O vizită la Mănăstirea Snagov

județul ILFOV – 

La doi pași de București, în zona Snagovului, se află una dintre cele mai frumoase mănăstiri din județul Ilfov. Este vorba despre Mănăstirea Snagov, un lăcaș aflat pe o insulă a lacului Snagov.

Pe o suprafață mică de pământ, înconjurată de apele lacului Snagov, se află un lăcaș din perioada medievală. Insula este un adevăraț colț de rai, cu multă vegetație, flori și puncte de belvedere care îți taie respirația. Cei care au nevoie de multă liniște pot veni pe insula Snagovului să își încarce bateriile. Acest loc de poveste găzduiește de secole o frumoasă mănăstire, atestată documentar în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân. Este vorba despre Mănăstirea Snagov, o oază de liniște, natură și istorie. Pe insulă s-au făcut cercetări arheologice, iar potrivit informațiilor obținute s-a ajus la concluzia că ar fi mai mulți ctitori ai acestui lăcaș.

5

Fondarea Mănăstirii Snagov ar fi pusă în legătură cu domnitorul Vlad Țepeș, acesta fiind menționat în unele cronici medievale românești (Letopisețul cantacuzinesc) ca fiind ctitor al bisericii cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului (Vovidenia, Vovidenia Precistei). Însă, Vlad Țepeș nu a fost primul întemeietor al mănăstirii, începturile așezământului monahal de la Snagov ar fi încă de pe vremea domniei lui Vladislav I. Numele mănăstirii este legat și de cel al voievodului Mircea cel Bătrân, acesta fiind menționată în hrisoavele vremii drept „mănăstirea domniei mele la Snagov”. Mănăstirea Snagov a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1408, iar lăcașul se numără printre primele ctitorii voievodale muntenești.

3

Când am ajuns la Mănăstirea Snagov primul lucru pe care l-am făcut a fost să dau o raită prin împrejurimi. Era puțină lume pe teritoriul mănăstirii, câteva călugărițe stăteau pe o pătură la umbra unor castani înfloriți, iar două tinere își făceau fotografii într-o zonă plină cu păpădii. Liliacul era în floare, dar și salcâmul împărștia un miros dulce. Sălciile de pe malul lacului mai trosneau din cauza vântului, iar o mână de copii se luau la întrecere aruncând pietre pe luciul apei. Era o după-amiază plăcută, cu mult soare și nori albi pe un cer albastru. Lângă mănăstire am descoperit câțiva păuni extraordinar de frumoși. Alături de păuni erau vreo douăzeci de iepuri de diferite culori: albi, negri, cu pete albe și negre, cu nuanțe de galben și maro.

7

Am coborât pe malul lacului să descopăr peisajele. Am ajuns la un ponton umbrit de câteva sălcii uriașe. Pe lac erau câteva bărcuțe și în zare se vedea frumosul palat Snagov. După câteva plimbări în jurul mănăstirii am hotărât să intrăm în lăcaș. Eram curios să văd cum arată interiorul. La intrare am cumpărat o broșură despre istoria și frumusețile din jurul mănăstirii. În broșură scria că „actuala biserică a fost construită de domnitorul Neagoe Basarab în perioada 1512 – 1521, pe temeliile unei biserici mai vechi”. Biserica are un pridvor care inițial a fost deschis, susținut de patru stâlpi masivi de cărămidă. Deasupra acestuia se vede o turlă, mult mai scundă decât turla centrală. Inaintăm în biserică și ajungem în zona altarului, sprijinită de patru coloane de cărămidă care susțin turla centrală. Toate cele opt coloane din biserică sunt pictate. În această biserică încă se mai păstrează pictura originală din secolul al XVI-lea. Aici există cel mai vechi și valoros ansamblu pictural din cuprinsul Arhipiscopiei Bucureștilor și cel mai mare ansamblu mural (medieval) care se păstrează într-o bisrică din țara noastră.

2

Unde se află Mănăstirea Snagov?

Mănăstirea Snagov se află în mijlocul insulei Snagov din comuna Siliștea Snagovului, județul Ilfov. Mănăstirea se află la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de București, parcurgând A3 până în dreptul localității Gruiu sau DN1 până în localitatea Ciolpani, apoi la dreapta spre comuna Siliștea Snagovului, iar în această comună trebuie să mergeți până în capătul străzii Mănăstirea „Vlad Țepeș”.

map-snagov

Cum ajungem la Mănăstirea Snagov:

Lăcașul de pe insula Snagovului a fost greu accesibilă de-a lungul secolelor. Ostrovul fiind mărginit din toate părțile de apă, deplasarea se făcea odinioară pe un pod de bârne de stejar. Acest pod a fost incendiat în 1821, iar legătura cu mănăstirea se făcea cu ambarcațiuni de mici dimensiuni. Astăzi, o pasarelă pietonală, de aproximativ 140 de metri lungime, inaugurată în toamna lui 2010, unește insula de localitatea Siliștea Snagovului.

1

Program de vizitare:

Pe timpul verii poate fi vizitată în fiecare zi în intervalul orar 7:30 – 21:30. Informații la numărul 0724 768 949.

4

Ce vizităm în împrejurimi?

Ai foarte multe posibilități de petrecere a timpului liber. Lacul Snagov, cu o suprafață de 5,75 kilometri pătrați, 16 kilometri lungime și 9 metri adâncime maximă, este cel mai important lac de agrement de lângă București. Lacul este perfect pentru sporturi nautice, dar și pentru a admira frumusețea nuferilor indieni (lotusul), a nuferilor albi și galbeni, numeroase păsări (rațe și gâște sălbatice). Fauna piscicolă este reprezentată de biban, plătică, crap, somn știucă sau roșioară. În Pădurea Snagov puteți face plimbări pe zeci de kilometri, descoperind fazani, căprioare, pisici sălbatice sau cerbi lopătari.

8

Nu departe de Mănăstirea Snagov se află Mănăstirea Țigănești, atestată în anul 1780. Aproape de Snagov se află și Mănăstirea Căldărușani, ctitorită de Matei Basarab în perioada 1637 – 1638. Merită vizitat parcul de agrement, care pune la dispoziție plimbări cu titicarul prin Snagov, plimbări cu vaporașul, dar și cu șalupa sau bărcuța cu motor, un teren de golf, locuri pentru pescuit, caiace de închiriat și sup-boarding. Tot în Snagov se organizează și drumeții cu bicicleta și se pot vizita platourile de filmare Castel Film și Baza Olimpică. În jurul lacului se pot găsi locuri de cazare pentru toate buzunarele, de la 1-2 până la 5 stele.

Galerie foto:

023457891011121315161718192021222324252627293031323435363738394041

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

2 gânduri despre “O vizită la Mănăstirea Snagov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.