Descoperă orașul Cahul, vibranta stațiune balneo din sudul Republicii Moldova

Cahul – 

Când crezi că nu te mai suprinde nimic în România, pornește la drum spre sudul Basarabiei și descoperă bijuteriile de pe malul Prutului. Treci neapărat pe la Cahul, ia străzile la picior și vezi locuri cu povești vibrante. 

La Cahul trebuie să mergi cu inima deschisă, să te pierzi printre localnici, să le asculți frământările cotidiene, să le admiri clădirile istorice de sute de ani, biserici și mănăstiri, zecile de monumente, fără să te uiți la ceas. Fiind cel mai sudic oraș din republică, Cahul este numit „Capitala de Sud” a Moldovei, fiind și singura stațiune balneară din țară. De asemenea, pe parcursul anului 2018, orașul Cahul s-a bucurat de statutul de „Capitală a Tineretului”. Sunt multe de văzut la Cahul, doar timp să ai și vreme bună. Pornește la drum din centrul stațiunii, din Piața Independenței, acolo unde se află Primăria și Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, un simbol al orașului, construită în anii ’50. Preț de câteva minute studiază arhitectura unică a universității, apoi nu pleca fără să îți faci câteva fotografii la panoul cu litere volumetrice cu numele orașului: Eu ❤ Cahul. În fața instituției de învățământ se află o coloană impresionantă, numită Abaca cu trei hulubi, inaugurată în anul 2002 cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la atestarea documentară a localității. În vârful monumentului sunt trei porumbei, simbolizând cele trei dimensiuni ale istoriei orașului: trecutul, prezentul și viitorul, având inscripționate și cele trei denumiri pe care le-a avut localitatea de-a lungul timpului: Șcheia, Frumoasa și Cahul.

1

Plecăm din Piața Independenței și luăm la pas bulevardul Victoriei. În scurt timp ajungem în Piața Horelor, locul unde cahulenii ne demonstrează cât de mult țin la tradiții și obiceiuri. În această piață sunt organizate în fiecare an numeroase evenimente: Festivalul internațional „Nufărul Alb”,  Festivalul internațional de dans „Armoniile Dunării”, Festivalul-concurs al violoniștilor „Dumitru Botgros”, Ziua Națională a Vinului, Festivalul Mărțișor. Mergem mai departe pe bulevardul Victoriei și în față ni se deschide un imens spațiu verde, cu alei înguste umbrite de arbori înalți. Intrăm în parcul central „Grigore Vieru”, plămânul verde al orașului Cahul. Localnicii iubesc această zonă și își petrec zilele de weekend în sânul naturii alături de familie și prieteni. Cu cât vă pierdeți printre aleile din parc, descoperiți mai multe obiective turistice. Unul dintre cele mai importante este Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în anul 1850 pe locul vechii biserici de lemn din 1785, la inițiativa gubernatorului militar al Basarabiei, Pavel Fiodorov. Lângă catedrală se află bustul lui Ioan Vodă cel Cumplit, inaugurat în vara anului 1937, dar autorităţile sovietice l-au distrus în 1944, fiind reconstruit abia în 1990. La doi pași se află și bustul lui Grigore Vieru, inaugurat în anul 2014.

2

Ieșim din parcul central „Grigore Vieru”, traversăm strada Bogdan-Petriceicu Hașdeu și ajungem în fața Școlii sportive, acolo unde se află bustul lui Alexandr Suvorov (1730 – 1800), un mare comandant de oști rus. Facem cale-ntoarsă și intrăm pe strada Lev Tolstoi. Pe partea dreaptăm avem parcul central, iar pe partea stângă se înalță clădirea Muzeului Ținutului Cahul, fondat în anul 1958 și considerat cel mai amplu și important muzeu din sudul Republicii Moldova. E deschis, așa că intrăm cu încredere în muzeu. Ne întâmpină chiar directoarea muzeului, plătim biletele de intrare și în scurt timp începe turul. În muzeu sunt amenajate aproximativ 40 de mii de obiecte cu privire la istoria ținutului, repartizate pe trei compartimente – istorie, etnografie și științe ale naturii. Ascultăm cu mare atenție informațiile ghidului și facem fotografii expozițiilor. După turul complet al muzeului, avem parte de o surpriză: vizita Complexului Etnografic, inaugurat în anul 1979 și situat în spatele muzeului din Cahul. Este vorba despre o frumoasă casă țărănească, dotată cu o șură și o fierărie, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Această gospodărie este un adevărat muzeu în aer liber, ce păstrează specificul zonei și prezintă vizitatorilor viața de la sat din sudul Moldovei.

