Mănăstirea rupestră Șinca Veche

Șinca Veche, jud. BRAȘOV – 

Astăzi vom vizita una dintre cele mai frumoase mănăstiri din județul Brașov. Este vorba despre Mănăstirea rupestră Șinca Veche, aflată sub Dealul Pleșu, la 45 km de Brașov și la 22 km de Făgăraș. 

Când am ajuns la mănăstire a început să ningă. Am coborât din autocar și am luat-o pe o alee cu flori înghețate. În scurt timp am ajuns la o mănăstire de călugări. Interiorul lăcașului era plin de oameni, iar noi așteptam cuminți și admiram cum se așterne zăpada. În curtea mănăstirii se auzea slujba din boxele agățate prin copaci. Îmi intrase frigul în oase și mi-am zis să fac mai multă mișcare. După ce am făcut câteva fotografii mănăstirii, am luat-o cu pași mici pe o alee cu pietriș și amenajată cu un gard din nuiele. La un moment dat am zărit un indicator de lemn pe un pin: Spre grotă. Am început să grăbesc pasul pentru că aveam o mare curiozitate să văd cum arată grota.

IMG_9240

Paraclisul Sfântul Nectarie și corpul de chilii al Mănăstirii Șinca Veche au fost ridicate în anul 2006, pe Dealul Pleșu, în apropierea vechii mănăstiri rupestre de pe versantul de apus al acestei coline. Inițiativa construirii a aparținut Mariei Bâgiu, președinta unei fundații ortodoxe. Paraclisul a fost sfințit în anul 2006 și poartă hramul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Egina.

2

Mă îndepărtasem destul de mult de mănăstire, dar încă mai auzeam slujba în boxele agățate prin copaci. Ajunsesem lângă un panou informativ despre istoricul acestui lăcaș. Ningea din ce în ce mai tare. Am citit în grabă câteva informații despre mănăstire, apoi mi-am continuat traseul. Am ajuns la o poartă masivă din lemn care era deschisă. M-am uitat în jur și nu era țipenie de om. M-am încăpățânat și am luat-o repejor pe o cărare foarte îngustă. M-au impresiont foarte mult pietrele uriașe acoperite cu mușchi. Aveai impresia că te afli în țara gnomilor, un tărâm de basm cu peisaje ireale. Sunt convins că pe timpul verii, locul se transformă un colț de rai.

2

După câteva minute de mers prin pădure am ajuns lângă un izvor. Este vorba despre Izvorul Buna-Vestire, amenajat cu pietre de râu și cu gard împletit din nuiele. În apropiere de izvor se află Mănăstirea rupetră Șinca Veche, acoperită cu tablă și plasă de protecție. Intrarea este o frumoasă construcție din lemn, cu o cruce în vârf și vopsită în negru. La intrare veți descoperi un plan schematic  al mănăstirii rupestre, realizat de arheologii Florea Costea și Radu Ștefănescu. Această mănăstire este considerat un sit natural și în interior există două altare.

0

Intrăm într-o grotă pigmentată cu diferite straturi de gresie, adând nuanțe de cafeniu închis, roșiatic și portocaliu. Înaintăm mai mult aplecat printr-un tunel îngust. În interior sunt montate câteva lumini. La intrarea în grotă veți vedea o mulțime de bârne care fixează foarte bine această grotă în caz de fenomene meteo extreme. Prima încăpere este relativ mare, cu boltă, al cărei tavan este scobit, atfel încât pătrunde lumina sau razele soarelui. Unii pereți sunt scrijeliți de vizitatori care și-au lăsat câte o amintire în urma vizitei lor. În această grotă sunt mai multe încăperi, unele au și ferestre.

IMG_9307

Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri. În grotă sunt săpate nouă încăperi, unite prin galerii slab luminate. Unele încăperi s-au surpat din cauza ploilor sau chiar din vina unor indivizi care sperau că vor găsi comori ascunse. În a doua încăpere a grotei, de mici dimensiuni, se află altarul. Aici veți descoperi un simbol asemănător unei clepsidre și altul reprezentând Steaua lui David. Pe pereții din grotă veți vedea fixate mesajele unor vizitatori.

IMG_9346

Program de vizitare:

Vara în intervalul orar 8:00 – 20:00

Iarna în intervalul orar 9:00 – 18:00

Intrarea este liberă și pe proprie răspundere, dat fiind faptul că se pot desprinde și cădea bucăți de stâncă. 

Galerie foto:

12IMG_9241IMG_9253IMG_9260IMG_9264IMG_9269IMG_9287IMG_9300IMG_9312IMG_9313IMG_9314IMG_9328IMG_9329IMG_9333

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.