Atracțiile turistice din stațiunea Hurghada

Stațiunea Hurghada, EGIPT – 

Astăzi ne vom plimba pe străzile din Hurghada, una dintre cele mai frumoase stațiuni din Egipt, situată pe malul Mării Roșii. Vom vizita mai multe atracții și obiective turistice, vom intra în magazine și vom sta de vorbă cu localnicii.  

Hurghada este o stațiune turistică în plină dezvoltare. Sunt foarte multe hoteluri de 4 și 5 stele, adevărate palate cu grădini exotice, cu arhitectură orientală și cu o infrastructură bine pusă la punct. E adevărat că sunt foarte multe hoteluri neterminate sau lăsate în paragină după revoluția din 2011 când numărul de turiști a scăzut dramatic. Toate hotelurile din Hurghada oferă turiștilor pachete all-inclusive. Nu-ți lipsește absolut nimic în aceste resorturi pentru că și-au dezvoltat o gamă largă de servicii și o mulțime de oportunități de distracție și relaxare. Marea majoritate a hotelurilor au câte două, trei restaurante cu specific tradițional, european și mediteranean. Hurghada are un mare potențial de dezvoltare și sunt convins că în câțiva ani va deveni perla turistică a Mării Roșii. Turiști din toate colțurile lumii își petrec vacanțele în Hurghada, în special nemți, ruși, britanici, ucraineni, unguri, sârbi, polonezi, români și moldoveni.

9

Hurghada a fost întemeiată la începutul secolului al XXI-lea ca o așezare mică de pescari, iar începând cu anii ’80 s-a transformat în una dintre cele mai importante stațiuni turistice de pe litoralul Mării Roșii. Mărginită de deșertul Sahara la vest și scăldată de apele Mării Roșii la est, stațiunea Hurghada se întinde pe o suprafață de 40 de kilometri și este împărțită în trei zone: Downtown (El Dahar) este partea antică, Sekalla cea modernă și El Korra Road cea mai nouă zonă. În Sekalla sunt numeroase hoteluri, la Dahar este bazarul și marea majoritate a obiectivelor turistice. Populația stațiunii este în creștere, iar în prezent numără 60 de mii de locuitori. Marea majoritate a locuitorilor sunt originari din regiunile sărace de pe valea Nilului. În sezonul turistic, populația Hurghadei se triplează. În apropiere de Hurghada se află un aeroport internațional.

11

Vacanța în Hurghada m-a costat aproximativ 400 de euro. Ce include acest preț? Absolut totul: bilet de avion București – Hurghada – București, cazare la hotel de patru stele, regim de mese all-inclusive, transfer aeroport – hotel – aeroport. Am zburat cu compania Fly Egypt, iar durata zborului a fost de aproximativ 4 ore. În avion veți primi un formular pentru viză pe care trebuie să-l completați (datele din pașaport, scopul și destinația de călătorie). În aeroportul din Hurghada am plătit 25 de dolari pentru viză. Atenție, cumpărați viza cu 25 de dolari la primele trei ghișee din aeroport pentru că dacă vă luați după unii reprezentanți ai agențiilor de turism (niște agitatori, foarte gălăgioși) veți fi direcționați la alte ghișee unde viza te costă 28 de euro. Nu-i băgați în seamă și nu vă luați după valul de turiști. Este important să aveți fix 25 de dolari pentru a scăpa cât mai repede de aglomerație. După ce primiți viza și treceți de ghișeele respective, trebuie să prezentați viza unui alt reprezentant care vă pune ștampila. Ultimul pas este verificarea vizei cu ștampilă de un alt reprezentant al aeroportului, apoi mergeți să vă luați bagajele. E o întreagă nebunie la aeroport, dar vă recomand să fiți foarte vigilenți la tot ce vi se întâmplă în jur, să aveți o anumită doză de neîncredere și să nu vă luați după lume. Sfat: să aveți dolari sau euro cu voi și vă recomand să nu schimbați în lire. E mare bătaie de cap cu lirele egiptene.

