Cel mai frumos palat din Estonia

Tallinn, ESTONIA – 

Astăzi vom vizita cel mai frumos palat de pe malul Mării Baltice. Este vorba de Palatul Kadriorg din orașul Tallinn, considerat un „Versailles” al Estoniei. 

Palatul Kadriorg este una dintre cele mai importante atracții turistice din capitala Estoniei, fiind o destinație „must see” pentru cei care ajung pentru prima dată în Tallinn. Situat în inima celui mai mare parc al orașului, palatul a fost construit în urmă cu 300 de ani. Cu toate că a fost ridicat la ordinul lui Petru cel Mare cu dedicație pentru Ecaterina I, Palatul Kadriorg este finalizat abia în anul 1725, după moartea țarului rus. Astăzi, Palatul Kadriorg este cel mai reprezentativ obiectiv din istoria arhitecturală estonă. Vopsit în mai multe culori (roșu, verde, portocaliu și alb), palatul este înconjurat de peisaje naturale de o frumusețe încântătoare, cu pajiști și păduri, grădini cu flori și un lac cu lebede și rațe sălbatice. Locul îi atrage foarte mult pe localnici, dar și pe turiști să facă plimbări pe aleile pline cu flori din curtea palatului. Se spune că gardurile, cele două fântâni din fața palatului și arhitectura peisagistică sunt inspirate după modelul de la Versailles. Curtea interioară este atât de frumoasă încât a devenit un loc foarte popular pentru fotografiile de nuntă. Într-adevăr, amenajarea grădinii din fața palatului denotă o simetrie și o ordine extrem de plăcute ochilor. O explozie de culoare…

IMG_8475

Palatul Kadriorg sau Kadrioru Ioss din orașul Tallinn a fost construit în perioada anilor 1718 – 1725 la ordinul lui Petru cel Mare al Rusiei. În stil baroc petrin, palatul a fost ridicat în cinstea soției lui Petru cel Mare, Ecaterina I. De-a lungul timpului, Palatul Kadriorg a servit drept reședință de vară pentru împărați ruși și șefi de stat din Estonia. În perioada anilor 1921 – 1928, palatul a devenit Muzeul Tallinn, iar în perioada 1946 – 1991 a găzduit Muzeul de Artă din Estonia. După anii ’90, la palatul Kadriorg au început ample lucrări de renovare și restaurare, susținute de Guvernul Suediei. În prezent, palatul prezintă publicului o colecție de artă veche rusească și europeană a Muzeului de Artă.

2

Situat la aproximativ 2 kilometri de Centrul istoric al orașului, Palatul Kadriorg a fost bijuteria coroanei din Tallinn. Lumea bună venea la palat ca să se distreze, să discute cele mai fierbinți subiecte din societate sau să-și facă jocurile pe scena politică. Având statut de reședință de vară, nobilimea rusă se aduna la palat pentru a pune la cale rânduiala politică, dar aveau timp și pentru expoziții de artă în muzee, promenadă și banchete. De remarcat este faptul că în zilele noastre, palatul găzuiește o impresionantă colecție de artă veche rusească și europeană. În fața palatului sunt amenajate două fântâni spectaculoase, o statuie din bronz a lui Poseidon, dar și câteva clădiri auxiliare. M-a impresionat foarte tare copacul din curtea palatului, un stejar cu o coroană foarte frumoasă. Din păcate nu am reușit să vedem interiorul palatului pentru că era Ziua Victoriei în Estonia, iar marea majoritate a obiectivelor turistice erau închise. Mi-aș fi dorit să am o bicicletă și să mă plimb pe aleile din jurul palatului.

1

Dacă aș locui la Tallinn m-aș plimba în fiecare zi în parcul Kadriorg pentru că ai ce să vezi. Întins pe o suprafață de 70 de hectare, parcul găzduiește o mulțime de obiective turistice. Pe lângă Palatul Kadriorg, veți vedea câteva vile din lemn din secolul al XIX-lea, dar și frumoasa Grădină Japoneză. Lângă Kadriorg se află Palatul Prezidențial, iar dacă aveți noroc s-ar putea să-l vedeți chiar pe președintele Estoniei. Nu departe de Palatul Kadriorg sunt mai multe muzee (Muzeul Copiilor, Muzeul de Artă Contemporană KUMU, Muzeul Mikkel, Muzeul scriitorului Eduard Vilde și Casa muzeu Petru cel Mare), câteva monumente (Jaan Poska, Lauluisa Friedrich Reinhold Kreutzwaldi, Kujur Jaan Koorti, Kujur Amandus Adamsoni), două iazuri, un lac, un parc de distracții, un loc de joacă pentru copii, două parcări și un complex sportiv cu teren de tenis și sală de fitness. Parcul Kadriorg se află în imediata apropiere de țărmul Mării Baltice. Doar ieșiți din parc, traversați bulevardul Narva și ajungeți pe plaja sălbatică Russalka.

0

Unde se află Palatul Kadriorg?

Palatul Kadriorg se află în parcul Kadriorg din orașul Tallinn, Estonia.

Kadriorg_Palace_map

Cât costă un bilet de intrare?

Accesul este gratuit pe teritoriul Palatului. Pentru a vizita interiorul palatului trebuie să achitați 8 euro / persoană. Un bilet de intrare pentru studenți și pensionari costă 5 euro.

Program de vizitare:

Ianuarie – Aprilie: miercuri în intervalul orar 10:00 – 20:00; joi – duminică în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Mai – Decembrie: marți, joi, vineri și sâmbătă în intervalul orar 10:00 – 18:00; miercuri în intervalul orar 10:00 – 20:00.

Galerie foto:

2345q67899a101113141717a1920212224252628

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.