Egyptian Bazaar

Istanbul, TURCIA – 

După ce ți-ai obosit picioarele pe la toate obiectivele turistice din Istanbul e momentul să dai o fugă până la Bazarul egiptean ca să-ți faci cumpărăturile. Nu e frumos să pleci cu mâna goală în țară cu atât mai mult când cei de acasă ard de nerăbdare să primească cadouri.

În primul rând dăm o raită pe la toate magazinele și căscăm gura pe la tarabele cu suveniruri. Sunt atât de multe prostii încât sunt bulversat în decizii. Nu știu ce să iau acasă, oferta de produse este generoasă, prețurile nu sunt deloc exagerate, iar negustorii mai lasă din acestea dacă te încumeți să negociezi cu ei. Cel mai interesant lucru pe care l-am observat în bazar este faptul că majoritatea negustorilor sunt bărbați. Sunt foarte prietenoși, te invită cu drag la ei în prăvălie, insistă să guști din produsele lor, îți oferă un ceai sau o cafea fierbinte, își laudă marfa minute bune, iar când te decizi să cumperi ceva, negustorul se agită atât de tare de parcă ai fi cel mai important cumpărător al zilei.

8

Egyptian Bazaar sau Spice Bazaar a fost construit în perioada anilor 1597- 1664. Acest bazar a fost capătul „Drumului mătăsii”, iar marea majoritatea a produselor (mirodenii, ierburi, arome) erau aduse aici din Egipt, India și Asia de Sud-Est. Bazarul era un punct strategic de distribuție a tuturor produselor asiatice spre continentul european. Bazarul este construit în forma literei L și are șase intrări. Bazarul egiptean se află în imediata apropiere de Moscheea Yeni și de podul Galata. Intrarea este liberă, dar să nu te mire faptul dacă vei fi verificat de 1-2 polițiști.

5

E o problemă să ai mulți bani la tine, tentația este destul de mare, vrei să cumperi și una, și alta: deserturi turcești (baklava, alipașazade, rahat turcesc, halva, tulumba, etc.), cafea, ceai (lămâie, hibiscus, iasomie, trandafir, meusa, grapefruit, mușețel, măr, etc.), ierburi aromatice, mirodenii (cardamomcimbru, cuișoare, șofran indian, star anise, turmeric, scorțișoară, oregano, mentă, piper negru, roșu și alb, curcuma, za’atar (oregano sălbatic specific Orientului Mijlociu), etc.), caviar rusesc și iranian, alcool, produse cosmetice din ingrediente naturale (parfumuri de baie, săpunuri de casă aromatice), uleiuri, ceramică, țesături, narghilele, tutun de narghilea, bijuterii, suveniruri, etc.

16

Aici simți cu adevărat ce înseamnă comerțul tradițional turcesc. Te rătăcești la propriu prin explozia de culori și arome. Am plecat acasă cu impresii foarte bune și cu câteva suveniruri. Mi-am luat un ibric de aramă pentru cafea, un set de pahare de băut ceai, câteva pachete cu ceai, suveniruri, deserturi turcești, un set cu 10 tipuri de mirodenii, un tricou cu inscripția Istanbul și o vază de ceramică tradițională. Mă doare sufletul că am luat atât de puține lucruri, dar înainte să plec am descoperit în portofel că mai am câteva lire de care vreau să scap. În acel moment mi-am adus aminte că mai am de cumpărat câte ceva pentru vecina Daniela, socrul Vasile și amantele X, Y, Z.

Spor la cumpărături!

11a22a344a66a6b7810111215161819IMG_3971

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Un gând despre “Egyptian Bazaar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.