20180626_11245920180626_12105920180626_14510720180626_14554920180626_14562920180626_14570220180626_145622IMG_0053IMG_0051

După ce ne-am luat bagajele, am ieșit din aeroport spre stația de autobuz. Când am ieșit afară m-a lovit direct în față un val de căldură de peste 40 de grade de abia mai puteam respira. După câțiva metri de mers am ajuns la doi egipteni vorbitori de limba română. Ne-au întrebat la ce hotel vom sta, apoi ne-au căutat pe o listă. Ulterior ne-a spus să mergem la autocarul cu numărul 7. Șoferul nu cunoștea nicio limbă străină, dar i-am spus numele hotelului și s-a calmat. Am pus bagajele la locul lor și ne-am urcat în autocar. Atenție, nu vă lăsați bagajele în grija șoferului și nu vă urcați până nu aveți bagajele în cala respectivului autocar. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că în autocar era răcoare sau mai bine zis era frig de-a binelea. În aproximativ 15-20 de minute am plecat din stație. La ieșirea din aeroport, șoferul a oprit două minute pentru a fi verificat de polițiști. Am trecut repede de filtrele de poliție, dar nu pot să uit acei militari înarmați până-n dinți. Nici nu ajunseserăm bine în stațiune că deja aveam o anumită teamă sau nesiguranță. Poate spuneți că exagerez, dar până nu vedeți nu vă pot convinge.

5

Unde se află stațiunea Hurghada?

Hurghada este o stațiune turistică din Egipt, situată pe malul Mării Roșii. Stațiunea se află la o distanță de 305 kilometri de orașul Luxor și la 455 kilometri de Cairo, capitala Egiptului (vedeți mai jos harta).

Hurghada_map

De la aeroport și până la hotel am făcut aproximativ 10 minute. În fața hotelului ne aștepta majordomul îmbrăcat în haine tradiționale. Am intrat în hotel și ne-am apropiat de recepție. După ce am completat un formular cu datele din pașaport, am primit cheia de la cameră. Un alt majordom s-a apropiat de noi și ne-a salutat cu un „halu” (hello!). Ne-a luat bagajele și ne-a arătat cu mâna să-l urmăm. Ne-a deschis ușa la cameră și ne-a invitat să intrăm. După ce i-am dat 5 dolari nu mai scăpam de el de la atâtea mulțumiri: Tănkiu Săr, Tănkiu Săr”. Nu uitați că bacșișul este o mană cerească pentru egipteni. Ei au salariile mici, iar un bănuț câștigat în plus îi face extrem de fericiți. Veți fi tratați regește dacă le dați bacșiș celui care vă face curat în cameră sau barmanului care va fi mereu cu ochii pe voi și îți va aduce băuturi răcoritoare sau alcoolice. Camera era curată, frumos amenajată, dotată cu tot ce trebuie. Balconul era destul de generos și cu vedere spre o grădină imensă cu palmieri. După ce ne-am despachetat bagajele, am plecat să vedem cum arată plajele și Marea Roșie.

IMG_0534

La pas pe străzile din Hurghada

Hotelul nostru este situat în El Koora Road, cea mai nouă zonă a stațiunii Hurghada. Pentru clienții The Grand Hotel este pus la dispoziție un autobuz care circulă în fiecare zi până în zona veche a stațiunii, adică în zona Dahar. Autobuzul pleacă la ora 11:00 din fața hotelului și se întoarce din Dahar la ora 14:00. Stai liniștit că îți ajung câteva ore să descoperi orașul vechi, plus că este foarte cald. Pe străzile din Dahar am fost însoțiți de doi ghizi locali vorbitori de limba engleză. Să vă așteptați să fiți claxonați de taximetriști și să atrageți privirile localnicilor care se uită lung la voi. Tinerii egipteni își dau ghionturi când văd turiști și râd fără oprire. Străzile sunt aglomerate de oameni și mașini. Regulile de circulație nu se respectă, iar localnicii circulă prin fața mașinilor fără nicio problemă. Buticurile și magazinele sunt deschise de la ora 11:00 dimineața și până la ora 22:00. Nu prea vezi magazine alimentare, dar sunt o mulțime de buticuri pline cu suveniruri și agenții de turism care oferă excursii opționale. Vă recomand să nu puneți botul la fiecare comerciant pentru că vă ține mult de vorbă și nu mai scăpați. Dacă nu sunteți interesați să cumpărați ceva, vă pierdeți efectiv timpul. În Hurghada nu prea vezi parcuri unde să stea lumea să se odihnească. Sunt foarte multe hoteluri, magazine cu haine și bijuterii, câteva restaurante și baruri. În Dahar puteți vizita mai multe moschei foarte frumoase, să  mergeți la piața de fructe și la cea de pește.

