Un lac natural din județul Harghita

județul Harghita – 

Astăzi vom vizita cel mai mare lac montan natural din România. Este vorba despre Lacul Roșu, cunoscut de localnici și sub numele de Lacul Ghilcoș, situat în județul Harghita.

Cu ape de smarald, bărci colorate duse de valuri și priveliști montane de o frumusețe rară, lacul Roșu este unul dintre cele mai frumoase locuri din județul Harghita. Situat la poalele muntelui Hășmașul Mare, foarte aproape de Cheile Bicazului, lacul Roșu are o lungime de 2830 de metri, se întinde pe o suprafață de 114.676 m² și se află la o altitudine de 983 de metri. Lacul s-a format în mod natural, în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838. Zona este vizitată de foarte mulți turiști, dornici să facă drumeții pe munte pe traseele special amenajate sau să se plimbe cu barca printre cioturile de brad care se regăsesc pe toată lungimea lacului. E o adevărată cursă cu obstacole această plimbare cu barca și o experiență unică în toată țara.

2

Lacul Roșu sau Lacul Ghilgoș s-a format în anul 1837 și în prezent reprezintă cel mai mare lac de baraj natural din România. Lacul Roșu se află în județul Harghita și se situează între Suhardul Mic, Suhardul Mare din partea nordică, Munții Podu Calului din partea sud-vestică, Munții Licaș și Munții Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică și Muntele Ucigaș din partea estică. Lacul este alimentat de patru pâraie mari și încă 12 cursuri de apă temporară, dintre care cele mai importante sunt: Verescheul (Roșul), Licașul, Suhardul, Oii, Ucigașul. Lacul este o zonă de agrement, iar din punct de vedere administrativ, staţiunea aparține orașului Gheorghieni din județul Harghita.

6

În oglinda lacului se văd brazii, vârfurile munților și păsările pe cer. Plimbările pe luciul apei sunt o încântare pentru turiști. Apa lacului are o culoare nemaîntâlnită, de la nuanțe roșiatice și purpurii până la verde, turcuaz și albastru. Lacul Roșu este o oază de liniște, un colț de paradis pentru cei îndrăgostiți de natură. Vă recomand să vizitați acest lac în timpul verii pentru a vă bucura de o plimbare cu barca și pentru a descoperi peisajele pline de culori vibrante. O vacanță de câteva zile în zonă îți oferă posibilitatea să faci plimbări de neuitat cu barca, drumeții montane, excursii în natură pentru birdwatching sau pur și simplu să stai la iarbă verde. Există posibilități de cazare (hoteluri și pensiuni), câteva restaurante și un târg de suveniruri și obiecte de artizanat.

5

Unde se află Lacul Roșu?

Lacul Roșu se află în județul Harghita, în apropiere de Cheile Bicazului. Lacul se află la o distanță de 81 km de orașul Miercurea Ciuc, 64 km de Piatra-Neamț, 181 km de Brașov, 189 km de Iași, 325 km de Chișinău și la 347 km de București.

Lacul_Rosu_map

Am vizitat Lacul Roșu cu agenția de turism Scorilo Travel Vacanțe.

Galerie foto:

11a1b233a77a899a9b9c101112

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.