O vizită la Muzeul Chihlimbarului

Colți, județul BUZĂU – 

Pe la muzee ați mai umblat, dar la unul dedicat chihlimbarului cu siguranță n-ați mai fost! Cu doar 3 lei ai ocazia să descoperi la Muzeul Chihlimbarului o colecție unică în țara noastră. 

În localitatea Colți din județul Buzău se află unul dintre cele mai neobișnuite muzee din țară. Este vorba despre Colecția Muzeală Colți sau Muzeul Chihlimbarului, aflat într-o casă țărănească construită de localnici în anul 1973. Muzeul găzduiește o mare varietate de mostre de chihlimbar, o expoziție cu peste 270 de piese brute și prelucrate, colecții de flori de mină, roci, fosile și pietre semiprețioase. Toate aceste pietre semiprețioase au fost extrase din minele din zona Munților Buzăului. În anul 1939, regizorul Eftimie Vasilescu a făcut filmul „Recoltarea și prelucrarea chihlimbarului”, un documentar care evocă epoca de vârf a chihlimbarului românesc, echivalent aurului în acea perioadă.

2

Ce este chihlimbarul? Chihlimbarul sau ambra este o piatră semiprețioasa de natură organică (la fel ca perla, coralul sau jaisul) și de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace. Chihlimbarul din zona Munților Buzăului este numit „rumanit” și este de culoare galben-verzuie.

4

Exploatarea chihlimbarului în Țara Luanei are o istorie îndelungată. Dacă ești pasionat de istorie să știi că în acest muzeu ai ocazia să vezi documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pământului, atestarea documentară a localității Colți, precum și informații privind învătământul, cultura și istoria locului. Sunt convins că nu știați faptul că prima atestare documentară legată de chihlimbar în ținutul Buzăului apare în anul 1578 când Mihnea Vodă a oferit Bisericii din Aluniș o danie ce cuprindea și o ușă încrustată cu bucăți de chihlimbar.

8

Chihlimbarul în lume

Încă din antichitate, chihlimbarul era o piatră prețioasă din care se confecționau bijuterii. În istoria Rusiei găsim informații despre un „Salon de chihlimbar”, conceput în anul 1716 pe vremea țarului Petru cel Mare. Astăzi puteți admira un salon de chihlimbar reconstruit în Palatul Ecaterina din orașul Pușkin (Rusia). În Polonia există un Muzeul al Chihlimbarului în orașul Gdansk, iar în Spania, în regiunea Cantambria, există o peșteră ce conține cel mai mare zăcământ de chihlimbar de pe continentul european.

1

În Italia, în zona Siciliei, există zăcăminte de chihlimbar, cunoscute sub denumirea de simetit, numele provine de la râul Simeto. În zona Mării Baltice sunt zăcăminte de chihlimbar, numit și succint-ul. În Canada există chihlimbar cu numele cedar, denumire provenită de la Lacul Cedar din provincia Manitoba. Mexicul are zăcăminte de chihlimbar în satul Chiapas, iar Republica Dominicană are un chihlimbar cu nuanțe de verde și albastru.

Unde se află Muzeul Chihlimbarului?

Muzeul Chihlimbarului se află în comuna Colți, județul Buzău. Muzeul se află la o distanță de 41 km de Buzău, 147 km de București, 156 km de Brașov, 299 km de Sibiu, 307 km de Iași, 375 km de Chișinău și la 422 km de Cluj-Napoca.

Colti_Muzeu

Program și taxe de intrare:

În perioada 1 mai – 30 septembrie: Luni – Duminica: intervalul orar 10:00 – 18:00;

În perioada 1 octombrie – 30 aprilie: Luni – Duminică: intervalul orar 9:00 – 17:00.

Un bilet – 3 lei

Galerie foto:

97IMG_5509IMG_5510IMG_5512IMG_5515IMG_5516IMG_5517IMG_5519IMG_5520IMG_5522IMG_5523IMG_5524IMG_5529IMG_5530IMG_5531IMG_5508

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.