3a

Orașul Cahul ne poartă prin locuri pe cât de deosebite unele de altele, pe atât de pitorești. Primul care ne iese în cale este Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hașdeu”, singurul teatru din sudul Moldovei, fondat în anul 1987. Se spune că sub teatrul din Cahul s-ar afla o rețea de beciuri subterane vechi de secole și că în viitorul apropiat vor fi incluse în circuitul turistic. Cred că e timpul să vin cu câteva explicații pentru că tot ați citit numele de Hașdeu. Ei bine, Bogdan P. Hașdeu a fost numit judecător în Cahul în 1857 și a activat în clădirea actualului Muzeu al Ținutului din oraș. De asemenea, acesta a construit cu mijloace proprii o școală de fete, care mai târziu a purtat numele fiicei sale: Liceul „Iulia Hașdeu”, situat pe strada Dunării din Cahul. Deci, numele de Hașdeu este dat unei universități, unui teatru, unei școli și unei străzi din Cahul. De asemenea, în apropiere de Palatul de Cultură veți descoperi și un bust al lui Bogdan P. Hașdeu, amplasat lângă Procuratură.

2a

Pentru a avea o altfel de experiență la Cahul trebuie să ajungi pe malul râului Frumoasa și să descoperi natura sălbatică a orașului. Râul străbate centrul stațiunii și se varsă în râul Prut. În partea estică a orașului, veți găsi cel mai mare lac din Cahul, denumit Frumoasa. Zona este vizitată de localnici pentru plimbări cu barca în timpul verii sau cu motocicleta de apă, joacă volei pe malurile lacului, stau la terasă sau la iarbă verde, încingând grătarele. Interesant este faptul că într-un an s-a desfășurat pe o scenă plutitoare spectacolul de final al Festivalului Internațional de folclor „Nufărul Alb”. Mai la sud, în apropiere de Biserica Lipoveană, veți descoperi al doilea lac al orașului: Lacul Sărat, format la sfârşitul anilor ‘60 în urma sondării unei fântâni arteziene din preajma râului Frumoasa. De asemenea, în anul 2007 s-a inițiat un proiect pentru deschiderea unei Grădini Botanice Cahul, având o suprafață de 32, 18 hectare. Fiind deja demarcate hotarele, Grădina Botanică Cahul se află în valea râului Frumoasa, afluent de stânga al râului Prut, la marginea estică a orașului. Un an mai târziu, în 2008, a fost cercetată flora și vegetația, s-a efectuat un inventar și o hartă a Grădinii Botanice. Printre speciile de arbori se numără: plopul canadian, pinul negru, salcâmul, mesteacănul, salcia, dudul, plopul alb și nucul. În lunca râului pot fi întâlnite mai multe plante: floarea zânelor, pufulița, menta, podbalul, rugina, stuful, pipirigul, dentița și iarba câmpului. 

1a

Oraşul Cahul este singurul oraş-balnear din Republica Moldova, obţinând acest statut în 1984, datorită funcţionării staţiunii balneare „Nufărul Alb”. Sanatoriul este vizitat de foarte multă lume pentru apele minerale curative, descoperite în anul 1960. „Nufărul Alb” este cunoscut atât în întreaga republică, cât și peste hotarele țării, fiind un sanatoriu cu tradiţie în arta medicinală, fiind dotat cu o clinică, un complex hotelier cu o capacitate de 502 locuri, un bloc de alimentație și spații cultural-distractive. Acest sanatoriu este o mândrie pentru cahuleni. Se spune că apele minerale sunt bogate în brom și iod, fiind similare apelor din Matsesta (Sochi), stațiune în care s-a tratat Stalin și Brejnev. Apa minerală, pentru uz extern, din Cahul se aplică la tratarea bolilor sistemului nervos, ginecologice, cardio-vascular, aparatului locomotor şi bolilor de piele. În 2009 a fost deschisă o piscină exterioară, iar în 2016 s-a tăiat panglica pentru o salină unică în țară, cu o capacitate de 100 de persoane. De asemenea, există un centru cultural și o bibliotecă cu sală de lectură, cu o colecție de aproximativ 7 mii de cărți, ziare și reviste.