3

Moscheea Al Mina

Moscheea Al Mina este una dintre atracțiile turistice pe care trebuie neapărat să o vezi dacă ajungi în Hurghada. Situată în zona Dahar, pe strada El-Shohada, Moscheea Al Mina strălucește la soare și atrage privirile tuturor prin arhitectura sa spectaculoasă și unică. Moscheea Al Mina se află chiar pe coasta Mării Roșii, în apropiere de portul stațiunii. Considerată cea mai mare moschee din Hurghada, lăcașul are două minarete înalte de zeci de metri. Noi când am fost nu se putea vizita pentru că era ora de rugăciune, dar să știți că puteți să intrați. Pentru a vizita moscheea, femeile trebuie neapărat să poarte jellabia, o rochie musulmană pentru rugăciune. Din păcate noi n-am văzut interiorul, dar voi să încercați poate aveți mai mult noroc. Mi-a plăcut foarte mult curtea interioară, un spațiu uriaș și perfect pentru fotografii.

4041424344

Eldahar Market (Piața de fructe)

Este pentru prima dată când am văzut o astfel de piață. Locul este foarte aglomerat și sunt numeroase tarabe cu fructe și legume: banane, smochine, curmale, portocale, mango, lime, cartofi, roșii, usturoi, ceapă, ardei, vânătă, dovlecei și multe alte soiuri pe care le-am văzut în premieră. Toți comercianții stau cu ochii pe tine, te strigă să le cumperi marfa, nu te lasă în pace și râd zgomotos. Nu vă mai spun faptul că pentru a traversa piața dintr-un capăt în altul trebuie să mergi în șir indian. Trecerile sunt atât de înguste încât te ștergi la propriu de hainele localnicilor. Fiecare comerciant avea un cântar de pe vremea lu’ Nea Nicu, din alea vechi de tip balanță cu greutăți. E mare înghesuială în această piață, dar și foarte multă mizerie. Aveți grijă ce cumpărați pentru că lasă mult de dorit condițiile pe care le-am văzut acolo. În imediata apropiere de piața de fructe se află cea de pește. M-a șocat felul cum erau ținuți peștii în soare, la + 40 de grade. Am văzut tarabe cu lipie așezate direct pe pământ. Nu cred că se încumetă vreun european să cumpere produse din aceste piețe aflate în condiții greu de imaginat.

221915171413121823

Moscheea Abdulmoneim Riadh

E a doua moschee pe care am vizitat-o în zona Dahar din Hurghada. Nu am văzut interiorul pentru că era ora de rugăciune. Am stat aici doar câteva minute. Ghidul ne povestea că lăcașul este cunoscut în rândul localnicilor sub denumirea „Marea Moschee” și a fost de-a lungul multor ani un simbol al stațiunii Hurghada. Situată pe strada El-Nasr, Moscheea Abdulmoneim Riadh are două minarete și o arhitectură clasică islamică. Moscheea a fost construită la începutul anilor ’70.

26332829303127

Judecătoria din Hurghada

Nu e o clădire care să atragă privirile trecătorilor, dar am remarcat-o în timp ce ne deplasam spre Moscheea Abdulmoneim Riadh. Era în drumul nostru așa că n-am ezitat  să scot aparatul de fotografiat și să fac o poză.

36

Biserica ortodoxă coptă

Este singurul lăcaș ortodox pe care l-am văzut în Hurghada. E adevărat că l-am zărit de la câteva străzi distanță. Biserica ortodoxă „Sf. Catedrală Shenouda” a fost finalizată în anul 2011. Pe locul acestei biserici a fost un lăcaș mult mai mic, dar a fost demolat pentru a fi construit cel de astăzi. Comunitatea creștină este în creștere în Hurghada, iar un ghid ne povestea la un moment dat că musulmanii egipteni se înțeleg foarte bine cu creștinii și ne-a dat următorul exemplu: Dacă o femeie creștină alăptează un copil musulman, acesta devine frate cu copii creștinei.

35

De vorbă cu comercianții egipteni

La sud de Dahar se află zona Sekalla. Aici trebuie neapărat să vă plimbați pe strada Sheraton, artera comercială principală a zonei. Cu alte cuvinte, strada respectivă reprezintă buricul târgului! De-a lungul străzii veți vedea numeroase magazine, buticuri, restaurante și cafenele. Ghidul ne-a invitat să mergem în prăvălia unui comerciant. Ne-am așezat pe o canapea afară. Ne-a întrebat dacă vrem ceai de hibiscus și apă. Ne-a adus la fiecare câte un ceai rece de hibiscus și o sticlă cu apă plată. După ce m-am răcorit nițel, am intrat în prăvălie, o terasă plină cu coșuri de răchită cu ierburi uscate aromatice. În vitrine erau expuse pachete cu ceai, suveniruri, creme și uleiuri de argan, avocado, jojoba sau de măsline. După ce și-a băut lumea ceaiul, comerciantul a început să ne prezinte produsele și să mirosim ierburile și condimentele pe care le avea expuse spre vânzare. A fost o experiență foarte interensată.

