Cele mai frumoase locuri din Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea – 

Astăzi mergem la pas pe străzile din Râmnicu Vâlcea. Vom vizita clădiri de patrimoniu, vom intra în biserici și muzee, vom fotografia monumente, ne vom plimba prin parcuri și vom descoperi locuri care își cuceresc simțurile și inima.

Puțini români evadează în acest oraș frumos. Să știți că l-am vizitat pentru prima dată de curând și m-a surprins într-un mod plăcut. Mă bucură faptul că orașul n-a ajuns să fie alterat de modernitate. Aici se conservă tradițiile și încă se pune preț pe lucrurile făcute odinioară. Impresia e că ești într-un oraș al conacelor și castelelor, înconjurat de munți și dealuri împădurite. Râmnicu Vâlcea e un oraș cu un puternic impact vizual. De la clădirile vechi renovate și până la biserici și muzee care te poftesc înăuntru. Iubesc acest oraș și vreau revin în această vară pentru a-l descoperi înverzit.

0

Ce vizităm în Râmnicu Vâlcea?

Un oraș îl descoperi analizându-l, fără grabă, cu plimbări lungi, rătăcindu-te, vorbind cu localnicii și simțindu-i pulsul și vibrația. Bineînțeles că nu trebuie ratate nici muzeele sau atracțiile principale. Dacă aveți timp suficient vă recomand să explorați la pas zonele mai puțin turistice. Vă doresc să aveți parte de o experiență memorabilă în Râmnicu Vâlcea.

1. Casa memorială „Anton Pann”

Casa memorială se află pe strada Știrbei Vodă la numărul 4. A fost construită la jumătatea secolului al XVIII-lea și reprezintă un monument de arhitectură urbană. Este o casă cu foișor și pivniță, având o bucătărie, un dormitor și o încăpere-birou. În această casă-muzeu se află o expoziție memorială dedicată lui Anton Pann: mobilier de epocă, obiecte decorative, țesături, tablouri, lucrări muzicale, culegeri de folclor, poezii și povestiri, cărți vechi, etc. Program de vizitare: luni-duminică (vara: 10:00 – 18:00; iarna: 9:00 – 17:00).

1

2. Bustul lui Anton Pann

Se află în fața Casei Memoriale „Anton Pann”. Bustul a fost realizat din piatră spongioasă de sculptorul Mircea Ștefănescu. Monumentul a fost dezvelit în anul 1969 și are o înălțime de aproape 2 metri.

1

3. Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie adăpostește numeroase tezaure, arme vechi, artefacte de valoare inestimabilă, colecții de tipărituri, de carte veche, dar și de obiecte ale unor mari personalități care au trecut prin oraș, colecții filatelice, colecții din diverse perioade de mare interes arheologic, etc.

2

4. Scuarul Revoluției

În acest scuar vă puteți plimba sau să vă odihniți pe o bancă. Aici sunt unele dintre cele mai importante instituții ale orașului: Tribunalul și Judecătoria. În capătul scuarului se înalță Monumentul Independenței.

3

5. Tribunalul Vâlcea (Palatul de Justiție)

A fost construit la începutul secolului al XX-lea, considerat unul dintre simbolurile orașului. Spațiu generos cu săli largi și primitoare, fosta Casă a Armatei, în care se desfășurau în trecut faimoasele baluri ale ofițerilor, a fost în timpului regimului comunist și sediul universității populare a orașului. Având un stil arhitectural neoclasic, Tribunalul Vâlcea a fost inclus, din 2004, în Lista Monumentelor Istorice.

5

6. Monumentul Independenței

A fost realizat în perioada anilor 1913-1914 de sculptorul Ioan Iordănescu. Se află pe strada Carol I pe Dealul Capela. Statuia simbolizează „România cu chipul îndurerat pentru fiii ei căzuți vitejește în lupte”. În fața ei arde permanent o flacără și este considerată unul dintre simbolurile orașului. De aici puteți vedea frumosul Scuar al Revoluției și alte clădiri de patrimoniu.

6

7. Judecătoria Râmnicu Vâlcea

A fost constuită în perioada anilor 1906-1907 de inginerul Henri Sousskind. Clădirea este o atracție turistică nu doar pentru valoarea sa culturală și istorică, cât și datorită arhitecturii deosebite, fapt ce a dus la înscrierea acesteai, din 2004, în Lista Monumetelor Istorice. Vă recomand să o admirați de lângă Monumentul Independenței. Arată superb!

1

8. Panorama orașului de pe Dealul Capela

Râmnicu Vâlcea arată spectaculos de la înălțime. Du-te pe Dealul Capela și bucură-te de panorama orașului. Rămâi fără cuvinte…

12

9. Muzeul de artă „Casa Simian”

Muzeul de artă „Casa Simian” invită trecătorul la o călătorie printre elementele stilistice romanice, gotice sau renascentiste, toate îmbinate crează impresia unei vile italiene. Muzeul are o frumoasă grădină interioară, terasată cu portic și acoperiș din olane. Muzeul găzduiește capodopere ce aparțin unor artiști celebri: Grigorescu, Tonitza, Pallady, Vermont, Storck, etc.

