Târgul de Crăciun din Sibiu

SIBIU – 

Mă aflu în Piața Mare din Sibiu, în inima Târgului de Crăciun. Zecile de căsuțe de lemn te îmbie la vin fiert cu scorțișoară, castane coapte, turtă dulce, mere coapte cu miere și mâncăruri tradiționale. Lumea se înghesuie la aceste delicii culinare, să-și cumpere cadouri personalizate, să-și facă poze la brad sau în brațele lui Moș Crăciun.

Centrul istoric al Sibiului devine atracția de top în perioada sărbătorilor de iarnă. În inima clădirilor de patrimoniu apare în fiecare an un târg care atrage foarte mulți turiști. Este vorba despre Târgul de Crăciun din Piața Mare, care se desfășoară de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lui ianuarie. Decorurile de poveste ale Târgului de Crăciun reușesc să aducă de fiecare dată farmecul sărbătorilor de iarnă în Piața Mare din Sibiu. Mergeți la pas prin centrul istoric al orașului și admirați frumuseșea clădirilor istorice pastelate, vizitați piețele însuflețite de lumini și ghirlande elegante, plimbați-vă pe strada Cetății, cea mai frumoasă stradă din Sibiu, deschideți ușile restaurantelor și cafenelelor cochete cu meniuri tematice și seri culturale, luați un vin fiert cu scorțișoară și căscați gura pe la cele 90 de căsuțe de lemn din Piața Mare, stați de vorbă cu Moș Crăciun și nu plecați fără să aveți o fotografie în acest peisaj feeric.

1

La un pahar de vin fiert

Dacă tot avem mulți pofticioși pe aici vă invit să dăm o raită pe la căsuțele de lemn cu băuturi calde și bunătăți. Îți plouă în gură când vezi oferta generoasă de ispite culinare: turtă dulce, plăcinte ardelenești coapte pe lespede, tort doboș, castane și mere coapte, porumb fiert, cozonac, colac secuiesc cu nucă, vanilie și scorțișoară, ciocolată cu căpșuni, alune și nuci, borcane cu dulcețuri și miere de albine, diverse sortimente de zacuscă și murături, jumări, slănină, cârnați afumați, caltaboși, pâine de casă, brânză de burduf, siropuri din cătină și din muguri de brad, vin fiert cu scoțișoară, țuică și afinată. Toate aceste bunătăți făcute ca la mama acasă vă așteaptă să le savurați la Târgul de Crăciun din Sibiu. Nu mai înghițiți în sec și haideți la târg!

IMG_9070

Cât mă costă?

Să vorbim un pic și despre prețuri. Unele produse sunt exagerat de scumpe, altele sunt acceptabile la preț. Dacă ne gândim că pofta nu mai ține cont de buzunar, atunci putem să ne satisfacem toate dorințele. De exemplu, o turtă dulce te costă între 8 și 12 lei, dar există și turtă dulce figurine (buburuză, inimă, peștișor, căsuță, steluță), mult mai ieftine – 2 sau 3 lei. Ciocolata cu căpșuni, nuci și alune te costă 6 lei, iar tortul Doboș este la același preț. Vinul fiert variază între 5 și 10 lei, iar castanele – 7 lei. Colacul secuiesc ajunge la 6 lei, dar există și mai mare de 12 lei cu vanilie, nucă și scorțișoară. Un borcan de zacuscă te costă 10 lei, iar unul de murături – 15 lei.

IMG_9088

Ce cadouri cumpărăm?

Să vedem în continuare ce putem să le cumpărăm celor dragi. Sunt foarte mult căsuțe de lemn care vând o grămadă de suveniruri, haine (căciuli de balnă, mănuși, fulare, ciorapi), bijuterii, costume tradiționale (ii, cămăși bărbătești, brâuri), rucsacuri, globuri și perne personalizate, jucării de pluș și de lemn, ceramică, magneți de frigider, decorațiuni pentru Pomul de Crăciun. Pentru un glob personalizați vei scoate din buzunar între 15 – 25 lei. Un magnet costă 5 lei, un clopoțel – 19 lei, o pereche de cercei – 10 lei, o pereche de ciorapi – 20 lei, iar decorațiunile de lemn ajung la 30 – 35 lei.

4

Pomul de Crăciun din Piața Mare

Pomul de Crăciun din Piața Mare este înconjurat de foarte multe familii cu copii. Este mare înghesuială la făcut poze lângă brăduț. Decorat destul de simplu, cu globulețe argintii și împodobit cu șiruri luminoase, Bradul de Crăciun se află în fața Bisericii Romano-Catolice „Sf. Treime”. Bradul are o înălțime de 20 de metri și a fost adus din Păltiniș. Clădirea din spatele Pomului de Crăciun prezintă o imagine a unei păduri de brazi acoperită de zăpadă.

5

Scena Nașterii Mântuitorului 

În apropiere de Pomul de Crăciun veți descoperi o scenă a Nașterii Domnului, reprezentând pe copilul Isus în iesle, alături de mama sa Maria și Iosif, aflați într-un hambar destinat animalelor de fermă. În această scenă nu apar păstorii, magii și îngerii, așa cum există în scena din Târgul de Crăciun de la Brașov, mult mai frumos amenajată. Această scenă arhicunoscută, reiterată an de an la târgurile de Crăciun, prezintă miracolul nașterii Domnului, în cea mai frumoasă seară a anului.

8

De vorbă cu Moș Crăciun

Ho-ho-ho! Moș Crăciun îi invită pe copii să spună povești. Și nu oricum, așa pe șoptite, ci chiar în brațele Moșului, așezat în sanie. E un decor de poveste locul unde se află Moș Crăciun, iar cei care îți doresc să se fotografieze acolo, primesc poza pe loc. În cadrul Târgului de Crăciun din Piața Mare, există un atelier și un parc dedicat Moșului.

9

Cum ne distrăm?

Cu toate că mi-aș fi dorit să existe un patinoar în Piața Mare din Sibiu, dar nu-i bai. La câte oportunități de distracție am văzut, am și uitat de patinoar. Târgul de Crăciun din Sibiu oferă atât copiilor, cât și adulților, un parc de distracții în centrul căruia se află un carusel. Ce facem în parcul lui Moș Crăciun: o călătorie cu trenulețul, o tură cu personajele preferate în carusel, o cursă pe scutere și întreceri cu mașinuțele pe o pistă special amenajată. Copiii au ocazia să facă plimbări scurte cu poneii pe strada pietonală Nicolae Bălcescu sau să se joace cu clovnii.

10

Galerie foto:

00112344a678910a11121314151617182021

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.