IMG_2045

Adevărata ospitalitate a egipteanului n-am simțit-o deloc pe parcursul concediului. Știți ce înseamnă ospitalitatea la egipteni? Te agață la propriu pe stradă: „Hello Mister!”. Se apropie, te țin strâns de mână și te întreabă: „Where are you from?”. Marea majoritate când auzeau de România știau de Hagi și de Halep. Ulterior, te invită insistent în magazin sau în prăvălie, îți dă un ceai, vorbesc și zâmbesc fals, dar nu pleci fără să-i cumperi ceva și să-i lași bacșiș. Vă recomand să negociați la sânge fiecare produs pe care-l cumpărați. Sunt șmecheri, aroganți, puși pe jecmăneală. Nu vă lăsați intimidați pentru că ei profită de bunul nostru simț, al europenilor. Fiți nesimțiți când vă doriți un produs și trageți prețul cât mai jos. O informație importantă pe care nu v-am spus-o este faptul că în Hurghada nu vezi prețuri afișate! Totul se negociază, inclusiv la farmacie. Am plecat din Egipt, dar nici până astăzi nu știu cât costă cu adevărat o sticlă cu apă, un magnet sau un pachet de tutun pentru narghilea. Într-un magazin de suveniruri, comerciantul mi-a cerut un euro bacșiș pentru faptul că mi-a învelit suvenirurile în hârtie. Mereu am avut senzația că sunt prostit la bani, că sunt păcălit de vânzători din cauza faptului că nu erau prețuri afișate în buticuri, magazine sau în supermarketuri. Pentru a avea cel mai bun preț trebuie să îți folosești toate abilitățile oratorice. Să vă așteptați să cheltuiți acolo mai mult decât vă costă în general excursia.

IMG_2029IMG_2044IMG_2037IMG_2041IMG_2038IMG_2040IMG_2032IMG_2034IMG_2036IMG_2039IMG_2031

Hotelurile din Hurghada

Din avion par adevărate oaze de ralaxare, cu multă vegetație, piscine, restaurante și magazine. Hotelurile și resorturile din Hurghada sunt în regim all-inclusive și oferă turiștilor foarte multe spații de cazare. Marea majoritate a hotelurilor sunt de 4 și 5 stele. În Hurghada sunt foarte multe hoteluri de mari dimensiuni, asemănătoare unor cartiere, cu străzi pietonale, grădini și parcuri cu palmieri, restaurante și magazine. Toate hotelurile sunt bine păzite, au barieră și scaner la intrare. În fața hotelului nostru, la trecerea de pietoni stătea zi și noapte un gardian care oprea mașinile ori de câte ori treceau turiștii. Veți vedea multe hoteluri de lux, frumos amenajate, cu arhitectură orientală sau europeană. Nu vreau să fac publicitate, dar voi nominaliza câteva hoteluri unde au stat turiști români în perioada cât am stat în Hurghada: The Grand Hotel, The Grand Resort, Sheraton, Hilton Plaza, Arabia Azur, Arabella Azur, Siva Grand Beach, Marriott, Grand Marina. Despre hotelul unde am stat voi scrie în curând un articol.

2
The Grand Hotel

Pe malul Mării Roșii

Plajele din Hurghada sunt frumos amenajate, cu palmieri, zone cu șezlonguri, nisip fin și fierbinte, cu vapoare în larg și turiști înotând sau practicând sporturi nautice. Plajele din Hurghada sunt animate, dar există și locuri unde aveți parte de liniște din plin. Apa este limpede, de culoare turcuaz și foarte caldă pe tot parcursul zilei. Nu sunt deloc valuri, iar intrarea în apă este lină. Plajele sunt supravegheate de salvamari toată ziua. Spre seară, plajele sunt curățate, nisipul este netezit, iar șezlongurile sunt puse la locul lor. Pe plaja hotelului unde am stat era un bar unde puteam să comandăm gratuit băuturi ori de câte ori aveam nevoie: apă, bere și sucuri naturale. Lângă respectivul bar era amenajată o bibliotecă pentru cei pasionați de lectură. În fiecare dimineață, de la ora 11:00, animatorii invitau turiștii la gimnastică sau să danseze în apă.

