De ce am revenit la Cascada Bigăr?

județul Caraș-Severin – 

În inima unei rezervații naturale din zona Banatului se află cea mai frumoasă și cea mai cunoscută cascadă din România. Este vorba despre Cascada Bigăr, aflată în rezervația naturală „Izbucul Bigăr” și situată pe teritoriul comunei Bozovici din județul Caraș – Severin. 

Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase din țară, fiind cunoscută și la nivel internațional. Mai multe reviste de specialitate din străinătate au promovat-o, iar acum se bucură de mare popularitate. Am auzit unele voci din turism care spun că nu merită, dar asta e o altă discuție. Zona începe să se dezvolte, investițiile sunt deja vizibile, iar comerțul înflorește încet-încet. Au apărut mai mulți comercianți, mici magazine și producători de produse tradiționale. Zona a devenit o adevărată atracție turistică în doar câțiva ani, iar pe viitor ne putem aștepta la un număr și mai mare de turiști. Un investitor important de pe piață a contribuit semnificativ la amenajarea cascadei, iar vizitarea a devenit contra plată pentru vizitatori. Un pas destul de bun pentru un buget care să ajute la întreținerea și dezvoltarea locului. Autoritățile locale ar trebui să ia în calcul un management al destinației și să-i facă pe turiști să stea cât mai multe zile în regiune.

7

Cascada Bigăr mă atrage să o vizitez ori de câte ori aș avea ocazia, dar parcă aș vrea să mă atragă și prin intermediul oportunităților și să mă convingă să stau mai multe zile. Acum tendința în turism este experiența, iar un turist nu se întoarce acasă din destinația respectivă fără să aibă parte de o aventură. Turiștii caută să încerce ceva nou, să plece acasă cu o amintire, să aibă ce povesti familiei sau prietenilor. Eu vreau să plec acasă de la Cascada Bigăr cu o experiență de neuitat. Cei care deja au mici afaceri în zonă ar trebui să fure startul și să lanseze câteva oportunități de distracție sau de relaxare. Avem multă natură, mult aer curat, avem o biodiversitate care îți taie respirația. Sunt poate turiști care și-ar dori să-și instaleze cortul într-o zonă amenajată și să fie treziți dimineața de murmurul cascadei. Poate sunt turiști care vor să facă drumeții pe jos sau călare și nu sunt amenajate trasee. Poate sunt turiști care vor să facă yoga sau activități sportive. Sunt câteva idei, poate însă aveți voi sugestii mai bune.

4

Ascunsă în Munții Aninei, Cascada Bigăr este într-adevăr spectaculoasă. Forma acesteia și covorul vegetal cucerește pe oricine. Superba vărsare de apă peste covorul de mușchi reprezintă un fenomen natural unic în lume. Având forma unui con, cascada are o înălțime de aproximativ 8 metri și are ca sursă un izvor de apă subterană care se scurge pe un perete calcaros. Acolo aveți ocazia să coborâți pe o scară de lemn la baza cascadei sau să o admirați de la înălțime pe un pod peste râul Nera. Puteți să faceți fotografii din mai multe unghiuri și să descoperiți peisaje de nedescris. Este a doua vizită pe care o fac și pot să spun cu toată sinceritatea că merită văzută. V-aș recomanda un weekend la Băile Herculane și să includeți Cascada Bigăr în programul excursiilor. În zonă aveți foarte multe atracții turistice: Parcul Național Cheile Nerei, Cascada Beușnița, Lacul Miniș, Muzeul Sătesc Bozovici, Morile de apă de la Rudăria, Cascada Moceriș, Mănăstirea Almăj – Putna, Lacul Ochiul Beiului, Peștera cu Oase, Lacul și Peștera Buhui, Gara Anina și multe altele.

8

Cum ajungem la Cascada Bigăr?

De la București mergeți pe autostradă spre Pitești, apoi urmați traseul Slatina – Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Băile Herculane (vezi mai jos traseul):

map bigar bucuresti

Distanța de la București și până la cascada Bigăr este de 452 de kilometri. Aflată în Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, din județul Caraș-Severin, în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniș.

1

Pentru a ajunge la cascadă din Băile Herculane mergi pe următorul traseu: Mehadia – Iablanița – Pârvova – Bozovici, iar cascada se află fix în locul în care paralela 45 latitudine nordică străbate teritoriul ţării noastre (vezi traseul mai jos):

Bigar

Galerie foto:

022a3567

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Un gând despre “De ce am revenit la Cascada Bigăr?

  1. Felicitari pentru material!
    Succes in continuare!
    Asteptam si materialul despre drumetia de pe varful Toaca, excursia din perioada 11-13 mai 2018 cu Scorilo Travel.
    Iulia A.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.