Mănăstirea Ciolanu

județul BUZĂU – 

Astăzi mergem să vizităm una dintre cele mai frumoase mănăstiri din județul Buzău. Este vorba despre Mănăstirea Ciolanu, un lăcaș aflat în imediata apropiere de Tabăra de sculptură Măgura

Mănăstirea Ciolanu te surprinde încă de la intrare. O poartă maramureșeană de toată frumusețea bucură ochii enoriașilor. Sunt familii tinere cu copii, bătrâni, grupuri de elevi, cerșetori care intră în curtea primitoare a acestei mănăstiri. Sunt cozi la fântână, aglomerație în cele două biserici și multă libertate în jur. Aici totul este pus la punct: spații verzi imense și bine îngrijite, conifere de dimensiuni impresionante, aproape că ating turlele bisericilor, multe alei pietruite cu trandari înfloriți, chilii cu mușcate la ferestre, grădini cu pomi fructiferi și arbori decorativi.

7

Mănăstirea Ciolanu este cea mai veche așezare monahală din județul Buzău și este atestată documentar în secolul al XVI-lea. Ctitorită de Doamna Neaga în anul 1590, mănăstirea poartă numele de Ciolanu de la oasele unor sihaștri, descoperite în această zonă. Mănăstirea are două biserici, aflate la o distanță de 100 metri: Biserica veche cu hramul Sfântul Gheorghe și Biserica nouă cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În curte mănăstirii sunt două fântâni cu cupole pictate și un muzeu cu o colecție de icoane, obiecte de cult și veșminte reșigioase.

3

Mănăstirea Ciolanu este o oază de liniște și natură. Te poți așeza direct pe iarbă și să asculți slujbele, să meditezi, să fii cu tine însuți și cu Dumnezeu. Dacă tot ai ajuns la Mănăstirea Ciolanu îți recomand câteva plimbări mai lungi. În imediata apropiere de Biserica din deal există o poartă de lemn care duce spre Tabăra de sculptură Măguraaflată în proprietatea Mănăstirii Ciolanu. Acolo vei descoperi o colecție de 256 de sculpturi, unică în Europa.

2

Unde se află Mănăstirea Ciolanu?

Mănăstirea Ciolanu se află în comuna Tisău, județul Buzău. Mănăstirea se află la o distanță de 36 km de orașul Buzău, 126 km de București, 135 km de Brașov, 305 km de Iași, 402 km de Cluj-Napoca și la 548 km de Timișoara.

ciolanu_monastery

Galerie foto:

00114689101112

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Un gând despre “Mănăstirea Ciolanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.