Grand Bazaar

Istanbul, TURCIA – 

Astăzi mergem să facem cumpărături la cea mai vizitată piață acoperită din lume. Este vorba despre Marele Bazar din Istanbul, construit în urmă cu aproximativ 600 ani. 

Se vede clar ca bună ziua că umblăm și astăzi de nu mai știm de noi. Avem multe străzi de colindat, multe magazine de vizitat și o grămadă de oameni de suportat. Turcii negustori sunt extrem de insistenți și te provoacă în arta negocierii. Îți laudă marfa, ai ocazia să le guști produsele și mai lasă din preț dacă știi să fii șmecher. Marele Bazar din Istanbul este un loc pe care trebuie neapărat să-l vizitezi dacă ajungi în Istanbul. Aici vei descoperi cu adevărat ce înseamnă comerțul de altădată și să pleci acasă cu o grămadă de produse făcute de talentații turci.

2

Marele Bazaar din Istanbul a fost construit în perioada anilor 1455 – 1561 la ordinul sultanului Mehmet al II-lea. Bazarul este vizitat în fiecare zi de 250 – 500 de mii de vizitatori. Marele Bazar cuprinde un total de 4 mii de magazine amenajate pe suprafața a 58 de străzi. Grand Bazaar este deschis de marți până duminică în intervalul orar 9:00 – 20:00. E închis în fiecare zi de luni.

5

În timp ce mă plimbam printre străduțele bazarului mă gândeam cât de tari sunt turcii la capitolul comerț. Statul încurajează cu adevărat micii producători ca să-și vândă produsele. Vei vedea că majoritatea produselor sunt locale: mirodenii, țesături, ceramică, argintărie, bijuterii, deserturi turcești, îmbrăcăminte, jucării, veselă, mobilier, covoare, cărți, narghilele, tutun pentru narghilea, ceai. Ce trebuie să mai știți este faptul că în bazar există un spirit de sărbătoare, majoritatea magazinelor aveau arborate drapelul național, iar turcii cu zâmbetul pe buze te invitau în prăvălie. Mirodeniile și dulciurile turcești au un miros irezistibil și te atrag ca un magnet.  În bazar există mai multe localuri unde poți să savurezi un ceai fierbinte și să savurezi dulciuri locale.

Galerie foto:

1467891012IMG_4370

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.