141312

Transportul public

Nu am circulat cu transportul public în Hurghada pentru că aveam un autobuz pus la dispoziția turiștilor de hotel. Am avut colegi care au mers cu taxiul în oraș și ne povesteau că trebuia neapărat să negociezi prețul înainte de urca în taxi. Ghidul ne spunea că de la hotelul nostru și până în zona veche a stațiunii nu trebuia să dăm pe taxi mai mult de 5 euro. Turiștii sunt mereu claxonați de taximetriști, la orice oră din zi și din noapte. Toți te claxonează, nu există doar un nebun care îi place de tine pentru că ai pielea albă. La început te enerveză, dar cu timpul te obișnuiești. Plimbările de seară sau de zi vor fi mereu însoțite de claxoane și de comercianți care te agasează. Pe străzile din Hurghada am văzut foarte multe taxiuri, motociclete și microbuze.

212520372434

Hurghada by night

Când apune soarele și răsare luna, stațiunea Hurghada devine mult mai animată. Turiștii se plimbă în voie pe străzile largi, cu numeroase magazine. Evident că nu scăpați de gura comercianților, dar încercați să-i ignorați dacă nu aveți de gând să cumpărați ceva. Clădirile sunt frumos luminate, palmierii prezintă un spectacol de umbre, iar bărbații egipteni se adună la o narghilea. Am văzut pe străzi câteva cămile puse la dispoziția turiștilor. Nu m-am aventurat pentru că urcasem deja pe cămilă într-un sat de beduini în deșert. Noi ne plimbam doar pe bulevardele largi și bine luminate pentru că să fim sinceri aveam o anumită teamă și nesiguranță. Poate am o părere proastă despre comercianții egipteni și s-ar putea să greșesc în privința localnicilor. Nu vă lăsați provocați de comercianți pentru că nu știi niciodată cât de mult te poate costa.

IMG_9924IMG_992620180629_18565120180629_190018

Excursii opționale cu plecare din Hurghada

Să știți că am ajuns în punctul cel mai sensibil al vacanței noastre. Excursiile opționale sunt sufletul vacanțelor în Egipt. Dacă pleci din Egipt fără să ieși curtea hotelului, degeaba ai vizitat această țară din nordul Africii. Sunt multe excursii opționale cu plecare din Hurghada, dar trebuie să te țină și buzunarul. Dacă ajungi în Egipt trebuie să mergi neapărat să vezi piramidele din Cairo, să faci o croazieră pe Nil, să vizitezi Muzeul Egiptologiei din Cairo, să te aventurezi cu ATV-ul în deșertul Sahara, să mergi cu Jeep-ul prin deșert și să vezi Fata Morgana, să te plimbi cu cămila într-un sat de beduini, să mergi într-o excursie la Luxor sau în Alexandria, să faci o croazieră în Marea Roșie și snorkeling la recifele de corali. Prețurile variază și întâlnești diferențe mari la agențiile locale: de la 25 – 30 de euro până la 110 – 180 euro, în funcție de tipul de excursie.

IMG_20801678104IMG_0063

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

4 gânduri despre “Atracțiile turistice din stațiunea Hurghada

 1. Salut, bun review, felicitari!
  Ai fost deci in vara lui 2018? Doresc sa merg acum prin aprilie-mai 2019 dar vreau sa ma informez daca se poate circula liber pe strazi, daca sunt pericole, etc…..pe site-ul ministerului de externe nu se recomanda calatoriile optionale, cel mult sederea in resort. Vreau sa ajung pe la bazaruri, sa mai cumpar chestii, dar mi-e si frica sa ies din hotel cu copiii la ce scriu astia, ca Egipt e destinatie cu risc. Chiar sunt probleme?
  Multumesc

  Apreciază

  1. Salut, Lucian, da, eu am fost în vara lui 2018 în Hurghada. Ziua se poate circula liber pe străzi, seara nu e recomandabil. Pentru a circula în oraș, vizitând obiective turistice sau să mergeți la cumpărături, există un autocar cu însoțitori (vorbitori de engleză, germană, rusă) special pentru turiști. Acest autocar e gratuit pentru turiști și vine la fiecare hotel din stațiune. Când ajungeți în centrul orașului mergeți cu însoțitorii unde doriți (magazine, moschei, etc.). La final, evident că trebuie să le dai bacșiș.
   Vacanță frumoasă!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.