O vizită la Catedrala luterană Helsinki

Helsinki, FINLANDA – 

Dacă ajungeți în orașul Helsinki trebuie neapărat să vizitați acest loc. Considerată un simbol al orașului, Catedrala luterană Helsinki se află în centrul capitalei și a fost construită în perioada anilor 1830 – 1852. 

Mă aflu în inima Finlandei, la Helsinki, una dintre cele mai nordice capitale ale lumii. În centrul orașului Helsinki, în piața Senatului, se află una dintre cele mai importante atracții turistice: Catedrala luterană Helsinki. Mă bucură faptul că astăzi nu sunt atât de mulți turiști în zona centrală și putem să profităm din plin de toate obiectivele turistice. Avem parte de mult soare, dar nu pentru mult timp pentru că vremea în Helsinki e schimbătoare din clipă-n clipă. Facem câteva fotografii clădirilor istorice din împrejurimi, apoi ne uităm cu admirație spre frumoasa catedrală, o adevărată bijuterie finlandeză. Ne facem curaj pentru a urca treptele înalte din fața lăcașului și suntem foarte curioși să vedem cum arată interiorul.

1

Catedrala luterană Helsinki sau Tuomiokirkko reprezintă una dintre principalele atracții turistice din capitala Finlandei. Construită în perioada 1830 – 1852 de arhitecții Carl Ludvig Engel și Ernst Lohrmann, catedrala a fost ridicată ca un omagiu pentru Marele Duce al Finlandei, țarul Nicolae I al Rusiei. Fiind situat în inima orașului Helsinki, lăcașul are o înălțime de 62 de metri, considerat un reper foarte important pentru localnici. Construită în stil neoclasic, impresionanta catedrală este vopsită în alb și are 5 cupole, toate într-o nuanță de verde închis. Anual, Catedrala luterană din Piața Senatului este vizitată de peste 300 de mii de turiști.

3

Înainte de a intra în catedrală trag de timp pentru a studia puțin exteriorul lăcașului. Îmi plac foarte mult coloanele romane, micile statuete (Sfântul Petru, Apostolul Toma, Apostolul Ioan, Apostolul Simon, Sfântul Apostol Bartolomeu, etc.), cupolele vopsite în verde și cu steluțe argintii și câteva gravuri pe pereții catedralei executate cu o finețe deosebită. Cel mai interesant este faptul că ora exactă în Helsinki este dată de ceasul din vârful catedralei, un fel de „Big Ben” al finlandezilor. Am făcut câteva fotografii statuii țarului rus Alexandru al II-lea din fața lăcașului, apoi am intrat în catedrală.

2

Ușa de lemn de la intrare era uriașă, iar pe peretele din imediata apropiere era o plăcuță: Helsingin Tuomiokirkko  – Helsingfors DomkyrkaHelsinki Lutheran Cathedral – deschisă în intervalul orar 9:00 – 18:00, iar pe timpul verii (1 iunie – 31 august) este deschisă în intervalul orar 9:00 – 24:00. Interiorul catedralei era simplu, cu câteva statuete (M. Agricola, M. Luther, F. Melanchthon), două candelabre impresionante, o orgă foarte frumoasă și un altar însoțit de două statuete îngerași și o icoană ce reprezintă scena biblică când Isus este dat jos de pe cruce, fiind înfășurat într-o pânză de in. În catedrală era puțină lume, iar cei care intrau nu stătau foarte mult. Noi ne-am așezat pe o bancă și ne uitam cuminți spre scena biblică cu Isus.

4

Unde se află Catedrala luterană?

Catedrala evanghelică luterană Helsinki se află în partea de nord a orașului, în piața Senatului, pe strada Unioninkatu 29.

Biserica_luterana_Helsinki_map

Am ajuns în Finlanda cu agenția de turism Holiday Boutique.

Galerie foto:

00111a1b23455a677a899a10131415161718192021222424a2526272828a28b28c2930

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.