Cel mai frumos conac boieresc din țară

Ștefănești, jud. ARGEȘ – 

La doar 115 km de București există un conac de toată frumusețea care merită vizitat. Sunt convins că foarte puțină lume cunoaște povestea acestui conac de lângă Pitești. Este vorba despre Conacul Brătianu de la Florica sau Conacul Brătienilor, situat în orașul Ștefănești din județul Argeș. 

Conacul Brătianu a fost construit în anul 1858 după planurile lui Ionel Brătianu, un om politic român, care a jucat un rol important în Marea Unire din 1918. Construit în stil neoromânesc, cu elemente moderne și tradiționale, conacul obține titulatura de Vila Florica în cinstea fiicei lui Brătianu, decedată la o vârstă fragedă în urma unei boli infecțioase. De-a lungul timpului, acest conac a adunat cei mai importanți oameni politici ai vremurilor, cei mai cunoscuți scriitori și istorici. Nu degeaba este cunoscută astăzi şi „Mecca liberalilor”, având în vedere rolul Brătienilor în istoria liberalilor şi mai ales a țării. Cu siguranță e unui dintre cele mai frumoase domenii boierești din România. Când spun domeniu mă refer la un conac, capelă, fermă, cramă, gară, un observator atronomic și un parc înconjurat de podgorii.

0

Prima încăpere care m-a impresionat este biblioteca de la parter. Aici veți descoperi o „masă dalată” realizată din lemn de cireș pietrificat, după o metodă tradițională arabă, fiind cumpărată de la Paris de Ion C. Brătianu în 1860. În bibliotecă există o sobă albă decorată cu un brâu împletit în trei. Acest motiv arhitectural al reprezenta „Sfânta Treime” și se folosea des în perioada respectivă. Veți rămâne impresionați de decorurile de lemn din bibliotecă și veți descoperi o colecție impresionantă de cărți.

5

Următoarea încăpere reprezintă salonul de primire al familiei Brătianu. Acest salon este cea mai mare cameră din casă. Aici veți avea ocazia să vedeți în original scara de acces de la intrarea principală, corpurile de la bibliotecă cu geamurile de cristal, banca din lemn de cireș capitonată din piele. În salon am văzut o frumoasă colecție de fotografii de familie, câteva fotolii de epocă, două candelabre, câteve vaze de ceramică, mai multe icoane, o dropie împăiată și un Pom de Crăciun împodobit cu globulețe și ghirlande.

6

Lângă salonul de primire există o cameră mult mai mică. Este vorba despre o încăpere intimă, dotată cu mobilier foarte frumos, câteva fotolii și o canapea de epocă, câteva obiecte de mare importanță istorică și o colecție cu fotografii ale membrilor familiei Brătianu. Cred că aici se adunau toți membrii familiei la povești seară de seară pentru că există un șemineu plin cu lemne. Mi-a plăcut cel mai mult acest spațiu familial al conacului.

7

Părăsim încăperile de la parter și urcăm pe o scară de lemn ca să descoperim și alte camere ale conacului. Ne așteaptă o mare surpriză pentru că vom vedea o cameră valoroasă din punct de vedere istoric și al literaturii. Este vorba despre o bibliotecă unicat în țară. Se spune că Biblioteca de la Florica era în acea perioadă una dintre cele mai importante din România, iar politicianul Constantin Argetoianu o socotea cea mai însemnată bibliotecă particulară din țară. Aici se găsesc o mare diversitate de cărți, reviste, colecții de timbre, o colecție de numismatice. Se spune că aici se găsea o colecție mult mai bogată decât cea a Academiei Române. Din păcate, după moartea lui Ionel Brătianu, multe cărți au fost arse în parcul conacului timp de mai multe săptămâni. Aici veți găsi și o colecție rară: fotografiile familiei Brătianu.

8

Urcăm scările și ajungem într-o altă bibliotecă a conacului. Aici există pe un perete arborele genealogic al familiei Brătianu. Pot spune că aici era camera preferată a lui Ione Brătianu pentru că ori de câte ori avea nevoie de inspirație putea ieși la balconul cu vederi spectaculoase spre parc. Merită să vizitați acest conac pentru a afla povestea acestei familii care a dat mai multe personalități acestei țări.

10

Unde se află Conacul Brătienilor?

Conacul Brătianu de la Florica se află în orașul Ștefănești, județul Argeș. Conacul Brătienilor se află la doar 8 km de Pitești, 42 km de Curtea de Argeș, 64 km de Târgoviște și la 115 km de București.

map._bratianu_conac

Program de vizitare:

Luni – Vineri în intervalul orar 8:00 – 16:00

Sâmbătă – Duminică în intervalul orar 9:00 – 17:00

Cât costă un bilet de intrare?

Adulți – 6,5 lei; Pensionari, studenți și copii – 2 lei;

Am ajuns la Conacul Brătienilor cu agenția Holiday Boutique.

Galerie foto:

122a2b2d2e3566a77s88a91112131414a151616a171819202121a21c2223242525a2626a2727a28293031323334IMG_8010

Text&Foto: Mircea Mitrofan.

Reclame

4 gânduri despre “Cel mai frumos conac boieresc din țară

      1. Merită cu siguranță! Poate ne vedem, sunt mult mai multe locuri interesante de vizitat în Ștefănești. Ruinele casei lui Constantin Brâncoveanu, un alt conac care a apariținut tot Brătienilor din păcate aflat tot în ruină.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.