Cei mai impresionanți vulcani din România

județul BUZĂU – 

Cunoscuți sub diferite denumiri, de „fierbători”, „bolboroase”, „ochiuri de gloduri” sau „pâcle”, Vulcanii Noroioși din județul Buzău sunt unici în lume. Vulcanii se află pe raza comunelor Berca și Scorțoasa, la o distanță de 35 km de orașul Buzău. 

Cei mai cunoscuți vulcani din România sunt la Buzău. Este vorba despre Vulcanii Noroioși, o zonă cu peisaje absolut spectaculoase pe care trebuie neapărat să o vezi. O oră sau două îți ia să descoperi împrejurimile și să te bucuri de activitatea vulcanilor. Zona dă o notă de sălbăticie nemaiîntâlnită nicăieri în România, foarte asemănătoare Vestului Sălbatic. Trebuie să fii foarte atent pe unde pui piciorul pentru că riști să te murdărești cu noroi. Oriunde te-ai uita vei putea admira peisaje incredibile: văi adânci, dealuri împădurite cu conifere, vârfuri montane, cratere active, canioane, prăpăstii, etc.

0

Vulcanii Noroioși din județul Buzău reprezintă o rezervație naturală de tip geologic care se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Vulcanii noroioși sunt formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format din acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani.

1

Vulcanii noroioși bolborosesc constant și formează râuri de noroaie care se preling la vale. Scurgerile sunt lente, iar în aer simți un miros puternic de petrol și gaze naturale. Cele mai interesante peisaje sunt cu craterele stinse deoarece te duc cu gândul la planeta Marte. Dacă vă îndepărtați de zona activă a vulcanilor veți descoperi câteva trasee cu peisaje foarte frumoase. Ghidul ne povestea că acești vulcani au fost remarcați pentru prima dată de un francez în anul 1867 care făcea niște prospecțiuni petroliere în zonă. În județul Buzău se găsesc 4 areale cu Vulcani Noroioși, cele mai importante fiind cele de la Pâclele Mari și Pâclele Mici.

3

Unde se află Vulcanii Noroioși?

Vulcanii Noroioși se află pe raza comunelor Berca și Scorțoasa din județul Buzău. Vulcanii se află la 35 km de orașul Buzău, 143 km de București, 152 km de Brașov, 168 km de Galați, 304 km de Iași, 375 km de Chișinău și la 419 km de Cluj-Napoca.

Bilet de intrare:

Adulți – 4 lei, studenți – 2 lei, elevii  – 1 leu.

Galerie foto:

0122a33a3b44a4b4c4d4e5IMG_618IMG_6100IMG_6159IMG_6160IMG_6168IMG_6181IMG_6199IMG_6210

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.