Curtea de Argeș: 10 atracții turistice

Curtea de Argeș – 

Astăzi vizităm orașul regal Curtea de Argeș. Luăm la pas străzile și descoperim cele mai importante atracții turistice.

Curtea de Argeș este un oraș cu o ofertă turistică greu de refuzat: clădiri de patrimoniu în stil bizantin, mănăstiri și biserici, ruine medievale, case în stil tradițional argeșean, muzee și monumente. În zona centrală a orașului sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice. De neratat este Curtea Domnească pentru că oferă o adevărată lecție de istorie. La doi pași de Curtea Domnească se află Muzeul Municipal Curtea de Argeș și Primăria Veche. O altă recomandare ar fi Parcul Sân Nicoara și ruinele Bisericii Sân Nicoara. În această zonă mai pot fi vizitate casele Goangă, Cociuleștilor și Corbeanu. Nu pleci din oraș fără să vezi Mănăstirea Curtea de Argeș, o capodoperă a arhitecturii medievale. Aproape de mănăstire se află Fântâna Meșterului Manole.

1. Curtea Domnească

Curtea Domnească din Argeș a fost construită inițial  în secolul al XIII-lea de voievodul român Seneslau. La începutul secolului al XIV-lea pe timpul domnitorului Țării Românești, Basarab I (1310 – 1352), au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul și zidul de incintă. În secolul al XVI-lea, domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab (1512 – 1521), a construit Casa Domnească de pe latura de nord. Curtea Domnească se poate vizita gratuit în fiecare zi în intervalul orar 10:00 – 18:00.

1

2. Turnul de poartă al incintei bisericii

Intrarea în Curtea Domnească se face prin Turnul de poartă al incintei bisericii (fosta clopotniță). Turnul a fost construit în anul 1837 și se remarcă prin îmbinarea formelor tradiționale arhitecturale (boltirea, arcul amprentat) și decorative (brâul în ciubuc de cărămidă) cu motive de factură neoclasică (pilaștrii de colțși cornișa de denticuli).

2

3. Biserica Domnească Sfântul Nicolae

Biserica Domnească Sfântul Nicolae a fost ridicată de Basarab I în perioada  anilor 1340 – 1352. Pictura a fost terminată mai târziu , în anul 1369, în vremea domniei lui Vladilsav I Vlaicu și Radu I. Pictura de la Argeș reprezintă unul dintre cele mai prețioase  exemple paleologe din sud-estul european, fără a fi integrată într-o școală și un curent particular.

3

4. Casă tradițională argeșeană

În Curtea Domnească veți descoperi o Casă tradițională argeșeană din anul 1867.

4

5. Mănăstirea Curtea de Argeș

Lăcașul a fost construit de Neagoe Basarab în perioada anilor 1515 – 1517 pe locul vechii mitropolii (1359). O legendă spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Lângă Mănăstirea Curtea de Argeș se află Catedrala Arhiepiscopală, locul unde își dorm somnul de veci toți regii României.

IMG_8368

6. Muzeul Municipal Curtea de Argeș

Muzeul se află în imediata apropiere de Curtea Domnească. A fost inaugurat în primăvara anului 1969 și oferă spre vizitare un patrimoniu de peste 12 mii de piese.

1

7. Bustul lui Mihai Viteazul

În fața Muzeului Municipal Curtea de Argeș se află Bustul lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești în perioada anilor 1593 – 1600.

2

8. Fostul Hotel Royal

În apropiere de Muzeul Municipal veți vedea clădirea proaspăt renovată a fostului Hotel Royal, declarată monument istoric. Clădirea a fost ridicată în stilul eclectic fiind caracteristic secolului al XIX-lea. Acoperișul și decorațiile fațadei atrag privirile tuturor. Clădirea se află pe strada Negru Vodă la numărul 6-8.

3

9. Statuia lui Basarab I

Peste drum de Curtea Domnească veți vedea monumentul lui Basarab I, aflat în fața Primăriei vechi. Basarab I a fost cel care a pus piatra de temelie a Bisericii Domnești, aflată în Curtea Domnească.

4

10. Ruinele bisericii „Sân Nicoara”

La câțiva metri de Curtea Domnească se află Parcul Sân Nicoara, locul perfect pentru o plimbare în aer liber. Pe vârful unui deal din acest parc aveți ocazia să vedeți ruinele bisericii „Sân Nicoara. Sân Nicoară a fost sediul episcopatului catolic din Țara Românească de-a lungul secolului XV, pâna la desființarea sa în 1519.

5

Voi ce ați văzut în Curtea de Argeș?

Text&Foto: Mircea Mitrofan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.