Cea mai vizitată mănăstire din România

Silvașu de Sus, jud. HUNEDOARA – 

Astăzim vă invit să mergem în Transilvania, la cea mai vizitată mănăstire din România. Este vorba despre Mănăstirea Prislop, un lăcaș din județul Hunedoara care adună mii de credincioși în fiecare zi.

Așezată într-o poiană și înconjurată de dealuri și păduri, Mănăstirea Prislop se află în Țara Hațegului, în apropiere de localitatea Silvașu de Sus, județul Hunedoara. Construită în secolul al XVI-lea de Nicodim de la Tismana, lăcașul este declarat monument istoric și considerat unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din România. La început mănăstirea a fost greco-catolică, iar mult mai târziu (1948) a devenit ortodoxă. Din anii ’70, lăcașul a început să adune o comunitate de călugărițe care are grijă de orânduielile mănăstirești.

4

Am ajuns cu greu la mănăstire din cauza drumului foarte prost. Pe traseu erau o grămadă de gherete care vindeau tot felul de kitsch-uri (icoane, tablouri, covoare, cărți cu chipul lui Arsenie Boca). Când am ajuns la mănăstire, parcarea era plină de mașini. Multă lume intra în mănăstire, femei cu copii în brațe, bătrânele cu buchete de flori, tineri familiști. Aleile din jurul mănăstirii erau aglomerate, grădinile cu flori și iarbă erau oaze de natură sălbatică. La un moment dat am văzut mai multe femei care aveau ghivece în mână cu crini albi imperiali.

1

Lumea urcă un traseu în pantă, dificil de parcurs din cauza rădăcinilor copacilor ieșite din pământ. Ajungi la un rând imens de oameni care așteaptă să ajungă la mormântul lui Arsenie Boca. E mare înghesuială și multă liniște. Sunt peste o sută de oameni în fața noastră. Agitația crește o dată cu înaintarea. Te uiți admirativ la fiecare fără prea multă indiscreție și constați că marea majoritate a oamenilor sunt simpli, abătuți de gânduri și unii dintre aceștia mimează o meditație profundă, misterioasă. Lumea înaintează cu greu, se simte mirosul puternic de lumânare arsă și de conifere.

11

Unde se află Mănăstirea Prislop?

Mănăstirea Prislop se află în localitatea Silvașu de Sus, județul Hunedoara. Mănăstirea se află la o distanță de 3,5 km de localitatea Silvașu de Sus, 14 km de Hațeg, 23 km de Hunedoara, 143 km de Sibiu, 190 km de Timișoara, 192 km de Cluj, 288 km de Brașov, 421 km de București, 510 km de Iași și la 700 km de Chișinău.

map_prislop_manastire

14

Lângă acest rând de oameni care înaintează spre mormântul Părintelui Arseniei Boca se află un cimitir al călugărițelor. Marea majoritatea sunt decedate în anii 2000. Pe cealaltă parte văd oameni urcând prin pădure spre peștera Sfântului Ioan de la Prislop, dar și credincioși coborând spre mănăstire. Ajung în fața mormântului lui Arsenie Boca, fac cu stângăcie semnul crucii și uit să pup crucea, așa cum o fac toți ceilalți. Mă simt pierdut în spațiu și evadez din mulțime. Urc pe un drum forestier și ajung într-o zonă accidentată. Înaintarea se face în șir indian coboârnd pe o cărare foarte îngustă. Ajungem la peștera Sfântului Ioan de la Prislop, o încăpere de mici dimensiuni săpată în peretele unei stânci. Un cor de femei tulbură liniștea cu o cântare religioasă.

Am vizitat Mănăstirea Prislop cu agenția de turism Scorilo Travel Vacanțe.

Galerie foto:

00001266a77a91011a11b131617

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.