Ce mijloace de transport au egiptenii? Ai senzația că s-a oprit timpul în loc

Cairo, EGIPT – 

Miros de balegă de cal sau de cămilă, grajduri cu căruțe, șarete și ricșe, microbuze pline până la refuz cu localnici și ticsite cu bagaje, numeroase taxiuri și străzi pline de gunoaie. Cu aceste realități te izbești când ajungi în Cairo, capitala Egiptului. 

Pentru început să vedem cum stă Egiptul la capitolul infrastructură și mijloace de transport public. Încă nu stau foarte bine în acest domeniu, dar se văd investițiile și șantierele. Sunt în plină dezvoltare și au deja câteva autostrăzi de la nord la sud, câteva aeroporturi în capitală, în orașele de pe coasta Mediteranei și în stațiunile de pe litoralul Mării Roșii, o linie principală feroviară de-a lungul Nilului și căi navigabile importante în Canalul Suez pentru comerț internațional, dar și pentru navigație. Au câteva porturi pe coasta Mării Mediterane (Alexandria, Damietta și Port Said) și câteva pe litoralul Mării Roșii (Suez și Safaga). Egiptenii pot călători cu vaporașele pe fluviul Nil pe o distanță de 1600 de kilometri din Cairo până în sud, la Aswan. În capitală, egiptenii se pot deplasa cu metroul, singura rețea din Egipt care are trei linii și 61 de stații. Prețul unei călătorii cu metroul costă 1 liră egipteană.

IMG_1261
Autostrada 65, situată de-a lungul Mării Roșii
Cu microbuzul

Pentru mulți turiști, ideea de a călători cu transportul public egiptean devine imposibilă. Și le dau dreptate. Nu poți avea o siguranță 100%, iar de condiții nici nu mai deschid subiectul. În marile orașe, regulile de circulație nu se respectă și fiecare conduce cum îl taie capul. Trebuie să fii mereu atent pe unde treci. Și dacă mergi pe la zebră, tot nu se opresc. Nu vă mai spun că Egiptul este în top la capitolul accidente rutiere la nivel mondial. Regula funcționează în felul următor: pândești momentul și fugi cât te țin picioarele. Bineînețeles că îți vei lua claxoane și câteva înjurături în arabă. Așa fac toți localnicii, trec pe unde au chef. În Cairo și nu numai, există o rețea de microbuze care circulă între marile orașe ale țării. Incomode și cu puține locuri, aceste microbuze sunt mereu aglomerate. Deasupra acestora stau ticsite o mulțime de bagaje. Nu vă recomand să călătoriți cu aceste microbuze pentru că toate au destinațiile scrise în arabă și există riscul să coborâți cine știe unde.

IMG_1957

Cu trenul

Cel mai bine este să mergeți cu trenul turistic de-a lungul Nilului. Ai o anumită siguranță pentru că în tren sunt gardieni înarmați. Prima linie de cale ferată din Egipt a fost lansată în anul 1854 și leagă orașele Alexandria de Kafer Eassa. În prezent, rețeaua feroviară egipteană are o lungime de peste 7 mii de kilometri, fiind operată de Căile Ferate Egiptene. Anual, trenurile egiptene transportă aproximativ 800 de milioane de pasageri și 12 milioane de tone de marfă. Trenurile sunt de obicei un mijloc sigur de transport în Egipt, dar încă e necesar să se îmbunătățească standardele de siguranță. Nu am călătorit cu trenul prin Egipt, ci am preferat să merg cu avionul și cu autocarul unei agenții de turism.

IMG_1264
Cu acest autocar am călătorit din Hurghada la Cairo
Cu avionul

Dacă vreți să călătoriți cu avionul o puteți face foarte ușor pentru că există aproximativ 30 de aeroporturi în toată țara. Compania națională Egypt Air oferă servicii de transport aerian la prețuri acceptabile. În jurul orașului Cairo sunt două aeroporturi: Aeroportul Internațional Cairo și Aeroportul Internațional Sphinx, ultimul fiind situat pe teritoriul guvernoratului Giza, la o distanță de 2 km de capitala Egiptului. Dacă vreți să ajungeți cu avionul pe coasta Mării Mediterane, în orașul Alexandria, să știți că sunt două aeroporturi de pasagari: Aeroportul Internațional Alexandria și Aeroportul Borg El Arab. Dacă vreți să ajungeți la Luxor din Cairo să știți că există și acolo un aeroport: Aeroportul Internațional Luxor. Celebrele stațiuni Sharm El Sheikh și Hurghada de la Marea Roșie au și ele aeroporturi internaționale de pasageri. Dacă vreți să ajungeți în sudul Egiptului puteți zbura până la Aeroportul Internațional Aswan. Noi am zburat dus-întors cu Egypt Air din București până pe Aeroportul Internațional Hurghada, situat pe malul Mării Roșii.

20180703_032836

Cu taxiul

Taxiurile pot fi luate aproape de oriunde în Egipt și reprezintă o modalitate eficientă de a ajunge unde îți dorești. Înainte de a te urca într-un taxi trebuie din start să negociezi prețul. Încearcă să negociezi toate detaliile: destinația, călătoria doar dus, călătoria dus-întors, numărul de pasageri, etc. E important să știi unde mergi și să obții un preț cât mai corect. Taxiurile le poți lua de la orice colț de stradă cu toate că marea majoritate a șoferilor te claxonează pe stradă și îți propune o călătorie. Doar turiștii sunt claxonați de taximetriști. Cei mai mulți turiști spun că sunt înșelați atunci când călătoresc cu taxiul, dar în mare parte reprezintă cea mai ieftină modalitate de transport. Taxiurile sunt toate la fel, au culori distincte (portocaliu și albastru) și le poți remarca foarte ușor.

IMG_1984
Taxiurile egiptene
Cu calul sau cu cămila

La Cairo vei vedea foarte mulți localnici cu caii sau cu cămilele plimbându-se pe cele mai aglomerate străzi și bulevarde. Da, pe respectivele străzi e multă mizerie, balegă de cal sau de cămilă și miroase foarte urât. În jurul piramidelor se fac tururi cu căruța sau cu cămila. Am văzut foarte mulți copii care trăgeau caii de dârlogi. Toate șaretele turistice sunt la fel, având o culoare portocalie și cu inscripții în arabă. Pe străzi vei vedea și măgari înhămați la căruță. La Cairo ai senzația că s-a oprit timpul în loc când mergi pe respectivele străzi. Și când te gândești că te afli în cea mai aglomerată capitală a Africii, nici prin cap nu-ți trece faptul că vei vedea cai și măgari pe străzile principale ale orașului Cairo. Cum ar fi în 2018 să vezi cai și măgari circulând zilnic prin centrul Bucureștiului?

IMG_1746IMG_1706IMG_1743IMG_1621IMG_173201233a45677a7b8910111213IMG_1995

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.