Peisajele incredibile din Cheile Bicazului

județele Neamț și Harghita –

De fiecare dată când ajung la Cheile Bicazului rămân fără cuvinte când văd peisajele și mă simt atât de mic, de neînsemnat, printre aceste locuri de o frumusețe autentică. Spectaculoasele formațiuni stâncoase din Cheile Bicazului îmi aduc aminte de Marele Canion al fluviului Colorado din Statele Unite. 

La Cheile Bicazului trebuie să faci o plimbare pe jos de aproximativ o oră. Pornești la drum de lângă Lacul Roșu, mergi încet pe marginea șoselei și caști gura la stâncile cu forme bizare. Dacă îți pui imaginația în mișcare vei vedea tot felul de personaje. Te mai oprești din când în când și vezi albia învolburată a râului Bicaz. Apele acestui râu își fac loc cu dificultate printre pietrele de dimensiuni uriașe. Atenție la mașinile care merg cu mare viteză pe șosea și traversează în locurile cu mare vizibilitate. Pe traseu vei vedea o mulțime de comercianți de obiecte decorative artizanale (din lemn, ceramică sau sticlă), suveniruri, produse alimentare tradiționale, blănuri și costume populare românești. Cu doar 50 lei mi-am cumpărat o frumoasă cămașă tradițională românească.

1

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească care se întinde pe o lungime de 6 kilometri. Cheile Bicazului s-au format datorită râului Bicaz și fac legătura dintre provinciile Moldova și Transilvania. Aceste chei se află în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării între județele Neamț și Harghita, și se desfășoară între Lacul Roșu în amonte și localitatea Bicaz-Chei în aval. Cheile Bicazului sunt străbătute de drumul transcarpatic DN12C care leagă orașele Cheorghieni și Bicaz. Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș care se întinde pe o suprafață de peste șase mii de hectare.

2

Plimbarea noastră continuă prin mijlocul acestor formațiuni stâncoase impunătoare.  Umbrele și lumina soarelui comunică cel mai bine în aceste locuri, iar culorile stâncilor capătă diverse nuanțe: de la roșu-aprins la portocaliu, galben sau maroniu. Unele vârfuri stâncoase sunt împădurite cu conifere, altele sunt golașe și strălucesc la soare. Nu știu ce înălțime au aceste chei, dar cu siguranță sunt mai înalte decât unele blocuri de locuit. Mă atrag foarte multe stâncile bizare, cioplite de bătaia vântului și a ploii. Desprinse, parcă, din poveștile cu tărâmuri fantastice, aceste stânci mă fac să zăbovesc mai mult timp și să le fotografiez. Nu ai cum să nu rămâi impresionat când vezi versanții abrupți, văile înguste și adânci, dar și vegetația spontană a zonei. În aceste locuri se întâlnește floarea-reginei sau floarea de colț, declarată monument al naturii și este ocrotită prin lege încă din anul 1931.

3

Nu prea ai ce să faci la Cheile Bicazului, doar o plimbare care te ajută să îți încarci bateriile, să uiți de grijile cotidine și de agitația orașului. Poate sună ciudat, dar peisajele de aici sunt definiția neomenescului. Sper că ați înțeles ce am vrut să spun. În aceste locuri, oamenii se simt atât de mici și rămân muți de uimire când descoperă peisajele. Această cale naturală de trecere între munți reprezintă un peisaj unic și se numără printre cele mai spectaculoase minuni naturale din țară. Dacă nu ați ajuns prin aceste locuri vă recomand să mergeți pentru că aveți ce să faceți. În apropiere de Cheile Bicazului puteți vizita Lacul Roșu, să vă plimbați cu barca, să admirați vârfurile munților sau să savurați deliciile culonare ale zonei.

4

Unde se află Cheile Bicazului?

Cheiele Bicazului se află în zona de nord-est a țării, între orașele Bicaz (județul Neamț) și Gheorghieni (județul Haghita).

Cheile Bicazului_map

Galerie foto:

1344a5a679101113141516171921232425

Text&Foto: Mircea Mitrofan

6 gânduri despre “Peisajele incredibile din Cheile Bicazului

  1. iti multumim Mircea ca ne-ai aratat niste minunatii ale tarii,noastre dragi,pentru noi cei de virsta a 3-a e mai greu de ajuns pe acolo asa ca pozele tale sint adevarate revelatii pentru noi iti multumim
    Ana Covaciu

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.