Festivalul Trandafirilor din Balcani

Kazanlâk, provincia STARA ZAGORA – 

În fiecare an, în prima săptămână a lunii iunie, se organizează Festivalul Trandafirilor, singurul eveniment de acest fel din zona Balcanilor. Festivalul se desfășoară în orașele Kazanlâk și Karlovo, situate în Valea Trandafirilor de la poalele Munților Balcani. 

La începutul verii, în zona Balcanilor se dă startul celor mai frumoase tradiții din Bulgaria. Este vorba despre Festivalul Trandafirilor, un eveniment unic în Europa de Est care atrage foarte mulți turiști din toate colțurile lumii. Festivalul se desfășoară în două orașe din centrul țării, situate într-o vale a Munților Balcani, numită Valea Trandafirilor sau Valea Rozelor. Potrivit tradiției, în prima săptămână a lunii iunie, oamenii din orașele Kazanlâk și Karlovo se trezesc la ora 4 dimineața, se îmbracă în costume tradiționale bulgărești și pornesc la drum spre câmpurile cu trandafiri de Damasc. Toată lumea merge în alai, fete și băieți, spre câmpurile înmiresmate de roze. Fiecare își ia câte un rând de tufe și culege petale de trandafir, după o tehnică specială știută doar de culegători, într-un coș împletit din nuiele. Tinerele bulgăroaice poartă coronițe făcute din boboci de trandafir, iar flăcăii trag cu ochiul la mândre atunci când cară pe umăr coșurile pline cu petale. Poate vă întrebați de ce se trezesc oamenii atât de devreme ca să culeagă petalele de trandafir? Ei bine, la ore matinale aceste flori sunt puternic parfumate, au multă prospețime și o umiditate sporită. După ce sunt culese, petalele sunt transportate la distilerii pentru producerea uleiului de trandafir.

2

O altă tradiție a festivalului este organizarea unui concurs de frumusețe pentru fetele absolvente de liceu care culeg petale de trandafiri. Cele mai harnice și frumoase bulgăroaice se luptă pentru titlul Царица Роза („Rose Qeen”) sau „Regina Trandafirilor”. Și turiștii au ocazia să participe la culesul petalelor și să afle care sunt secretele acestor tradiții de secole, păstrare din generație în generație. În schimb, culegătorii de petale le oferă mici spectacole de dans și cântece din folclorul bulgăresc. Pe lângă tradițiile autentice bulgărești, turiștii se bucură din plin de o explozie de culoare și parfum, adevărate paradisuri florale întinse pe zeci de hectare la poalele munților Balcani. După culesul petalelor, oamenii revin în orașe pentru organizarea evenimentelor și spectacolelor tematice. În piețe se amenajează scene pentru concerte folclorice și coruri, iar pe bulevardele largi se desfășoară tot felul de manifestații, parade, expoziții, târguri cu produse tradiționale făcute din petale de trandafir (prăjituri, dulceață, vin, lichior, apă de trandafir). În parcuri sunt expoziții de artă, iar pe străzile pietonale turiștii au posibilitatea să facă degustări de vinuri sau de apă de trandafir.

1

În perioada festivalului, cele două orașe (Kazanlâk și Karlovo) de la poalele munților Balcani sunt pline de culoare și frumusețe. Forfota orașelor ține de dimineață până seara târziu cu dansuri tradiționale, cântece și voie bună. Străzile, balcoanele și casele localnicilor sunt împodobite de coroane cu trandafiri. Îmbrăcați în costume tradiționale, fetele și băieții merg zâmbind pe stradă cu coșuri de trandafiri de Damasc pe care le oferă oamenilor și îi invită să se alăture evenimentelor și să se plimbe pe aleile târgurilor de meșteșugari  locali și comercianților de produse naturale din trandafir de Damasc. Cel mai frumos eveniment este parada organizată pe artera principală a orașului. Grupuri de copii și elevi, îmbrăcați în costume tradiționale sau deghizați în trandafiri, mărșăluiesc cadențat în văzul tuturor. Acestor grupuri de copii și elevi li se alătură tot felul de personaje din folclorul bulgăresc, dar și trupe de muzicieni, dansatori, actori, pictori, sportivi sau animatori. La această paradă participă colective din străinătate: Italia, San Marino, România și Ungaria. Astfel de parade se organizează în Ucraina pe 1 aprilie, de Ziua Umorului. Aș putea spune că se aseamănă foarte multe cu cele din perioada comunistă.

Am fost la Festivalul Trandafirilor cu agenția de turism Holiday Boutique.

Galerie foto:

34567891011121315161719202122242523

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.