2

10. Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”

Această bibliotecă din Râmnicu Vâlcea ar putea intra în curând în Cartea Recordurilor. Motivul ar fi vitraliul cupolei bibliotecii care ilustrează „Facerea Lumii” şi are 86 de module aşezate la 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată acoperă aproape 150 de metri pătraţi şi este executată cu armătură de plumb. Acest sediu al bibliotecii a fost inaugurat în anul 2004 și găzduiește peste 400 de mii de volume de cărți, periodice, documente grafice și audio-vizuale. Aici se desfășoară numeroase evenimente culturale.

3

11. Casă în stil neoromânesc

În fața Muzeului de artă „Casa Simian” se află o frumoasă casă în stil neoromânesc. Această casă are un element decorativ distinctiv, o cruce greacă cu toate cele patru laturi egale. Ferestrele sunt foarte frumoase, cu coloane și diverse elemente decorative. Casa iese în evidență și prin culoarea roșie a acoperișului. Mi se pare o adevărată bijuterie a orașului.

5

12. Bustul lui Antim Ivireanul

Bustul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul este amplasat în fața Prefecturii Vâlcea. Lucrarea a fost realizată  de sculptorul Paul Popescu și a fost inaugurată în toamna anului trecut.

4

13. Biserica „Cuvioasa Paraschiva”

Biserica datează din perioada anilor 1554 – 1557. Unul dintre ctitorii acestei biserici de Mihai Viteazul. Biserica parohială se află în centrul orașului, pe strada Calea lui Traian, lângă Judecătoria Municipiului Râmnicu Vâlcea.

6

14. Colegiul Național „Alexandru Lahovari”

Colegiul poartă numele marelui om politic Alexandru Lahovari, născut în județul Râmnicu Vâlcea. Clădirea a fost lucrată în stil național din brâie de cărămidă alternând cu piatră cioplită, îmbinând vechiul stil românesc de la începutul secolului XX cu cel de astăzi. Aici au absolvit foarte multe personalități.

7

15. Bustul lui Traian

Se află pe bulevardul Calea lui Traian din Râmnicu Vâlcea. Lucrarea aparține sculptorului Wanger şi este amplasat la intersecția bulevar­delor Nicolae Bălcescu şi Calea lui Traian. Bustul este realizat din piatră albă, având o înălţime de 90 cm şi este amplasat pe un soclu pirami­dal de trei metri.

8

16. Biserica „Toți Sfinții” (Sfântul Mina)

A fost construită în perioada anilor 1762 – 1764. Din punct de vedere arhitectural, biserica îmbină stilul bizantin cu stilul brâncovenesc. După incendiul din anul 1847, care a devastat Râmnicul, Biserica „Toţi Sfinţii” a devenit catedrală a oraşului şi centru religios pentru întreaga Oltenie.

9

17. Bustul lui Grigore Procopiu

Bustul se află pe bulevardul Calea lui Traian, vizavi de Colegiul Național „Alexandru Lahovari”. Grigore Procopiu a fost un jurist și om politic de la începutul secolului al XX-lea. Monumentul a fost realizat de sculptorul V. V. Rașcanu și a fost inaugurat în 1993.

10

18. Merele din Râmnicu Vâlcea

În timp ce mă plimbam pe bulevardul Calea lui Traian am ajuns la intersecție plină cu mere. Este vorba despre câteva mere-monument, foarte asemănătoare cu logo-ul firme Apple: mărul mușcat.

0

19. Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel

Biserica se află pe bulevardul Calea lui Traian.

01

20. alte atracții din Râmnicu Vâlcea

Parcul Zăvoi, Parcul „Mircea cel Bătrân”, Galeria de artă „Artex”, Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Grădina Zoologică, Statuia lui Mircea cel Bătrân, Monumentul Deșteptarea României, etc.

IMG_9880

În împrejurimile orașului Râmnicu Vâlcea:

Mergeți în stațiunea Călimănești-Căciulata, traversați Valea Oltului, descoperiți Piramidele de pământ din Valea Stâncioiului. Vizitați Muzeul Satului Vâlcea, Centrul Expozițional Seaca, Mănăstirea Cozia, stațiunea Băile Olănești, Biserica lui Horea, stațiunea Băile Govora, Mănăstirea Govora, stațiunea Voineasa, Valea Lotrului și Valea Păscoaia, stațiunea Vidra din inima Munților Lotru, Lacul de acumulare Vidra, Salina Ocnele Mari, Castrul Roman Arutela, Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu, Muzeul Trrovanților, Transalpina, etc.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.