O vizită la Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc

Miercurea Ciuc, județul HARGHITA – 

În orașul Miercurea Ciuc se află una dintre cele mai frumoase mănăstiri din județul Harghita. Este vorba despre Mănăstirea Franciscană, construită în anul 1804 în cartierul Șumuleu Ciuc. 

Sunt pentru prima dată în Miercurea Ciuc și sunt foarte curios să descopăr principalele obiective turistice ale orașului. Nu cunosc foarte multe detalii despre specificul zonei și abia aștept să mă las suprins de atracțiile turistice din oraș. Grupul nostru numără aproximativ 20 de turiști cu tot cu ghid. Majoritatea sunt pentru prima dată în aceste locuri. Prima oprire o facem în cartierul Șumuleu Ciuc, la Mănăstirea Franciscană, situată pe strada Szék, la numărul 148. În fața mănăstirii există un spațiu verde, un mic parc foarte bine îngrijit, curat și amenajat cu câteva bănci. Acest spațiu verde este străjuit de trei obiective: Spitalul de Boli Infecțioase, Capela Sfântului Ion și Mănăstirea Franciscană. Majoritatea turiștilor intră să vadă interiorul mănăstirii. Eu aleg să mă plimb câteva minute prin parc.

0

Mănăstirea Franciscană din Miercurea Ciuc se află în cartierul Șumuleu Ciuc. Construcţia lăcașului a început în anul 1804 în baza planurilor arhitectului Schmidt Konstantin şi a fost terminată în 1876. Construită în stil baroc, mănăstirea a fost sfinţită cu hramul Sfintei Fecioare Maria, la 20 august 1876 de către episcopul ardealului din acea vreme, Fogarassy Mihály. O mare parte din amenjarea interioră a fost realizată de Papp Miklós, sculptor şi pictor braşovean. Mănăstirea a fost înălţată la rangul de ‘Basilica Minor” în anul 1948, de către Papa Pius al XII-lea.

01

Sunt curios să descopăr interiorul mănăstirii. Construită în perioada secolelor XVIII – XIX-lea, mănăstirea este o adevărată bijuterie din punct de vedere arhitectural. În interiorul mănăstirii există o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, cu o înălțime de 2, 27 de metri, fiind cea mai mare de acest fel din lume. Cei care vor să o vadă de aproape au posibilitatea să urce câteva scări și să rostească la picioarele ei o rugăciune în limbile română sau maghiară. În mănăstire veți vedea o orgă construită în anul 1931 după planurile lui Geyer József, profesor la şcoala superioară de muzică din Budapesta. Vitraliile sunt din anul 1905 și provin din atelierul lui Schlein Richard din Grottau, Cehia.

Galerie foto:

122a345691010a1112

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.