Povestea adevărată despre Dracula

BRAȘOV – 

Recent am fost la Brașov și am aflat că Dracula nu ne aparține, nouă românilor. Povestea am auzit-o de la profesorul Vasile Oltean, director al Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului:

„Țara asta n-a avut nicio legătură cu Dracula. Vlad Țepeș n-are nicio legătură cu Dracula și nici tatăl său, Vlad Dracul. Dracula a fost Elisabeta Báthoryo contesă maghiară din familia Báthory, care avea cinci castele: Csejte, Sarvar, Németkeresztúr, Bratislava și VienaElisabeta Báthory era verișoară cu Gabriel Báthory, principe al Transilvaniei și nobilul maghiar Ștefan Báthory, rege al Poloniei și principe al TransilvanieiElisabeta Báthory s-a căsătorit la vârsta de 11 ani și de-a lungul vieții a dat naștere la cinci copii: Paul, Andrei, Anna, Ursula și Caterina. Prințesa Elisabeta Báthory era vampir de profesie și există documente în acest sens la Vatican. Din păcate nu le publică nimeni. Eu le-am văzut. De ce nu se publică aceste documente care clarifică o istorie?”

Untitled design

„În anul 1582, pe 28 mai, prințesa Elisabeta Báthory era pieptănată de o servitoare. Din greșeală o trage de păr. Înfuriată că a tras-o de păr, ia trăsnit una peste față cu toate inelele de pe degete și bietei fete îi pornește sângele. Fiind vampir, văzând sângele curgând, se repede la gâtul ei, praf o face. Seara când s-a culcat a văzut că pe mână unde ia curs sânge, piele era mai catifelată și îi vine ideea ca să facă baie în sângele ei. Ia spus gardianului de curte să-i facă un teasc ca s-o strivească, a luat 5 fete ca să-i smulgă degetele din mâini cu cleștele înroșite în foc și a făcut prima baie în sânge. S-a catifelat toată. Și au urmat sute de crime. Numărul exact al femeilor torturate și ucise de Elisabeta este necunoscut, deși se crede că ar fi în jur de 650, în perioada anilor 1585 – 1610.”

„Țăranii duceau fete la castelele Elisabetei Báthory, crezând că ajung prințese, dar ea le omora. Le băga în ceară, în pivnițele celor 5 castele. Când se încălzea afară, se topea și ceara, iar de la castele mirosea din ce în ce mai tare. Și a început să le arunce în lanuri. Zvonurile au început să circule, iar panica publică creștea. Elisabeta văzând că totuși îmbătrânește s-a gândit că nu-i sângele bun, nu-i de la o fată de nobil. Când a luat prima fată de nobil a zis să cheme popa la castel ca să-i facă slujbă, că-i fată de nobil. Elisabeta credea că popa,  boșorogul ăla de 82 de ani, nu înțelege prea multe și l-a chemat la miez de noapte. Popa a rămas trăsnit că a fost chemat la miezul nopții și se întreba de ce prințesa n-are timp ziua și de nu-i deschide sicriul? Văzând că nu e ceva curat la mijloc a hotărât să scrie ce gândea pe marginea acestui caz în actele parohiale.”

„După moartea preotului bătrân, vine unul tânăr. Junele popă văzând actele parohiale și stârvurile de prin lanuri și-a dat seama că e o crimă la mijloc. A povestit totul într-o scrisoare și a trimis-o la Vatican (scrisoarea se află astăzi la Vatican și nu o publică nimeni). Vaticanul recepționează mesajul și îl trimite pe princepele Transilvaniei, Ioan Sigismund, cu aramata să vadă ce se întâmplă în regiune. Când au ajuns acolo au prins-o pe Elisabeta în flagrant. Într-o cușcă avea 15 fete pe care le ținea timp de două săptămâni în cușcă, nemâncate ca să aibă sângele curat. Cele 15 fete au fost ucise, iar gardianul a fost spânzurat cu picioarele în sus și după trei zile el a murit. Elisabeta a fost închisă pe viață în Castelul Čachtic. Aceasta a fost zidită într-un turn îngust fără ferestre, doar cu câteva găuri care îi asigurau mâncarea și aerul necesar pentru a o ține în viață. Contesa a fost întemnițată timp de 4 ani, până la moartea sa.”

4161b6c84988a122dd5225cb6e7f1181

„S-au făcut două rânduri de acte. Un rând de acte trimise la Vatican și un rând a fost zidit în castel. Toată povestea asta s-a terminat și nimeni nu mai știa de ea. Peste 300 de ani, Bram Stoker, un scriitor irlandez, un scriitor de mâna a zecea, nu știa nimeni de el până atunci, publică romanul Dracula pe baza documentelor pe care le-a găsit în zidurile castelului devenit între timp hotel. Se reparau zidurile și au fost descoperite aceste documente. Bram Stoker era cazat la acest hotel și începe să scrie povestea romanului. Nu plasează acțiunea acolo pentru a nu avea probleme cu familia Báthory. S-a dus la Viena ca să caute un castel asemănător cu cel al Elisabetei Báthory. Și ia picat pata nu pe Bran și nici pe Sighișoara, ci pe Bistrița or’ castelul de la Bistrița era proprietatea lui Vlad Dracul, domnitor al Țării Românești și tatăl lui Vlad Țepeș.”

„Vlad al II-lea sau Vlad Dracul și-a primit titlul de „Dracul” după ce a fost primit pe 13 decembrie 1431 în Ordinul Dragonului fondat în 1408 de Sigismund, Împărat al Sfântului Imperiu Roman. Ordinul, creat de Sigismund, dorea să crească puterea politică a bisericii și să protejeze familii nobiliare maghiare și românești de Imperiul Otoman. Vlad Dracul a luptat cu turcii la Varna și a primit Ordinul Dragonului, un titlul de mare noblețe. Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apărarea creștinismului și cruciada contra otomanilor. Datorită apartenenței sale la Ordinul Dragonului, tatăl lui Vlad Țepeș era supranumit Dracul. Și așa au început românii să-i zică Vlad Dracul. Spuneți-mi și mie acum ce legătură are asta cu Vlad Țepeș, cu Branul și cu țara asta?”

Untitled design (1)

„Noi nu l-am avut pe Dracula pentru că nu se putea, pentru că eram creștini. Printre cei mai buni creștini ai acestei țări a fost Vlad Țepeș. A făcut 10 biserici și 13 mănăstiri. Nu se puteai să sugi sânge pentru că era în incompatibilitate cu creștinismul, nu putea să existe așa ceva.”, a povestit profesorul Vasile Oltean.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.