7

Mergem la pas în continuare prin Cahul și descoperim una dintre cele mai frumoase biserici din oraș. Este vorba despre Biserica Lipoveană sau Biserica de rit vechi ortodox „Acoperămîntul Maicii Domnului”, situată pe strada Păcii. Biserica a fost construită timp de 12 ani, în perioada 1880-1892, din donaţiile lipovenilor din Cahul. Lăcașul este construit în cărămidă roșie, cu vitralii color și uși ferecate, fiind dotat cu o bibliotecă și o chilie. De-a lungul istoriei, Biserica Lipoveană a rezistat războiului, perioadei comunismului, tentativelor de demolare și perioadei în care era folosită ca depozit pentru substanţe chimice. Având statut de monument arhitectural, lăcașul este o bijuterie a orașului Cahul, fiind un adevărat centru spiritual pentru lipoveni sau staroveri, credincioşi de rit vechi, o comunitate mică, de câteva sute de persoane. Lipovenii au emigrat din Rusia acum 200 de ani și s-au așezat de-a lungul râului Prut și Deltei Dunării. La Cahul, din documentele de arhivă și din mărturiile bătrânilor lipoveni, primii staroveri ar fi ajuns în anul 1711.

3

Dacă ești fan culturii locale, îți recomand să vizitezi Casa scriitorului Alexandru Lipcan din orașul Cahul, situată pe strada Bogdan P. Hașdeu, la numărul 14. Pentru a o găsi mai ușor să știți că pe casă este instalată o placă memorială. Alexandru Lipcan s-a născut în 1908, la Cahul, într-o familie de țărani. A învățat la Liceul „Ion Voievod” din Cahul și ulterior a studiat dreptul la Universitatea București, absolvind în anul 1934. Prozator, publicist și traducător din literatura clasică rusă și sovietică, Alexandru Lipcan a editat mai multe traduceri în perioada anilor 1946 – 1953: „Ana Carenina” de L. Tolstoi, „Mama” și „Întreprinderea Artamonov” de M. Gorki și „Pămînt desțelenit” de M. Șolohov. De-a lungul vieții a publicat romanele „Deşteptarea” (1952), „Drumul cu plopi” (1956) și „Lumini la răspântii” (1976), povestirea „Brumele cad dimineaţa” (1961), culegerea de proze „Când se coace poama” (1958), „Iulie – luna lui cuptor” (1967) şi eseuri publicistice. Prozatorul Alexandru Lipcan s-a stins din viață la Chișinău pe 10 iunie 1977. Astăzi, o stradă din orașul Cahul îi poartă numele.

9.JPG

Și am ajuns la partea preferată pentru mulți dintre dumneavoastră. Vă invit să descoperim împreună produsele locale. Să începem cu vinurile moldovenești produse la Fabrica „Podgoria Dunării” din Cahul, care au o savoare aparte. Orașul Cahul face parte din regiunea cu indicație protejată „Valul lui Traian”, iar plantațiile din partea de sud a Moldovei ocupă aproximativ 43 de mii de hectare. De la drumul vinului, trecem repede pe drumul berii. La Cahul sunt două fabrici de bere, respectiv Cahulpan și Unitanc, fondată în anul 1996. Fabrica Cahulpan produce două tipuri de bere: Dion Blondă și Ring, ultima fiind foarte populară în rândul consumatorilor. Fabrica Unitanc produce 18 tiprui de bere, printre care Bere Unitanc, Cahul Blondă, Spicușor, Triumf Blondă, Zimbru Aurie, Victoria Blondă și Brună, Orașul Vechi, Elix Blondă, Gold Beer și Unitanc Zhigulyovskoye. Hai noroc!

10

Referitor la structuri de cazare și alimentație, la Cahul sunt mai multe hoteluri, clasificate cu trei stele, două și o stea, mai multe cafenele și restaurante, cu capacități de la 50 la 220 de locuri. Marea majoritate se află în zona centrală a orașului Cahul. Nu vreau să vă fac recomandări pentru că cel mai bine e să mergeți la fața locului sau să le citiți recenziile.

Galerie foto:

134567891011121314151617181920212223242526272829

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.