. Înghețata Maras Dondurma exista încă de pe vremea Impreriului Otoman, un lux pentru acea perioadă. Pe o astfel de înghețată am dat 10 lire.

IMG_3526

Am obosit să merg pe străzile Istanbulului și simt nevoia să stau la o terasă. Mă aflu în apropiere de Hagi Sophia și văd o terasă cu multe luminițe. Vreau să beau un ceai turcesc și să savurez o porție mare de baclava. Colegii mei vor să fumeze narghilea și să bea câte o cafea turcească. Am băut mult ceai în Istanbul, dar cel mai interesant e faptul că peste tot avea același gust. Același lucru pot să spun și despre baclava. Un ceai te costă 3 lire. Nu m-am putut abține și mi-am cumpărat două pachete de ceai (5 lire costă un pachet).

IMG_2468

Seara am poftă de porumb fiert. Localnicii consumă foarte mult porumb fiert sau copt, dar și castane coapte. La fiecare colț de stradă vei vedea numeroase gherete cu porumb. Cu 2 lire mi-am luat un porumb fiert. Era atât de fierbinte, ieșeau aburii din el, presurat cu sare și foarte gustos. Ce să mai… curcubeu pe cerul gurii. Este pentru prima dată când văd atât de multe gherete care vând porumb pe străzi. Iata un exemplu de business care merge foarte bine la Istanbul și ar putea fi o idee pentru multe orașe din România. Noi  cultivăm porumb pe hectare întregi și nu știm să-l valorificăm în turism.

011

Turcia este patria deserturilor. Aici găsești o multitudine de duciuri pregătite după rețete tradiționale. Străzile sunt pline cu magazine care vând deserturi turcești. Nu știu dacă vei reuși să guști din toate pentru că sunt foarte multe. Hai să vă spun câteva dintre bunătățile turcești care se găsesc la orice colț de stradă: baklava, kadaif, halva, revani, saray sarmasi, sekerpare, kalburabasma, dilber dudağı, vezir parmağı, hanım göbeği, kemalpașa, tulumba, zerde, höșmerim, paluze, irmik tatlısı/peltesi, lokma și multe altele. Ingredientele de bază în majoritatea deserturilor turcești sunt următoarele: nucile, migdalele și fisticul.

1

După atâta mâncare e firesc să o stingem cu o băutură locală. Turcii beau foarte mult ceai negru. Ayranul e o altă băutură turcească obținută din iaurt amestecat cu apă și sare. Mie nu-mi place deloc această băutură, dar gusturile nu se discută. O altă băutură de încercat la Istanbul este salgam suyu (suc de gulie) care se combină cu raki. Alte băuturi de încercat la Isranbul: boza (băutură tradițională de iarnă), sherbet (sirop din fructe, flori sau ierburi), hoșaf (compot), çay (ceai turcesc), cafea turcească, bere locală (Bomonti, Marmara și Efes Pilsen) și vinuri locale (Kavaklidere, Doluca, Corvus, Kayra, Pamukkale, Adakarasi, Papazkarasi, Semillion, Beylerce, Yapincak).

IMG_3782

Galerie foto:

21312IMG_2446720170923_1644351068IMG_3979IMG_2492IMG_2474IMG_2475IMG_2472IMG_2493IMG_2722IMG_24901420170925_084533IMG_4320

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.