Aici s-a descoperit „Cloșca cu puii de aur”

Pietroasele, județul BUZĂU – 

În această zonă s-a descoperit cel mai important tezaur al României. Este vorba despre Tezaurul de la Pietroasele, cunoscut și sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”.

În primăvara anului 1837, doi țărani din zona Buzăului au descoperit o comoară impresioantă pe Dealul Istrița. Țăranii au dat peste un important tezaur alcătuit din 22 de piese lucrate în aur și împodobite cu pietre prețioase. S-a reușit să se scoată doar 12 piese cu o greutate de aproximativ 20 de kilograme: un platou mare, un platou mic (pateră), o cană, un colan simplu, un colan cu o inscripție gravată în caractere runice, un colan cu balama, patru broșe (fibule) și mai multe vase cu diferite forme. Marea majoritate a acestor piese valoroase au fost grav deteriorate după descoperire.

2

Cei doi țărani n-au stat mult pe gânduri și au hotărât să vândă comoara unui antreprenor albanez, aflat cu afaceri în zonă. Fără a cunoaște valoarea obiectelor, albanezul Verussi a fărâmițat piesele cu toporul pentru a fi mai ușor de transportat. A plecat la București ca să se convingă de valoarea și autenticitatea pieselor. Despre acest tezaur află Banul Mihalache Ghica, un important oficial al acelor vremuri care discută cu marii savanți despre importanța pieselor. După anul 1867, piesele tezaurului ajung la Paris și sunt restaurate de un bijutier francez. Tezaurul este pus în vitrină la o mare expoziție sub patronajul lui Napoleaon al III-lea, iar lumea discută din ce în ce mai aprins despre această comoară.

6

Mult mai târziu, în anul 1876, tezaurul este furat din Muzeul de Antichități și i se pierde urma. Este găsit abia peste un an, dar din păcate marea majoritate a pieselor suferiseră stricăciuni. În anul 1884, tezaurul este salvat dintre-un incendiu, dar este grav deteriorat. Pentru a fi restaurat în cele mai bune condiții se hotărăște să fie transportat în Germania. Restaurarea este realizată de un neamț talentat care lucrase mulți ani la Casa Regală a României. Destinul zbuciumat al tezaurului românesc nu se termină aici pentru că în anul 1917 este transportat la Moscova. România reușește să obțină tezaurul înapoi de la Uniunea Sovietică abia în anul 1956. Abia în anul 1971, Tezaurul de la Pietroasele își obține odihna pe veci în cadrul expoziției Tezaur Istoric, aflată în Muzeul Național al României.

Galerie foto:

0123456789

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.