Tabăra de sculptură Măgura

județul BUZĂU –

Acest loc a apărut pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău. Este vorba despre Tabără de sculptură Măgura, o colecție impresionantă de 256 de lucrări din piatră realizată de 163 de sculptori timp de 16 ani. 

Am fost la Tabăra de sculptură Măgura săptămâna trecută. La prima vedere pare un muzeu în aer liber, animat cu numeroase sculpturi mai mult sau mai puțin ciudate. Nu există o taxă pentru vizitarea acestei tabere, dar la intrare ești atenționat că este interzisă: deteriorarea sculpturilor, parcarea mașinilor, aprinderea focului și depozitarea gunoiului. Trebuie să vă mai spun faptul că toate sculpturile sunt numerotate, iar la intrarea în tabără există un panou care îți arată ce denumire are fiecare creație. Foarte multe sculpturi sunt bizare, dar există și unele care îți atrag privirea de la mare distanță. E frumos să te plimbi prin tabără, să te așezi direct pe iarbă și să te bucuri de natură. Mai jos admirați un „Răsărit de soare”, sculptură realizată de Gheorghe Terescenco.

5

Mă apropiam de fiecare sculptură și încercam să-i descifrez povestea. Unele aveau o simbolistică greu de înțeles, altele mă făceau să mă amuz. Prima sculptură pe care am văzut-o a fost un scaun de dimensiuni uriașe. Acea creație mi-a adus aminte de Tronul de Fier din celebrul serial Game of Thrones. N-am stat mult pe gânduri și am rugat o turistă să-mi facă o fotografie. Am urcat pe tron și în față mi s-a deschis o panoramă superbă asupra pădurii. Acest Tron de Piatră de la Măgura este numit „Scaunul Domnesc” și a fost realizat de sculptorul Dinu Câmpeanu. Scaunul se află în imediata apropiere de intrarea în tabără.

a

Am urcat un deal și am dat peste o creație neobișnuită. M-am gândit să le dau viață acestor sculpturi și să vă spunem povești. Dacă prima sculptură avea nevoie de un stăpân (Tronul de piatră), următoarea creație vrea să te invite la o discuție fără sfârșit. Sculptura se numește „Compoziție” și a fost realizată de sculptorul Ion Băncuț. Veți spune că am luat-o razna pentru că am ajuns să vorbesc cu pietrele, că este o nebunie, dar să știți că e important să descoperi locurile integrându-te în acel spațiu. Cred că în următoarea fotografie veți spune că se potrivește mai mult expresia: Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește… atenție!

d

Următoarea sculptură m-a făcut să mă gândesc la prostii. Era vorba despre o femeie durdulie, cu sânii dezgoliți și părul prins coc. Sculptura are aspectul unei țărănci gânditoare care îi albește capul de la atâtea griji: de pus pe masă copiilor, de lucrat la câmp, de hrănit animalele, de întreținut gospodăria când bărbatul e plecat la război. Sculptura se numește „Figură în repaus” și a fost realizată de sculptorul Vera Barkocsi în anul 1978.

e

Poate nu știați, dar această tabără  de sculptură este unică în Europa, atât prin concept, cât și prin numărul de lucrări. Se întinde pe o suprafață de 21 hectare, iar autorul acestei inițiative este sculptorul Gheorghe Coman, sprijinit în acea perioadă (1970-1985) de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Din anul 1990, poiana cu sculpturi a fost revendicată de Mănăstirea Ciolanu, din apropiere. Astăzi, terenul se află în administrarea autoritaților culturale ale județului Buzău și se plătește o chirie Mănăstirii Ciolanu. Tabăra se află în pericol de degradare, câteva lucrări au fost distruse de-a lungul timpului.

f

Ultimele sculpturi care m-au impresionat cel mai mult reprezintă trei bărbați în genunchi „În așteptarea luminii”, creație realizată de sculptorul Marian Mănăilă în anul 1978. Un ritual impresionant care m-a convins să mă așez cuminte alături de ei și să aștept să apară mai multă lumină în viața mea. Scena îmi aduce aminte de cei trei magi de la Răsărit care urmăresc o stea călăuzitoare pentru a ajunge să fie martorii nașterii lui Isus, Fiul Domnului.

b

Numele taberei de sculptură se datorează faptului că piatra folosită a fost procurată din comuna Măgura. Tabăra se află, de fapt, în comuna Tisău, vecină cu Măgura. Printre sculpturile din tabără se numără: Himera (Dan Covataru), Teuton (Mihai Ecobici), Dor stelar (Vasile Onuț), Omagiu (Viorel Pranițchi), Duet (Alecu Bobu), Nașterea fluidelor (Bela Crișan), Tors (Iuliana Turcu), Meșterul Manole (Marcel Voinea), Maica (Constantin Rădulescu), Floare de câmp (Alina Enache), Țărancă (Gheorghe Coman), Măriuca Mamii (Constantin Platon), Ziua și Noaptea (Gheorghe Bradea), etc.

Galerie foto:

011a246a789101314161920222324252729a3031

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.