Mănăstirea Curtea de Argeș

Curtea de Argeș – 

Aici își duc odihna de veci toți regii României: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I.  Este vorba despre Mănăstirea Curtea de Argeș, construită de Neagoe Basarab în perioada anilor 1515 – 1517.

Trecem pe lângă biserica episcopală, locul în care sunt înmormântați regii României. Intrăm în curtea mănăstirii. Înaintăm printre brazii înalți pe o alee cu pietriș. Grupul merge să viziteze interiorul mănăstirii, iar eu aleg să admir exteriorul lăcașului. Mă pierd printre arbori și descopăr mănăstirea în mai multe culori, umbre și lumini. Alături de mine a rămas o prietenă curioasă să vadă cum mă bucur de fiecare loc pe care-l descopăr. Mă surprind băncile din lemn, niște buturugi scobite într-un mod foarte original. În jurul mănăstirii sunt foarte mulți arbuști decorativi, brazi și tuie. Trecem prin fața mănăstirii, dar încă nu intrăm. Îmi fură privirea un lăcaș din cărămidă roșie și cu acoperiș de tablă. Mergem într-acolo, spre Palatul Episcopal.

1

În curtea mănăstirii se aude la microfon vocea unui preot care citește din evanghelie. Zăbovim câteva minute în fața Palatului Episcopal. Ne pierdem vremea pe la tarabele cu obiecte bisericești. Deocamdată nu cumpărăm nimic. Urcăm scările și intrăm în Palatul Episcopal. E foarte aglomerat, inclusiv mulți copii. Nu stăm foarte mult timp în interior pentru că vrem să vizităm și mănăstirea. La ieșire dăm peste niște amărâți care ne cer un leu. Mergem pe o alee, spre mănăstire și zărim o frumoasă construcție din lemn. Este vorba despre o căruță cu roți de lemn.

IMG_8358

Intrăm în Mănăstirea Curtea de Argeș. Sunt puțin oameni în interior. Stăm mai mult timp cu privirea țintită spre cupolă. Ne uităm la picturi și la icoanele lucrate în mozaic. Ne impresionează coloanele lucrate în marmură și împodobite cu ornamente florale. O femeie cu fiul acesteia își spun în șoaptă rugăciunea. Nu plecăm fără să vedem mai multe morminte acoperite cu lespezi de piatră. Cea mai valoroasă din punct de vedere artistic fiind cea a lui Radu de la Afumați, care îl înfățișează pe viteazul domnitor călare și cu sceptrul în mână. În interiorul mănăstirii aveți ocazia să cumpărați obiecte bisericești: iconițe, suveniruri, cruciulițe, brățări, cărți, etc.

3

Ieșim din mănăstire și încercăm să căutăm locul unde a fost zidită Ana lui Manole. Zidul este marcat cu o ștampilă roșie și cu câteva inscripții în limba slavă veche. Ne plimbăm pe aleile din jurul mănăstirii și facem ultimele fotografii. Ne îndreptăm spre poarta mănăstirii și intrăm în magazinul bisericesc. E foarte aglomerat. Lumea își cumpără vin bisericesc, icoane, cărți, suveniruri. Cu 5 lei mi-am luat un magnet cu imaginea Mănăstiriii Curtea de Argeș. Ieșim din curtea mănăstirii și trecem pe lângă capela regilor. Din anul 1914, Mănăstirea Curtea de Argeș este și necropolă regală, aici fiind înmormântați regii și reginele României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea, Mihai I și Regina Ana.

4

În apropiere de mănăstire sunt câțiva comercianți care vând fructe, dulciuri de casă, țesături, suveniuri, jucării, etc. Înainte de a pleca din zonă, vizitați un izvor din vecinătate, pe care localnicii îl numesc „Fântâna lui Manole”.

Cât costă un bilet de intrare?

Adulții – 2 lei; copii – 1 leu.

IMG_8393

Am vizitat Mănăstirea Curtea de Argeș cu agenția de turism Holiday Boutique.

Galerie foto:

IMG_8297IMG_8302IMG_8308IMG_8313IMG_8316IMG_8323IMG_8324IMG_8326IMG_8329IMG_8330IMG_8331aIMG_8355IMG_8365IMG_8368IMG_8376IMG_8377IMG_8378

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

4 gânduri despre “Mănăstirea Curtea de Argeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.