Pe malul Mării Baltice

Tallinn, ESTONIA – 

Sunt pentru prima dată în orașul Tallinn, capitala Estoniei. Mă aflu pe malul Mării Baltice, pe o plajă sălbatică, cu multă vegetație și liniște. 

Deși nu la fel de cunoscută și atrăgătoare pentru turiști precum mările din sudul Europei, Marea Baltică este destinația celor care vor să stea față-n față cu un peisaj natural fără să fie deranjați de turiști, de comercianți și zone aglomerate cu șezlonguri. Asta am văzut cel puțin în Estonia, țara care se află pe malul estic al Mării Baltice. Estonienii se pot lăuda cu plaje sălbatice chiar în capitală, la Tallinn. Astfel de plaje am mai văzut pe litoralul ucrainean (Primorsk) și pe litoralul românesc (Sulina, Vadu și Corbu). Plajele sălbatice din Tallinn sunt adevărate oaze de liniște, frumusețe și relaxare, zone încă nealterate de afaceri: hoteluri, restaurante și cafenele. Sunt plaje virgine, acoperite cu iarbă, pietre sau nisip fin, locuri unde cresc tufe de liliac și trandafir sălbatic. Frumusețe cât vezi cu ochii…

1

Marea Baltică este una dintre mările nordice ale Europei, având o lungime de aproximativ 1600 de kilometri, o adâncime maximă de 459 metri și se întinde pe o suprafață de 432.800 km2. Nouă țări au ieșire la Marea Baltică: Estonia, Letonia, Lituania, Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania și Polonia. Sunt mai multe ipoteze privind originea denumirii Mării Baltice. Unii spun că prima denumire (Marea Balticum) a fost dată de cronicarul german Adam of Bremen în secolul al XI-lea, iar în sursele antice de limba latină era cunoscută ca Mare Suebicum sau Mare Germanicum. Alte ipoteze ale numelui spun că provine de la zeul Baldr al mitologiei nordice sau de la o insulă legendară, numită Baltia sau Balcia. Popoarele baltice cred însă că numele mării provine de la diferite forme de apă: baltă, bălți, mlaștină.

2

Nu-mi explic de ce, dar cred că estonienii țin ascunse aceste plaje doar pentru ei, să evadeze din forfota orașului, să se bucure în liniște de frumusețea autentică a peisajelor, să facă plimbări lungi, să ia o gură de oxigen și să-și încarce bateriile. Plajele sunt prea puțin cunoscute de turiștii străini care încă păstrează o anumită distanță pentru această țară datorită temperaturilor mai scăzute pe parcursul anului și nu îndrăznesc să își ia un sejur pe litoralul estonian la Marea Baltică. Eu vă propun să îndrăzniți să mergeți la mare în Estonia, dar să nu vă așteptați că veți pleca acasă cu bronzul perfect. Nu e cazul și nici destinația potrivită pentru așa ceva. Vreau să vă spun că nicăieri n-am văzut vreo informație care să promoveze litoralul estonian cu toate că am luat o grămadă de flyere și broșuri. Hai să-i facem pe estonieni să nu mai țină ascunse de ochii lumii aceste plaje cu peisaje incredibile și să înceapă să se laude cu aceste locuri. Știu că sunt tot mai puține plaje sălbatice pe continentul european și că nu ar trebuie promovate turismului de masă, dar cred că ar trebui să fie măcar cunoscute de cei care vor să vadă și altceva în Tallinn.

3

Plaja sălbatică pe care am vizitat-o în Tallinn se află peste drum de Kadriorg, cel mai mare parc al orașului. În acest parc sunt câteva dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Estoniei: Palatul Kadriorg, Palatul Prezidențial, Casa-muzeu Petru cel Mare, Muzeul Mikkel, Muzeul de Artă Contemporană KUMU, Muzeul Copiilor, etc. Dacă sunteți pe această plajă, treceți doar strada și le vizitați. Plaja este numită de localnici Russalka datorită unui monument aflat în imediata apropiere. Este vorba de Monumentul memorial Russalka, construit în toamna anului 1902 de Amadeus Adamson. Făcut din bronz, acesta a fost primul monument din Estonia realizat de un sculptor estonian. Monumentul evocă scufundarea navei rusești Russalka, traseu pe care îl făcea spre Finlanda în anul 1893. Statuia reprezintă un înger care arată cu o cruce direcția naufragiului.

IMG_9026
Monumentul memorial Russalka

Trebuie să știți că Estonia are aproape 4 mii de kilometri de coastă, având numeroase golfuri, strâmtori și peninsule. În largul mării, această țară deține aproximativ 1500 de insule și insulițe, locuri de o frumusețe încântătoare. Nu știu dacă e adevărat, dar cred că se fac scurte croaziere în jurul acestor insule. Țărmurile Estoniei îți mai arată și foarte multe vaporașe, vase de croazieră sau ferry-boat-uri care fac legături frecvente de la Tallinn la Helsinki, Saint Peterburg sau Stockholm. Mai mult decât atât, vechiul port din capitala Estoniei este unul dintre cele mai aglomerate porturi de călători de la Marea Baltică. De asemenea, Estonia se mai poate lăuda și cu cinci mari porturi de mărfuri. Din punct de vedere turistic, litoralul estonian găzduiește numeroase atracții și obiective turistice: rezervații naturale, locuri și monumente istorice, muzee, grădini și parcuri. Printre cele mai frumoase plaje din Estonia se numără: Vainupea, Karepa, Kakumäe, Vääna, Türisalu, Matsi, Pärnu, Haapsalu, Palalepa, Kuressaare, Pirita, Narva-Jõesuu, etc.

Am ajuns în Estonia cu agenția de turism Holiday Boutique

Galerie foto:

0123456781010a10b11

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.