Peisaje idilice din Dumbrava Sibiului

SIBIU – 

Dacă tot avem o iarnă primăvăratică vă propun să facem câteva plimbări scurte în Dumbrava Sibiului. Vom intra în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa: Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, situat la doar 6,5 km de orașul Sibiu. 

Ofertantă invitație în natură, nu-i așa? Astăzi ne vom pierde în cele 96 de hectare ale rezervației naturale „Dumbrava Sibiului”. Vom străbate pe jos aleile întinse pe zeci de kilometri, ne vom umple plămânii cu mult aer curat, vom sta pe malul lacului să admirăm rațele și gâștele sălbatice, ne vom apropia de cele mai frumoase mori de vânt din țară, vom lua masa la unul dintre restaurantele din inima acestui cadru natural de poveste și vom auzi povești neștiute despre acest muzeu unic pe continentul european. Trebuie să mai știți că aici aveți ocazia să mergeți cu bicicleta, să faceți o plimbare cu trăsura sau cu sania, când va veni mult așteptata iarnă.

1

Dacă vrei să te distinzi, acesta este locul perfect. Ascuns în Pădurea Dumbravei, acest muzeu etnografic are o suprafață de 42 de hectare și se întinde peste pajiști ușor vălurite, cu arbori bătrâni, crânguri, lacuri cu păsări sălbatice și iazuri. Cei care vin aici pot vizita un Pavilion Muzeal Multicultural, pot afla lucruri interesante de la un birou de informare turistică, se pot odihni în voie la numeroasele locuri de popas, pot lua masa la cele două restaurante din sânul naturii, pot dormi o noapte sau mai multe la cele două pensiuni, copiii au la dispoziție un loc de joacă, iar cei care vin cu mașinile personale trebuie să știe că muzeul are patru parcări.

2

Ne putem mândri oriunde în lume cu acest loc pentru că aici se păstrează ce avem noi mai de preț, spiritul autentic românesc. Scopul muzeului constă în prezentarea completă a bogatei și variatei moșteniri rurale a României. Marea majoritatea dintre noi suntem fascinați de Muzeul Satului din București care se întinde pe o suprafață doar de 15 hectare. Cum ar fi să vedeți acest muzeu pe o suprafață de 96 de hectare în zona Sibiului? Evident, mult mai bogat în peisaje deosebite. Colecțiile muzeului numără câteva sute de clădiri și instalații tehnologice din toate regiunile țării. Este vorba despre clădiri și instalații pentru prelucrarea aliemntelor, transport și comunicații, biserici și hanuri, clădiri în care se produceau uneltele casnice și agricole, o expoziție de sculptură modernă inspirată din viața rurală și naturală, ateliere și instalații legate de prelucrarea pieilor și a lânii. Privite în ansamblul lor, exponatele ilustrează inventivitatea țăranilor români.

3

Povestea muzeului începe în anul 1905. De ce ASTRA? Cele două muzee ASTRA și-au luat numele de la un cenaclu literar din Sibiu, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Profund patriotic, acesta a ajutat la înfăptuirea unirii Transilvaniei cu România. Și dacă tot am vorbit mai sus despre diversitatea instalațiilor care se găsesc aici, ar fi cazul să enumăr câteva: mori plutitoare care erau folosite pe Marea Neagră, un bac cu vâsle, pive de postav, teascuri de vin, ateliere de prelucrare a mătăsii și a cânepei, forje, distilerii, ateliere de rotărie. Să ai timp berechet să hoinărești că oricum nu reușești să vezi tot. Dacă te afli în Sibiu să știi că există un autobuz din centrul orașului care te poate aduce până la Dumbravă. Există și o linie de tramvai din Calea Rășinari până la Dumbravă.

4

Partea cea mai interesantă abia acum urmează. Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului oferă vizitatorilor zece trasee turistice cu o durată de aproximativ două ore fiecare (1 oră și 40 minute): Târgul, Floarea, Pălăria, Gardul, Piatra, Nuiaua, Bradul, Vremea, Grâul și Roata. La Pavilionul Muzeal Multicultural vei găsi broșuri cu toate aceste trasee turistice. Îți iei brășura gratuit, studiezi harta, urmezi instrucțiunile și pornești la drum. După ce ai parcurs traseul, la Pavilion primești o recompensă.

1

Program de vizitare:

Mai – Septembrie: luni – duminică în intervalul orar 8:00 – 20:00.

Octombrie – Aprilie: luni – duminică în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Cum ajungem la Muzeul ASTRA?

Pe jos din Parcul Sub Arini din Sibiu, Cu bicileta ajungi în 30 de minute din Parcul Sub Arini din Sibiu, cu autobuzul 13 de la Gară până la Muzeul ASTRA.

Cât costă un bilet de intrare?

Adulții scot 17 lei din buzunar, pensionarii – 10 lei, iar elevii/studenții – 3,5 lei.

Galerie foto:

IMG_8731IMG_8738IMG_8752IMG_8759IMG_8768IMG_8776IMG_8781IMG_8792IMG_8808IMG_8814IMG_8847IMG_8858IMG_8882IMG_8890IMG_8899IMG_8916IMG_8926IMG_8933IMG_8935IMG_8941IMG_8954

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.