Hagia Sophia

Istanbul, TURCIA –

Astăzi mergem să vizităm Hagia Sophia, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Istanbul. Construită în perioada anilor 532 – 537, Hagia Sophia a fost considerată a opta minune a lumii antice târzii. 

Un rând imens de oameni așteptau să intre în frumoasa bazilică. Am renunțat să stau la coadă și am ales să o admir cu aparatul de fotografiat din mai multe colțuri ale parcului Sultanahmet. Cele mai frumoase peisaje cu Hagia Sophia le descoperi din acestă grădină plină cu flori, palmieri și arbori decorativi de difierite forme. Foarte mulți oameni se plimbă prin acest parc și se fotografiază cu această bazilică de o culoare de roz pal. Cele mai spectaculoase imagini cu bazilica Sfânta Sofia le poți surprinde lângă o fântână arteziană, aflată în centrul parcului Sultanahmet.

1

Hagia Sophia a fost o catedrală (peste 900 de ani), moschee (aproape 500 de ani), iar din 1935 a devenit muzeu la inițiativa lui Mustafa K. Atatürk. Fondatorul acestei bazilici este Iustinian I, iar stilul arhitectural este bizantin. Numele bazilicii este Sfânta Înțelepciune, iar denumirea Αγια Σοφια sau Hagia Sophia este versiunea greacă-bizantină. Bazilica Sfânta Sofia are o lungime de 73 metri, o lățime de 82 metri, iar înălțimea celor patru minarete este de 55 metri. Hagi Sophia este închisă vizitatorilor în fiecare zi de luni.

IMG_2645

Te plimbi pe aleile parcului Sultanahmet, iar dacă ți se face foame îți poți cumpăra un porumb fiert sau un covrig mare cu susan de la gheretele din apropiere. Lângă Hagia Sophia există stația autobuzelor Big Bus Istanbul destinată turiștilor care vor să facă un tur al orașului. Îți recomand să faci un rond al bazilicii Sfânta Sofia pentru că vei descoperi un obiectiv important, construit în stilul rococo turcesc în anul 1728. Este vorba despre Fântâna Sultanului Ahmed al III-lea, ridicată în epoca Lalelei, perioadă când laleaua era un simbol de noblețe în Imperiul Otoman.

IMG_3757

Din păcate nu am reușit să intru în bazilica Hagia Sophia din cauza aglomerației. Am preferat să descopăr alte obiective turistice din Istanbul decât să aștept câteva ore în soare. Mi-a fost sufiecient să mă bucur de aspectul ei spectaculos și să fac cât mai multe fotografii. Uneori este important să descoperi anumite obiective turistice de mai multe ori pentru a te bucura de istoria locului, arhitectură, peisaje și legende. Promit că voi reveni la Istanbul și ulterior voi scrie un articol despre interiorul bazilicii Hagia Sophia.

Program și taxă de intrare:

Bazilica Sfânta Sofia este deschisă vizitatorilor de marți până duminică în intervalul orar 9:00 – 19:00. Luni este înschisă. Un bilet de intrare te costă 40 lire turcești (42 lei RO sau 190 lei MD).

Galerie foto:

12345677a89101112131415161718192021

Text&Foto: Mircea Mitrofan 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.